Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Vlad Filat la sfat cu agricultorii din raionul Cantemir

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 august 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 15 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu un grup de agricultori din raionul Cantemir. La şedinţă au fost prezenţi viceministrul Agriculturii, Gheorghe Gaveri, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, şi deputatul liberal-democrat, Ion Balan.

În cadrul şedinţei s-a discutat despre problemele cu care se confruntă agricultorii, măsurile întreprinse de autorităţile centrale pentru atenuarea consecinţelor embargoului impus de Federaţia Rusă, precum şi soluţiile pentru identificarea noilor pieţe de desfacere.

Vlad Filat a menţionat că Guvernul condus de prim-vicepreşedintele PLDM, Iurie Leancă, a aprobat deja măsuri de susţinere a agricultorilor. Este vorba despre acordarea unui sprijin financiar producătorilor de fructe şi legume, dar şi de completări la Codul Fiscal.

Viceministrul Agriculturii, Gheorghe Gaveri, le-a vorbit în detaliu agricultorilor despre cele două măsuri votate şi aprobate recent de către Guvernul Republicii Moldova.

“Guvernul a stabilit plafonul compensaţiilor de 1,2 lei pentru un kilogram de prune (soiuri timpurii), de 1,5 lei pentru mere (soiuri de vară) şi de 0,8 lei pentru castraveţi şi roşii. O altă măsură aprobată vizează o serie de completări la Codul Fiscal, potrivit cărora, până pe 30 noiembrie anul curent, producătorilor şi procesatorilor nu le vor fi aplicate măsuri de executare silită a obligaţiunilor fiscale”, a spus viceministrul Agriculturii, Gheorghe Gaveri.

Vlad Filat a îndemnat agricultorii să păstreze calmiul şi să nu intre în panică, deoarece se vor identifica pieţe sigure, unde îşi vor putea vinde producţia la un preţ bun. “Noi vom rezolva această problemă într-o manieră exemplară şi vă rog să fiţi optimişti”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele liberal-democrat a menţionat că dialogul cu partenerii externi va continua şi a sugerat agricultorilor să profite de oportunităţile de finanţare şi să nu se lase manipulaţi.

Tot astăzi, liderul PLDM a avut o întâlnire cu cetăţenii din satele Lingura, Câmpeşti, Tartaul, precum şi cu medicii angajaţi la spitalul raional din or. Cantemir.

Reţeaua centrelor de sănătate se lărgeşte

Începând cu ziua de astăzi, 15 august, peste 10 mii de oameni din satul Ciobalaccia, raionul Cantemir vor avea acces la servicii de sănătate prompte şi de calitate. Aici a fost dat în exploatare un Centru de Sănătate modern şi dotat cu echipamentul necesar. La ceremonia festivă de deschidere a noului edificiu au fost prezenţi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, deputatul Ion Balan, medici, dar şi oamenii care vor beneficia de serviciile medicale.

În cuvântul de salut, liderul PLDM, Vlad Filat, a subliniat că, odată cu inaugurarea acestui centru, al 84-lea la număr, circa un milion cinci sute de mii de cetăţeni ai RM vor putea apela la servicii medicale în localităţile lor, fără a fi nevoie să se deplaseze în centrele raionale.

“Până la sfârşitul acestui an vom avea deschise 117 Centre de Sănătate. Construcţia lor a fost o necesitate stringentă, pentru ca medicina primară în zona rurală să fie una modernă, accesibilă şi eficientă”, a menţionat Vlad Filat.

Liderul PLDM a specificat că a susţinut şi promovat din start iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi iată că, astăzi, aceasta se materializează în beneficii directe pentru omul de la ţară, care are mai puţine posibilităţi.

“Sper că procesul de modernizare a domeniului sănătăţii va fi finalizat şi toate aceste centre vor fi integrate într-un sistem unic de comunicare, ceea ce va permite, inclusiv, consultarea pacientului la distanţă, iar aceasta înseamnă servicii medicale rapide, calitative şi, de ce nu, vieţi omeneşti salvate”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a accentuat că integrarea europeană înseamnă, în primul rând, viaţă bună pentru cetăţeni, aici, acasă.

“Aceste cuvinte sunt acoperite cu rezultate foarte concrete în toate domeniile. Reuşitele pe care le avem reprezintă acel argument forte pentru noi toţi de a continua şi mai incisiv, şi mai motivat, astfel încât RM să devină cât mai curând ţară membră a UE”, a menţionat Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a remarcat, la rândul său, că acest centru, pe lângă servicii medicale directe, oferă cetăţenilor siguranţă şi încredere.

Directorul Centrului de Sănătate, Ecaterina Corober a precizat că asistenţa medicală primară este asigurată de către 2 medici de familie şi 7 asistenţi medicali şi a îndemnat locuitorii să vină cât mai des la consultaţii, la examene profilactice pentru a preîntâmpina eventuale maladii.

Centrul de Sănătate va deservi cetăţenii din Ciobalaccia, Tartaul şi Flocoasa. Edificiul este asigurat cu echipament medical şi instrumentar medical necesar, ce corespunde normelor minime de dotare conform funcţiei şi volumului asistenţei medicale primare acordate.

Costul total al lucrărilor a constituit circa 2,6 milioane lei, bani acordaţi de Banca Mondială.

Sursa: www.pldm.md

“Generaţia Europa” a ajuns la Soroca Organizaţia de femei a PLDM a organizat “Şcoala de Vară”