Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Încă 20 de mii de cetăţeni vor beneficia de servicii medicale de calitate

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 noiembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Reţeaua Centrelor de sănătate din Republica Moldova se extinde. În doar o singură zi, în raionul Hânceşti au fost date în exploatare trei Centre de sănătate. Este vorba despre instituţiile medicale din satele Bujor, Mingir şi Sărata-Galbenă, care vor acorda asistenţă medicală primară pentru circa 20 de mii de cetăţeni.

Cele trei edificii ale Centrelor de sănătate au fost construite prin intermediul Proiectului Băncii Mondiale “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”, iar pentru terminarea lucrărilor de construcţie au mai fost alocate aproape cinci milioane de lei. Centrele de sănătate sunt asigurate cu mobilierul, echipamentul şi instrumentarul medical necesar.

Prezent la ceremonia de inaugurare a instituţiilor medicale, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a declarat că are un sentiment de bucurie, deoarece proiectul iniţiat, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială, se implementează la cel mai înalt nivel.

“Investiţii în domeniul sănătăţii se fac pentru a le asigura oamenilor servicii de calitate aproape de casă. Implementarea cu succes a proiectului de construcţie a 117 Centre de sănătate este încă un exemplu că nu trebuie să ne oprim, trebuie să mergem înainte pentru ca cetăţenii să beneficieze de servicii medicale ca în Europa”, a afirmat Vlad Filat.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a spus că, pe lângă dotarea cu tot instrumentarul necesar, instituţiile medicale vor fi conectate la sistemul unic informaţional, pentru a uşura, astfel, munca cadrelor medicale.

“În raion se implementează şi alte proiecte. Vorbim despre finalizarea lucrărilor de renovare a maternităţii de la Spitalul raional, care va fi una dintre cele mai moderne din Republica Moldova. Eu vă rog să veniţi periodic la medic, pentru că ţara are nevoie de cetăţeni sănătoşi”, a precizat ministrul.

La rândul sau, preşedintele raionului Hânceşti, Grigore Cobzac, a menţionat că inaugurarea celor trei Centre de sănătate este un adevărat succes.

“PLDM a demonstrat că sănătatea reprezintă o prioritate, iar inaugurarea instituţiilor medicale reprezintă o dovadă în acest sens. Pe de altă parte, tinerii specialişti vor fi asiguraţi şi cu loc de trai. În acest scop, la Bujor, Mingir şi Sărata-Galbenă a demarat proiectul care prevede asigurarea cu locuinţe a 16 medici”, a spus preşedintele raionului.

Încă un gimnaziu renovat, acum şi la Mireşti

Astăzi, a fost inaugurată o anexă la gimnaziul din s. Mireşti, raionul Hânceşti, care va permite elevilor şi profesorilor să activeze în condiţii mult mai bune, iar procesul educaţional să ofere studii de calitate.

Directoarea gimnaziului, Elena Creţu, a menţionat ca evenimentul este o sărbătoare, or elevii vor putea învăţa deja într-un singur schimb, având posibilităti mai mari pentru activităţi extraşcolare.

“Şcoala este un cuib de înţelepciune de unde îşi i-au zborul în lumea mare discipolii noştri. Acum putem să le oferim condiţii moderne de studii, care să le dea baza pentru a-şi construi un viitor acasă”, a spus directoarea.

Preşedintele consiliului raional, Grigore Cobzac, a menţionat la rândul său că visul mireştenilor de a avea o şcoală noua a devenit realitate şi şi-a exprimat convingerea că, având asemenea condiţii, elevii vor demonstra rezultate excepţionale.

Prezent la festivitate, liderul PLDM, Vlad Filat, i-a felicitat pe elevi şi profesori, dar şi administraţia locală pentru această frumoasă realizare, care demonstrează că, acolo unde este voinţă şi determinare, sunt şi rezultate pe măsură.

“Totul începe din şcoală. Aici se pun bazele viitorului nostru, unul pe care ni-l dorim frumos, european, unul care să ofere copiilor şansa de a se realiza din plin, de a face o carieră, de a avea un trai prosper. Totul este în mâinile noastre, trebuie doare să fim uniţi şi hotărâţi în atingerea obiectivului pe care l-am trasat”, a menţionat Vlad Filat.

Gimnaziul din Mireşti a fost înfiinţat în anul 1910, având statut de şcoală primară. În prezent, aici învaţă 166 de elevi. Corpul didactic este format din 16 pedagogi.

Pentru renovarea gimnaziului, Consiliul raional Hânceşti a alocat peste 2 milioane de lei.

Sursa: www.pldm.md

Primarul satului Cruglic a trecut în revistă trei ani de activitate Şcoala Sportivă din or. Criuleni şi-a redeschis uşile