Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Regretatul Dumitru Matcovschi va avea un monument la baştina sa

|versiune pentru tipar||
PLDM / 24 noiembrie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Până în primăvara curentă, în satul Vadul Raşcov, la baştina lui Dumitru Matcovschi va fi dezvelit un monument al regretatului poet. Piatra de temelie a viitorului monument a fost sfinţită astăzi.

Leonid Smolniţchi membru al familiei Matcovschi, a menţionat în cadrul ceremoniei că iniţiativa de a edifica monumentul a apărut spontan de la consăteni şi rudele poetului, urmând să fie găsite sursele necesare.

“Noi am plasat pe o reţea de socializare o mică informaţie despre aceasta şi iată că liderul PLDM, Vlad Filat, a venit cu propunerea să doneze suma necesară pentru construcţia monumentului. Este vorba despre vreo 350–450 mii lei. Bustul va avea 3 metri şi va fi unul deosebit. Aşteptăm ca în primăvară să fie finisat şi să îl amplasăm aici”, a spus Smolniţchi.

Vlad Filat a subliniat că este onorat să contribuie la înălţarea monumentului, menţionând că mai sunt încă multe de făcut pentru a înveşnici memoria marelui poet, dar şi pentru a-i cunoaşte şi promova opera.

“Avem încă foarte multe să facem pentru ca opera scrisă de Dumitru Matcovschi să fie cunoscută de toţi cetăţenii RM. Să facem în aşa fel, încât exemplul său să fie prezent în viaţa noastră de zi cu zi. Dacă vom urma exemplul său, vom învinge şi vom trăi aşa cum ne-a învăţat: cu demnitate şi credinţă în propria noastră ţară. Acest monument este doar un început şi firesc că primul monument trebuie să fie la baştina maestrului”, a spus Vlad Filat.

Secretarul-general adjunct al Cancelariei de Stat, Sergiu Palihovici, baştinaş din Vadul Raşcov, a specificat că localitatea are mare noroc că anume aici s-a născut poetul.

“Cred că edificarea monumentului este un început pentru localitatea noastră. Noi avem misiunea sfântă să ducem faima satului în întreaga lume. Trebuie să contribuim la propăşirea şi dezvoltarea localităţii. Asta a făcut poetul şi trebuie să o facem şi noi”, a spus Palihovici.

La rândul său, sora poetului, Valentina Rotaru, şi-a exprimat speranţa că, din ceruri, poetul se bucură pentru schimbările ce au loc în satul de baştină.

“Când venea acasă, Dumitru Matcovschi se plângea că satul a încremenit în timp, nu progresează. Iată că astăzi se produc transformări radicale, cale l-ar bucura pe poet. Mulţumesc echipei liberal-democrate pentru toate iniţiativele”, a spus sora poetului.

Tot azi, în satul Vadul Raşcov, a fost dat în exploatare Postul de Salvatori şi Pompieri, care va deservi peste 10 mii de locuitori, cei 9 pompieri care activează având toate condiţiile pentru a interveni prompt în situaţii de criză. În renovarea clădirii, Consiliul raional a investit 119 mii de lei, lucrările începând în mai 2014.

Până în 2020, în republică vor mai fi inaugurate 113 posturi de salvatori şi pompieri.

Sursa: www.pldm.md

Preşedintele raionului Criuleni a prezentat Raportul de activitate Străzi asfaltate de tip European, inaugurate în or. Ungheni