Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

La Chişinău a fost constituită Organizaţia Ucrainenilor Creştin-Democraţi

|versiune pentru tipar||
PPCD / 17 noiembrie 2008
Partidul Popular Creştin Democrat

Mai mulţi reprezentanţi ai minorităţii ucrainene din Republica Moldova au participat, ieri, 16 noiembrie, la conferinţa de constituire a Organizaţiei Ucrainenilor Creştin-Democraţi. În cadrul evenimentului, care constituie o premieră pentru ţara noastră, a fost aleasă şi conducerea organizaţiei, în frunte cu deputatul creştin-democrat Ion Varta.

Potrivit preşedintelui noii structuri, Ion Varta, constituirea organizaţiei este extrem de importantă, întrucât minoritatea etnică ucraineană este cea mai numeroasă din Republica Moldova. “Ucraina este vecinul nostru de la Est şi avem o relaţie specială cu acest stat. De asemenea, Ucraina este un partener strategic pentru Republica Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană”, a declarat Ion Varta.

Conform deputatului creştin-democrat, cele mai importante probleme cu care se confruntă, în prezent, minoritatea ucraineană din ţară sunt cele de ordin lingvistic, educaţional, cultural, dar şi economic.

În cadrul conferinţei, reprezentanţii minorităţii ucrainene, veniţi din mai multe raioane din ţară, au făcut numeroase propuneri şi sugestii pentru soluţionarea principalelor probleme cu care se confruntă aceştia.

La rîndul său, deputatul creştin-democrat Vlad Cubreacov, a afirmat că reprezentanţii celei mai numeroase minorităţi din Republica Moldova vor avea posibilitatea, în premieră, în cadrul organizaţiei, să-şi soluţioneze problemele cu care se confruntă. La conferinţă a fost prezent şi ministrul plenipotenţiar din cadrul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova, Mihail Harişin, care a apreciat înalt constituirea unei asemenea structuri, menită să vină în ajutorul ucrainenilor din Republica Moldova. “Este un eveniment extrem de important şi sper că prin intermediul eforturilor noastre comune, comunitatea ucrainenilor va avea un rol important în dezvoltarea şi fortificarea Republicii Moldova. Respectiva structură le va deschide uşile celorlalte organizaţii neguvernamentale ucrainene, prezente în Republica Moldova. Este un semnal pozitiv care va consolida comunitatea ucraineană şi o vor determina să se implice în soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă” a conchis diplomatul ucrainean.

Comunitatea ucrainenilor din Republica Moldova numără, în prezent, jumătate de milion de persoane.

Sursa: www.flux.md

Proiectul Bugetului de stat pe anul 2009 La Chişinău a fost creată Asociaţia Juriştilor Creştin-Democraţi din Moldova