Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 15 noiembrie 2016
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Rezultatul alegerilor prezidenţiale au demonstrat, dacă mai era necesar, că avem o guvernare antipopulară, ocultă şi coruptă, care luptă împotriva propriilor cetăţeni, sacrificând interesul ţării, parcursul european şi viitorul copiilor în interesul oligarhului şi al clicii sale.

O campanie electorală murdară, denigratoare, mincinoasă, cu lovituri sub centură, cu manipulări şi dezinformări tirajate non-stop la trustul media, în condiţiile în care majoritatea cetăţenilor nu are alte surse de informare, cu implicarea bisericii, a resursei administrative, cu candidaţi căpuşe, cu finanţări dubioase din off-shoruri, cu instruirea primarilor PD să facă agitaţie pro-Dodon, cu restricţionarea dreptului de vot al cetăţenilor din diaspora şi alte ilegalităţi a culminat cu fraudări masive în ziua votării. Turismul electoral, mituirea alegătorilor, aducerea organizată cu autobuzele a cetăţenilor din stânga Nistrului la secţiile electorale pentru votarea unui anume candidat, dispariţia a mii de buletine de vot — sunt doar câteva din neregulile ce au marcat ziua votării.

Dar cea mai mare ilegalitate comisă de autorităţi, pentru care într-o ţară democratică ar urma demisia factorilor de decizie, este sabotarea votului din diaspora prin limitarea secţiilor electorale şi a buletinelor.

Guvernarea a sfidat în cel mai inuman şi josnic mod concetăţenii noştri din străinătate, care, în pofida distanţelor enorme pe care au trebuit să le parcurgă, sacrificând timp şi bani, au aşteptat ore în şir în cozi imense, dar nu şi-au putut exercita dreptul constituţional, din cauza epuizării buletinelor de vot. O asemenea situaţie nu poate rămâne fără efecte. Factorii responsabili de proasta organizare a alegerilor trebuie să-şi asume acest eşec şi să-şi dea demisia, în primul rând ministrul de Externe.

În acelaşi timp, este evidentă necesitatea unor modificări în legislaţia electorală, privind asigurarea condiţiilor de vot în diaspora.

Din păcate, rezultatul alegerilor prezidenţiale îndepărtează începutul schimbării în ţara noastră, menţine monopolul puterii oligarhice asupra tuturor instituţiilor statului. Reduta preşedinţiei, în care şi-au pus speranţa sute de mii de cetăţeni şi de la care urma să pornească adevărata luptă cu sistemul corupt, a ajuns în mâinile exponentului acestuia.

Este de datoria noastră să contabilizăm toate fraudele, toate ilegalităţile comise de Dodon în cârdăşie cu coordonatorul său şi să le raportăm organelor de resort, instituţiilor de monitorizare, partenerilor externi.

Totuşi, pierderea unei bătălii nu înseamnă pierderea cauzei, or alegerile au demonstrat capacitatea extraordinară de mobilizare a cetăţenilor cărora le pasă de viitorul ţării lor. Totodată, prezidenţialele au arătat că pretinsa orientare proeuropeană a guvernării nu este decât un mit, care s-a prăbuşit zgomotos la prima tentativă de scoatere a ţării din captivitatea oligarhică şi coruptă; că puterea hibridă se teme de propriul popor şi a făcut tot posibilul sa nu permită accederea în funcţia de şef al statului a unei persoane integre, oneste şi incomode regimului actual, a unui preşedinte incoruptibil şi cu adevărat al tuturor oamenilor.

Cu atât mai mare este responsabilitatea forţelor proeuropene şi antioligarhice să-şi strângă rândurile, să-şi coaguleze eforturile, să valorifice la maximum voturile a peste 700 de mii de cetăţeni care au ales viitorul, dar şi să le multiplice. Pentru că bătălia cea mare cu sistemul putred şi corupt va fi dată la următoarele alegeri parlamentare. Până atunci trebuie să taxăm fiecare pas greşit al guvernării, fie că vine din partea majorităţii parlamentare, fie a preşedinţiei; să insistăm, inclusiv prin demersuri legislative, asupra asigurării unor condiţii normale de vot în diaspora, să consolidăm forţele de opoziţie de centru-dreapta şi să facem în aşa fel, încât adevărul să ajungă în casele şi inimile celor care s-au lăsat minţiţi de figura de mucava ajunsă prin fraudă în fruntea statului.

Sursa: www.pldm.md

Declaraţie comună în susţinerea Maiei Sandu la funcţia de Preşedinte al RM Ziua de 13 noiembrie a demonstrat cât de consolidaţi şi solidari putem fi