Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

La Cocieri a fost dezvelită o placă comemorativă

|versiune pentru tipar||
PLDM / 30 august 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Astăzi, 30 august, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la inaugurarea Răstignirii şi dezvelirea plăcii comemorative dedicată militarilor Armatei Naţionale căzuţi în conflictul armat de pe Nistru. La evenimentul desfăşurat pe Platoul Batalionului 1 infanterie independent al Forţelor de Menţinere a Păcii din comuna Cocieri, raionul Dubăsari au mai participat viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, veterani ai conflictului de pe Nistru, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi raionale.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat că fiecare cetăţean trebuie să aducă un omagiu celor căzuţi pentru independenţa şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

“A fost război, unul nedrept, care a luat viaţa celor mai buni dintre noi. Trebuie să-i pomenim şi, cel mai important, prin fapte concrete să facem în aşa fel încât jertfa lor să fie îndreptăţită. Până când ţara noastră nu va fi reunită, noi nu avem dreptul la linişte, este de datoria fiecăruia dintre noi, ca prin fiecare acţiune pe care o facem, cu fiecare pas pe care îl parcurgem, să apropiem reunirea firească a ţării”, a spus Vlad Filat.

Liderul liberal-democrat a menţionat că perioada de timp pe care o trăim nu este una simplă, iar provocările nu ţin de domeniul trecutului, ele sunt prezente şi în zilele de astăzi.

“Aceste provocări au obiectivul să ţină ţara noastră departe de modernizare, europenizare. Pentru a face faţă acestor provocări, trebuie să fim uniţi, solidari, încrezători”, a spus Vlad Filat

Preşedintele PLDM a mulţumit veteranilor curajul lor, pentru că au avut capacitatea să-şi asume şi sacrificii.

“Mulţumesc familiilor eroilor noştri pentru că au rezistat şi prin forţa exemplului propriu ne-au demonstrat cum trebuie să trăim. Exprim cuvinte de gratitudine veteranilor care oferă modele de viaţă pentru tineri. Vă asigur că şi în perioada de viitor ne vom concentra pe realizarea idealurilor noastre comune şi anume să avem o ţară integră, prosperă, care să ofere prezent şi viitor cetăţenilor săi. Slavă eroilor, veşnică pomenire celor căzuţi”, a punctat Vlad Filat.

Liderul PLDM a donat trei calculatoare, a oferit un suport financiar pentru 20 de văduve şi 3 invalizi şi a promis că va dota cu utilajul necesar o sală de forţă.

Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Igor Gorgan, a menţionat că evenimentul vine cu un mesaj către toţi — să rezolvăm paşnic diferendul transnistrean şi să obţinem reintegrarea ţării.

“Eu cred în viitorul Republici Moldova şi urez succes patriei noastre, întregului popor şi fiecărui cetăţean în parte. Faptele eroice ale veteranilor constituie un element de bază în politica statală de educaţie patriotică a tinerei generaţii în spiritul dragostei şi devotamentului faţă de Patrie şi popor. Istoria întoarce rapid pagină după pagină, se pierd în trecut date evenimente şi oameni, dar amintirea eroilor este eternă”, a spus Igor Gorgan.

După inaugurare, oficialii au depus flori şi au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor conflictului armat de pe Nistru. Răstignirea în cinstea eroilor căzuţi în acţiunile de luptă a fost sfinţită de un sobor de preoţi.

Ulterior, liderul liberal-democrat s-a deplasat la Memorialul din satul Cocieri, unde a depus flori, a discutat cu rudele celor căzuţi în lupte şi a asistat la demonstraţii de măiestrie militară.

La memorial, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a declarat că conflictul armat a lăsat o urmă adâncă şi dureroasă în inima poporului, sute de cetăţeni au căzut în lupte, dintre care 64 au fost din Cocieri.

“Numele lor este sculptat pe veci în analele istoriei, dovadă a nemuririi, şi mă închin în faţa părinţilor şi rudelor care au crescut şi educat aceşti eroi. Apreciem înalt curajul, bărbăţia, patriotismul militarilor, faptul că v-aţi ridicat în apărarea copiilor, familiilor şi a întregii republici. Ceea ce ne uneşte pe toţi este dorinţa de a trăi într-un stat independent, în care sunt respectate drepturile şi libertăţile omului, create condiţii bune de muncă şi de trai, unde veteranii au un nivel de protecţie socială ridicat.

Reintegrarea ţării rămâne o prioritate fundamentală, Guvernul depune eforturi în vederea identificării unei soluţii viabile şi durabile a conflictului, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului. Europenizarea şi transformarea democratică a ţării sunt elementele care vor crea premisele favorabile reintegrării”, a spus Eugen Carpov.

Sursa: www.pldm.md

În satul Dancu s-a deschis o şcoală nouă “Cărţi cu suflet” donate din suflet