Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Centru medical de referinţa la Cocieri

|versiune pentru tipar||
PLDM / 22 noiembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Peste 12 mii de cetăţeni din stânga Nistrului, locuitori ai satelor Cocieri, Corjova, Roghi, Vasilievca şi Molovata Nouă, vor beneficia de astăzi de condiţii moderne de tratament şi investigaţii medicale în cadrul Centrului Medicului de Familie inaugurat în satul Cocieri. De asemenea, în această instituţie se vor adresa şi vor beneficia de servicii medicale cetăţenii din localităţile aflate în subordinea administraţiei de la Tiraspol. Astfel, oamenii vor avea acces la servicii calitative de diagnostic şi tratament mai aproape de locul de trai.

La evenimentul de inaugurare au fost prezenţi primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur, preşedintele PLDM, Vlad Filat, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, adiministraţia locală, medici şi cetăţeni.

Liderul PLDM, Vlad Filat, a menţionat că evenimentul are o importanţă aparte, or pe lângă semnificaţia în sine, poartă şi o încărcătură simbolică şi emotională.

“Dincolo de faptul că demonstrăm că mergem, pas cu pas, înainte spre asigurarea unor condiţii de viaţă mai bune, este şi un exemplu că doar fiind o ţară unită vom reuşi să învingem toate problemele şi greutăţile. Avem deja lucruri concrete pe care le-am realizat, în jurul cărora trebuie să ne consolidăm şi să mergem cu credinţă înainte. Sunt sigur că vom reuşi, muncind împreună pentru un scop bine determinat: să construim o ţară unită, prosperă, europeană, cu încredere în ziua de azi şi, mai ales, în cea de mâine”, a spus Vlad Filat.

Mircea Snegur a menţionat că reforma în domeniul sănătăţii se face simţită prin construcţia de centre medicale, prin dotarea instituţiilor cu utilaj performant — rezultate palpabile care, împreună cu alte schimbări majore ce ţin de infrastructură, demonstrează că vectorul european, ales odată cu proclamarea independenţei, este unicul corect.

“Din Vest vin investiţii, vine susţinerea, iar din Est — doar embargouri şi şantaj. Calea noastră de dezvoltare este una europeană şi trebuie să mergem cu încredere pentru atingerea acestui scop”, a spus primul preşedinte al ţării.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat că acest centru este unul de referinţă pentru zona transnistreană, un exemplu de apropiere de standardele europene de sănătate.

“Din cele 117 de Centre de sănătate preconizate a fi construite în cadrul proiectului aprobat de Guvernul Filat în 2010 au mai rămas doar patru. Astfel, peste 1mln 400 de mii de oameni vor beneficia de servicii medicale de calitate şi peste doua mii de cadre medicale au obţinut condiţii bune de lucru”, a spus Usatîi.

Oficiul Medicului de Familie Cocieri a fost construit în cadrul Proiectului Băncii Mondiale “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială”.

Oficiul dispune de toate condiţiile necesare pentru prestarea asistenţei medicale primare, este asigurat cu echipamentul medical şi instrumentariul necesar, inclusiv pentru reabilitare. De asemenea, Oficiul Medicului de Familie este dotat cu instalaţie radiologică, ultrasonograf, laborator clinic şi biochimic, în valoare de 1 mln.lei, procurat cu suportul PNUD. În oficiu activează 3 medici de familie şi 7 asistenţi medicali. Oficiul Medicului de Familie Cocieri este asigurat cu transport sanitar.

Tot azi, Vlad Filat a participat la slujba de sfinţire a bisericii Minunea Arhanghelului Mihail din satul Cocieri, care a fost finisată după 25 de ani. La eveniment au fost prezenţi şi primul preşedinte, Mircea Snegur, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, enoriaşi. Biserica, al cărei ctitor este Vlad Filat, a fost sfinţită de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove. Ulterior, Vlad Filat şi Mircea Snegur au participat la dezvelirea şi sfinţirea pietrei de temelie a viitorului monument al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Sursa: www.pldm.md

Şcoala Sportivă din or. Criuleni şi-a redeschis uşile Vlad Filat — cetăţean de onoare al comunei Parcova