Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

A fost lansat Sistemul Informaţional Automatizat pentru medicina primară

|versiune pentru tipar||
PLDM / 18 noiembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a participat la lansarea Sistemului Informaţional Integrat de Asistenţă Medicală Primară (SIA AMP), parte componentă a Strategiei Naţionale de e-Sănătate 2020.

Sistemul este o premieră pentru Republica Moldova şi reprezintă o platformă unică la nivel naţional, care integrează toate informaţiile despre sănătatea pacienţilor. SIA AMP asigură automatizarea fluxului informaţional, crearea dosarului electronic al pacientului, acordarea serviciilor electronice de programare la medicul de familie, primirea electronică a rezultatelor de laborator.

Vlad Filat a subliniat că acest sistem va oferi calitate serviciilor medicale acordate, ceea ce presupune inclusiv rapiditate şi comoditate. Pacienţii vor putea mult mai simplu să-şi planifice o vizită la medic şi să beneficieze de rezultatele investigaţiilor, fără a face deplasări în plus, sau a sta în cozi interminabile la medic. Automatizarea este o nouă etapă în dezvoltarea domeniului de ocrotire a sănătăţii şi o nouă abordare a medicinii de familie, a menţionat Vlad Filat.

“Este foarte important să vedem rezultatele proiectelor demarate. Mă conving o dată în plus că, acolo unde există viziune, avem şi rezultat. Este un proiect foarte important, dar care nu poate fi văzut ca unul separat. Este parte a Strategiei Naţionale de e-Sănătate, care urmează a fi implementată”, a spus Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi, a menţionat că proiectul a fost iniţiat în 2011, fiind susţinut de Guvernul Filat, şi a cunoscut mai multe etape de implementare: de la analiza sistemului existent şi a fluxurilor de informaţii, identificarea necesităţilor de informatizare, a documentelor intermediare emise până în prezent, până la evaluarea dotării cu echipament IT a instituţiilor medicale şi gradul de cunoaştere a tehnologiilor informaţionale de către personalul medical.

Proiectul a costat 19 milioane de lei, oferite de Guvernul RM şi are la moment circa 10 mii de utilizatori.

Sursa: www.pldm.md

Discuţie telefonică Vlad Filat — Klaus Iohannis Primarul satului Cruglic a trecut în revistă trei ani de activitate