Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Declaraţia grupului parlamentar al PPCD

|versiune pentru tipar||
PPCD / 30 octombrie 2008
Partidul Popular Creştin Democrat

Stimaţi colegi, onorată asistenţă,

Acum o săptămână, grupul parlamentar al PPCD a făcut o interpelare care viza postul de televiziune PRO TV.

Interesul nostru faţă de PRO TV a fost determinat de politica editorială tendenţioasă şi deseori provocatoare pe care o promovează această structură de presă. Întrebarea noastră viza în mod special un aspect fundamental în cazul dat, şi anume:

CINE ESTE ADEVĂRATUL STĂPÂN AL PRO TV?

Altfel zis, CINE ESTE ACŢIONARUL MAJORITAR, PROPRIETARUL ACESTEI TELEVIZIUNI? Amintim că PRO TV are 84, 36% de acţiuni ascunse în spatele unei firme off-shore din Cipru. Am observat însă, cum întregul scandal inspirat de respectiva instituţie media pe parcursul săptămânii care s-a scurs, cu autovictimizarea PRO TV, autoproclamat independent şi echidistant, caută să abată atenţia opiniei publice de la esenţa problemei:

CINE E STĂPÂNUL DIN STRĂINĂTATE AL PRO TV?

Acest post de televiziune a cenzurat interpelarea pe care am făcut-o joia trecută, eliminând în mod tendenţios şi incorect anume aspectul care vizează structura de capital a PRO TV. Gălăgia stârnită de către manipulatorii din umbră urmăreşte să acopere cu o perdea de fum propagandistic esenţa problemei:

PROPRIETARII PRO TV DIN STRĂINĂTATE NU DORESC SĂ IASĂ ÎN FAŢĂ ŞI SĂ ÎŞI SPUNĂ NUMELE.

De aici şi întrebarea: dacă stăpânii din umbră ai acestei instituţii media sunt nişte persoane sau instituţii onorabile care, pur şi simplu, doresc să facă business în domeniul media şi să contribuie onest la dezvoltarea celei de-a patra puteri în stat, DE CE nu îşi dezvăluie numele, DE CE nu acordă un interviu sau nu dau o declaraţie postului TV al cărui proprietari majoritari sunt? CE au de ascuns şi DE CE a fost nevoie să se ascundă în spatele unei firme off-shore din Cipru?

Dacă suntem o societate deschisă şi cerem transparenţă celor trei puteri în stat, legislativă, executivă şi judecătorească, DE CE un exponent al celei de-a patra puteri, PRESA, nu doreşte să fie transparent?

Reacţiile furibunde ale sforarilor din spatele PRO TV, care utilizează profesionist această unealtă de presă în războiul mediatic şi psihologic purtat împotriva Republicii Moldova, sunt cel puţin suspecte şi exagerate. Asta şi pentru că este incorect ca cineva dintre actorii publici să se erijeze în postura de “vacă sfântă”, de obiect de veneraţie obligatorie sau instituţie incriticabilă.

Atâta timp cât nu se va face lumină asupra acestei situaţii obscure şi dubioase, avem libertatea să presupunem că oricine ar putea fi proprietar al PRO TV. Una dintre presupuneri ar putea acredita versiunea că în spatele PRO TV stă ex-preşedintele Petru Lucinschi, în timpul căruia a intrat în ţară respectiva structură. O alta ar putea să se axeze pe numele lui Valeriu Pasat, ex-ministru al Apărării şi ex-şef al securităţii, căruia PRO TV i-a prestat cu mult zel servicii de avocat mediatic pe întreaga durată a procesului şi detenţiei acestuia. O presupunere nu mai puţin întemeiată ar putea să ne trimită spre ideea că adevăratul proprietar al PRO TV este gangsterul tranziţiei, demnitarul corupt Vladimir Filat, imaginea căruia este lustruită de zor de acest post TV. Sau, aşa cum tustrei s-au aflat la guvernare în aceeaşi perioadă de timp şi au fost parte a aceloraşi combinaţii dubioase, s-ar putea ca fiecare dintre ei să aibă partea lui din totalul celor 84, 36% aparţinând firmei off-shore?

Aşa cum apar lucrurile până la această oră, este cel mai probabil că un grup de interese ocult a cumpărat doar brandul PRO TV şi a obţinut dreptul de a-l utiliza pe teritoriul Republicii Moldova, dar nu numai în scopuri comerciale, ci în primul rând în scopuri politice, care nu coincid neapărat cu interesele naţionale ale ţării noastre.

Vrem să ştim, de pildă, de ce PRO TV atacă în mod sistematic Mitropolia Basarabiei, o Biserică perfect legală care nu ar trebui să deranjeze pe nimeni? Vrem să ştim şi de ce PRO TV agresează mereu şi, de regulă, fără nici un temei Ministerul de Interne, poliţia naţională, în genere, ca instituţie a statului de drept, încercând să o compromită şi să o prezinte ca pe o haită de ciomăgari? Este interesant de observat în acest sens provocarea lansată de PRO TV referitoare la aşa-zisa molestare şi reţinere a unui cameraman de către poliţişti. Isteria respectivă s-a menţinut în mod artificial timp de o săptămână, au fost dezinformate şi opinia publică, şi instituţiile europene. Iar când toată povestea s-a dovedit a fi un fals ordinar, nici PRO TV, nici suporterii acestei structuri media nu au găsit de cuviinţă să îşi prezinte scuzele de rigoare. O astfel de manieră de a face presă nu poate fi calificată nici corectă şi nici echidistantă.

AŞADAR, REITERĂM: CINE STĂ ÎN SPATELE PRO TV, CINE E PROPRIETARUL?

Să iasă la lumină, vrem să îi ştim numele.

Prezentată în plenul Parlamentului
de Ştefan Secăreanu deputat PPCD
Comunicat de presa al Organizatiei de Tineret “Noua Generatie” a PPCD Proiectul Bugetului de stat pe anul 2009