Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţia PLDM în legătură cu avizul Curţii Constituţionale

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 septembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În legătură cu avizul Curţii Constituţionale la propunerea iniţierii unui Referendum republican pentru revizuirea Constituţiei în vederea alegerii directe a Preşedintelui Republicii Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că a luat act de această decizie şi o va respecta. În acelaşi timp, PLDM îşi exprimă regretul cu referinţă la avizul emis astăzi de Curtea Constituţională, care vine în contradicţie atât cu norma constituţională, cât şi cu deciziile anterioare ale CC.

În viziunea noastră, art.143 din Constituţie se referă exclusiv la procedura de adoptare a unei legi constituţionale de către Parlamentul Republicii Moldova şi nu la modificarea Legii Supreme prin referendum. Or, textul constituţional, la care s-a referit Înalta Curte, prevede expres că “Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare”.

În ceea ce priveşte revizuirea Constituţiei prin Referendum republican, Codul Electoral prevede la art.148 că propunerea privind desfăşurarea referendumului, la care se anexează avizul Curţii Constituţionale, se prezintă spre examinare Parlamentului.

Urmează ca acesta să adopte, în termen de 6 luni de la primirea propunerilor de iniţiere a referendumului, hotărârea despre declararea acestuia, respingerea propunerii sau despre soluţionarea problemelor fără efectuarea referendumului (art.150 din Codul electoral). În cazul în care Parlamentul decide iniţierea referendumului, acesta va avea loc peste cel puţin 60 de zile de la adoptarea hotărârii. Proiectul de lege propus spre avizare Curţii Constituţionale nu depăşeşte limitele de revizuire a Constituţiei prevăzute de articolul 142 din Legea Supremă.

Amintim că, anterior, CC s-a pronunţat prin Avizul nr.3 din 06.07.2010, asupra unei iniţiative similare de revizuire a Constituţiei prin referendum, menţionând că Parlamentul va examina iniţiativa vizată conform prevederilor art.150 din Codul electoral.

Remarcăm că constituţionalitatea acestei prevederi nu a fost pusă la îndoială nici până în prezent. În cazul precedentului din 2010, Parlamentul a examinat proiectul hotărârii pentru iniţierea Referendumului constituţional a doua zi după emiterea avizului de către autoritatea de jurisdicţie constituţională. Or, aceasta înseamnă că există deja o hotărâre a Curţii Constituţionale, prin care a fost avizat pozitiv un proiect cu un conţinut similar. Curtea Constituţională nu are dreptul să adopte decizii după bunul său plac. Interpretarea şi aplicarea uniformă a legilor, cu atât mai mult a Legii Supreme, este un element esenţial al principiului statului de drept.

Totodată, în ceea ce priveşte aşa numita formulare ambiguă a textului întrebării la care urmau să răspundă cetăţenii Republicii Moldova, remarcăm că CC putea să sugereze Parlamentului separarea întrebării, ori reformularea ei. Acest argument, în viziunea noastră, nu este unul pertinent în blocarea exercitării voinţei poporului prin referendum.

În ceea ce priveşte chestiunea de oportunitate invocată de CC, aceasta nu ţine, de fapt, de competenţa Curţii Constituţionale, ci de atribuţiile Parlamentului, conform prevederilor art.66 (lit.b) din Legea Supremă.

Sursa: www.pldm.md

Mai multe femei lider convinse în necesitatea instruirilor Generaţia Europa revine la Ialoveni