Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Tudor Deliu pe marginea modificării şi completării Constituţiei RM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 noiembrie 2016
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi cetăţeni, colegi deputaţi,
Onorată asistenţă!

Această modificare a Constituţiei este un moment mult aşteptat. Îmi aduc aminte că prin anii 2000, tot din intenţii nobile, s-au modificat anumite prevederi ale Legii Supreme de la care a pornit o perioadă de “glorie” (cu ghilimelele de rigoare) în istoria Republicii Moldova. Apropo, atunci în 2000 a fost modificat, inclusiv, acest articol 124, care ţine de atribuţiile şi structura Procuraturii.

Sper că NU ne aşteaptă aceeaşi stabilitate, care a urmat după modificările vizate. Dar să revenim la Procuratură…

În varianta în vigoare a articolului 124 din Constituţie este stabilit că “Procuratura reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor, conduce şi exercită urmărirea penală, reprezintă învinuirea în instanţele judecătoreşti în condiţiile legii.”

Care anume din aceste cuvinte sunt Neînţelese? Ce i-a determinat pe actualii sau pe foştii procurori să acţioneze în detrimentul intereselor generale ale societăţii? Câţi din foştii Procurori Generali se simt cu musca pe căciulă pentru că au acoperit fraude de miliarde, au scos de sub urmărire penală criminali, au acoperit omoruri şi au ajutat unele “avtoriteturi”, clar ca nu statale, să revină?

Unde-s acum indivizii care au avut obligaţia să asigure respectarea Legii pe teritoriul Republicii Moldova?

Sistemul de garantare a autonomiei procurorilor, ca parte componentă a autorităţii judecătoreşti, care a funcţionat până la intrarea în vigoare a actualei Legi cu privire la procuratură, a fost unul defectuos. Acea mimare a independenţei Consiliului Superior a Procurorilor în raport cu vârful de lance a Procuraturii nu a putut să asigure o bună funcţionare a acesteia. Nu avea cum să asigure!

Presupunem că direcţiile de reformare a sistemului, împărţirea domeniilor de influenţă, deciziile privind intentarea sau neintentarea dosarelor penale, sau a cauzelor disciplinare în privinţa procurorilor, se făceau ori pe la vânători sau prin hoteluri nobile.

Păi, dragi procurori, Legea nouă, practic, va dezlegat mâinile….Poftim!

Desemnaţi oameni integri în cadrul Consiliului!

Consiliul să selecteze un om integru care să vă reprezinte!

La rândul său Preşedintele Republicii Moldova, cum nu l-ar chema şi pe acesta, poate respinge doar o singură dată candidatura propusă de Consiliul Superior al Procurorilor pentru funcţia de Procuror General şi doar în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate.

Dar…la ce asistăm acum?

Asistăm la un presupus concurs pentru ocuparea funcţiei de Procuror General. Cu toate că nu aş dori să critic candidaţii care s-au înscris în această cursă, dar constat că se merge pe ideea reformării procuraturii sub auspiciile unui nou-vechi Procuror general, dacă înţelegeţi la ce mă refer.

Nu e greu să presupunem cam cine din aceşti candidaţi, care de altfel nu se evidenţiază printr-o reputaţie ireproşabilă, va ocupa funcţia crucială, care de vreo câţiva ani buni ţine ţara sub asediul agresiv al unui regim similar celor dictatoriale, unde protecţionismul politic este cartea care deturnează, în cel mai eficient mod, adversarii incomozi.

Domnilor procurori din toată ţară…vi se fură autonomia pentru următorii 7 ani!!! Şi voi aţi tăcut mâlc?

Acest proiect de lege a ajuns să fie examinat de Plenul Parlamentului după un proces anevoios, condimentat cu veleităţi rău-intenţionate manifestate de exponenţii puterii vizavi de reformarea sistemului procuraturii. Va aduceţi aminte de amendamentele propuse pe la miezul nopţii şi remise Comisiei juridice după aprobarea raportului pentru lectura a doua?

Tărăgănarea includerii acestui proiect în ordinea de zi a şedinţei de plen tot a trezit multe suspiciuni. Care să fi fost pricina? Totuşi, admitem că proiectul va fi astăzi votat!

Probabil, dacă rezultatul alegerilor Preşedintelui Republicii Moldova era altul, asistam astăzi la depunerea jurământului de către noul Procuror General, aici în sala de şedinţe, dar aşa, odată cu victoria în alegeri a unui candidat foarte comod puterii fiind şi susţinut în alegeri, acesta, cel mai probabil, va numi în funcţie, fără mari obiecţii, un nou Procuror General aservit sistemului. Dar, stimaţi colegi deputaţi, nu este exclus ca viitorul Procuror General să fie numit şi de actualul preşedinte în exerciţiu. Aşa, ca o cireaşa de pe tortul de adio.

Onorată asistenţă, dar poate, totuşi, îi permitem Preşedintelui proaspăt ales, aşa după cum declara în timpul campaniei electorale, să scoată din mânecă, peste noapte, un AS de Procuror imparţial şi independent? Şi dacă va fi aşa, atunci, să vedem cum îşi va onora promisiunile… O mare parte din membrii coaliţiei de guvernare ar trebui să se pregătească să răspundă în faţa justiţiei, pentru trecutul şi prezentul glorios. Dă Doamne, dar nu cred!

Totuşi, rămân la părerea, că nu Preşedintele este factorul cheie în acest proces.

Singurii care încă mai pot schimba sistemul sunt procurorii şi au toate instrumentele necesare să o facă. Nu rataţi această şansă!

“Jur să respect cu stricteţe Constituţia, legile Republicii Moldova, drepturile şi libertăţile omului şi să îndeplinesc conştiincios obligaţiile ce îmi revin.”

Acesta-i textul jurământului pe care-l depuneţi la numire…poate măcar de jurământ vă ţineţi!!! Am în vedere de jurământul legal nu de cel pe care, posibil, îl depuneţi în faţa celui sau celor care contribuie la promovarea în funcţie.

Cu toate aceste semne de întrebare fracţiunea PLDM va susţine acest proiect de modificare a Constituţiei în speranţa că, măcar în viitorul apropiat, în Republica Moldova în capul mesei va sta Legea şi nu interesele meschine de grup.

Sursa: www.pldm.md

Ziua de 13 noiembrie a demonstrat cât de consolidaţi şi solidari putem fi La scrutinul din 11 decembrie votăm PNL România, poziţia 1 în buletin