Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPNL

Diversiune concertată împotriva Marşului Unirii

|versiune pentru tipar||
PNL / 26 martie 2012
Partidul Naţional Liberal

PNL, ca parte a Consiliului Unirii — www.consiliul-unirii.ro — a sprijinit decizia acestei structuri unioniste de a sustine Marsul Unirii, organizat de Platforma civica Actiunea-2012. Subliniem — organizatorul oficial, care a obtinut autorizatie pentru Marsul Unirii, — este Actiunea-2012. Conform declaratiei acestei platforme de asociatii obstesti, cu al carei reprezentant s-au intilnit membri ai Consiliului Unirii, traseul Marsului a inclus inceputul manifestatiei in fata Academiei de Stiinte a Republicii Moldova--Bd Stefan cel Mare, str.Puskin-str. Bucuresti (pe linga Ambasada Romaniei la Chisinau)-str. Banulescu-Bodoni-Bd. Stefan cel Mare — Scuarul Operei Nationale, ca punct terminus.

Participantii la Marsul Unirii s-au pornit la 16.30 de la Academia de Stiinte a R.Moldova, au mers, pasnic, insotiti de o formatiune care interpreta cintece nationale romanesti, pina aproape de complexul comercial “Gemenii”, de unde coloana de manifestanti trebuia sa isi urmeze calea in sus, pe str.Puskin.

Remarca: potrivit declaratiilor reprezentantului Actiunea-2012, Marsul Unirii nu a avut pe traseu inclusa Piata Marii Adunari Nationale, pentru ca acest spatiu este, in continuare, rezervat de catre Comitetul pentru Apararea Constitutiei si a Democratiei, care si-a suspendat provizoriu actiunile.

Semnul de intrebare pentru Consiliul Unirii si, implicit, PNL — invocat, incorect, drept organizator al Marsului Unirii, — este daca autoritatile municipale au autorizat sau nu solicitarea unor grupari sau partide de antimanifestanti pentru 25 martie in PMAN. Si daca au autorizat in spatiul de sub Arcul de Triumf — de ce politia a permis deplasarea gruparii antiunioniste spre participantii la Marsul Unirii, blocindu-i, prin inactivitatea si lipsa de interventie a politiei, pe Bd.Stefan cel Mare, blocind posibilitatea coloanei Marsului Unirii de a-si continua traseul pe str. Puskin spre str.Bucuresti.

Politia, sensibilizata si avertizata de catre copresedintii Consiliului Unirii, printre care si reprezentanti ai PNL, sa asigure securitatea manifestantilor la Marsul Unirii in conferinta de presa de vineri, 22 martie, nu i-a oprit si nu i-a izolat pe membrii gruparii dubioase antiunioniste, dimpotriva — permitindu-le sa avanseze pe spatiul rezervat Marsului Unirii, peste participanti. Mai mult — politistii, in loc sa se intoarca si sa stea ca zidul in fata fortelor antiunioniste, s-a intors — stringindu-se de miini — in fata participantilor la Marsul Unirii, acestia nemaiputind avansa.

Unii participanti la Marsul Unirii au solicitat politiei sa creeze un culoar pe partea stinga a trotuarului, vizavi de Centrul Comercial “Gemenii”, pentru ca Marsul Unirii sa isi continue calea, dar asta a devenit posibil doar peste un timp, dupa ce, prin inactivitatea politiei, unele persoane prezente la actiunile stradale s-au dedat la altercatii.

Concluziile Partidului National Liberal:

  1. Pozitia politiei sugereaza o diversiune pusa la cale de Putere, prin intermediul unor forte extremiste de stinga, politia facind parte din acesta cirdasie si aceasta actiune obstructionista la adresa fortelor unioniste.
  2. PNL are in Statut si in Program obiectivul politic de Unire cu Romania, spre care va avansa metodic, legal, pe cai pasnice, democratice si constitutionale, activind intens in cadrul Consiliului Unirii in acest scop.
  3. Confirmarea probabilitatii diversiunii puse la cale pe 25 martie cu implicarea Puterii, a unor forte politice marginale proruse, a institutiilor statului — SIS, politie si alte structuri — sugereaza ca Puterea intentioneaza sa interzica manifestarile unioniste in Republica Moldova, dedindu-se, prin aceasta, la decizii nedemocratice, asa cum au declarat comunistii asa cum doreste Partidul Comunistilor.
  4. Diversiunea a avut ca scop si folosirea masiva a presei controlate de Putere si Opozitie impotriva fortelor unioniste, deteriorindu-le imaginea, pentru a le stopa cresterea influentei in societate.

O remarca pentru participantul la emisiunea dedicata Marsului Unirii la Publika TV. Zisul istoric Leonid Tabara a declarat ca ar fi cistigat de la Pavlicenco niste procese in judecata pentru ca “presedintele PNL i-ar fi ofensat pe moldoveni numindu-i romani”. Asta nu e adevarat. Nu a fost nici un asemenea proces de judecata. Presedintele PNL, Vitalia Pavlicenco, cere de la Publika TV dreptul la replica in aceasta privinta, ca si legat de declaratiile incorecte ale unor invitati privind faptul ca PNL este organizatorul Marsului Unirii.

Serviciul de presa al PNL
Sursa: www.pnl.md

PNL cheamă partidele parlamentare din România să dea exemplu partidelor parlamentare, pretins naţionale, din RM Preşedintele PNL a avut o întrevedere cu Ambasadorul Turciei