Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Poziţia PLDM faţă de tentativa guvernării de a modifica sistemul electoral

|versiune pentru tipar||
PLDM / 16 februarie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În spaţiul public din Republica Moldova, tot mai des se vehiculează informaţia privind intenţiile actualei majorităţi hibride de guvernare de a efectua o modificare a sistemului electoral actual, proporţional, pe liste de partid, în unul mixt, sau chiar uninominal majoritar (pe circumscripţii). Chiar dacă oficial, astăzi, în Parlament încă nu este înregistrat un proiect de lege care ar ţinti o astfel de modificare, mai mulţi factori politici, jurişti, experţi, diplomaţi străini abordează acest subiect în public. În jurul unor posibile scenarii, încep a se forma poziţii şi opinii.

Actuala guvernare şi-a demonstrat, în repetate rânduri, maniera de a lua decizii importante pentru ţară şi popor: sub paravanul nopţii, în pripă, fără consultarea obligatorie a tuturor factorilor implicaţi, apelând la şiretlicuri, ocolind fariseic normele democratice şi practicile europene. Aşa s-a întâmplat şi în cazul modificării legislaţiei cu privire la alegerea Preşedintelui Republicii Moldova. Acest caz a intrat deja în multiple studii cu privire la activitatea legislativă şi practica constituţională modernă, drept unul “specific moldovenesc” de manipulare cu legislaţia. Nici acum nu este clar, până unde va merge guvernarea în tentativa sa de a-şi croi un sistem electoral, unica menire a căruia va fi să-i asigure supravieţuirea unui clan oligarhic.

Protestăm faţă de modul în care majoritatea hibridă din parlament tratează acest subiect, cu ignorarea flagrantă a drepturilor şi opiniilor opoziţiei de dreapta; faţă de stilul ocult de promovare a unor iniţiative şi proiecte legislative, a pseudo-dezbaterilor publice, la care sunt invitate doar persoane afiliate puterii din organizaţii-erzaţ ale societăţii civile sau jurnalişti din holdingurile puterii.

Pe de altă parte, aşteptările cetăţenilor pot fi realizate doar formând un front comun împotriva actualului regim hibrid, oligarhic şi cleptocrat, secondat într-o manieră cinică de falsa opoziţie geopolitică.

Astăzi, nicio forţă politică sănătoasă de centru-dreapta nu-şi poate permite luxul să acţioneze pe cont propriu. Se cer identificate modalităţile cele mai eficiente de colaborare, capabile să potenţeze rolul partidelor antioligarhice de centru-dreapta, inclusiv în problema modificării sau păstrării actualului sistem electoral. Una din aceste modalităţi ar putea fi convocarea unui For Civic, sau a unei mese rotunde a partidelor politice, la care să fie elaborată şi adoptată o poziţie comună.

Sursa: www.pldm.md

PLDM susţine solicitarea organizaţiilor de media PLDM solicită atribuirea preşedinţiei unei comisii parlamentare