Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

La Chişinău a fost creată Asociaţia Juriştilor Creştin-Democraţi din Moldova

|versiune pentru tipar||
PPCD / 18 noiembrie 2008
Partidul Popular Creştin Democrat

Mai mulţi jurişti şi avocaţi din Republica Moldova au fondat marţi, 18 noiembrie curent, Asociaţia Juriştilor Creştin-Democraţi (AJCD) din Moldova. Noua instituţie juridică a fost constituită pe lângă Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) şi are menirea de a acorda asistenţă juridică funcţionarilor publici şi cetăţenilor de rând, prin prisma drepturilor şi obligaţiilor pe care le au.

AJCD a fost constituită la iniţiativa a patru jurişti din cadrul PPCD: Ghenadie Vaculovschi, Dinu Ţurcanu, Igor Ciuru şi Călin Cotruţă. În cadrul primei adunări generale a AJCD, membrii proaspetei instituţii juridice au pus în dezbatere o serie de probleme cu care se confruntă justiţia autohtonă şi au elaborat strategii de asistenţă juridică pe care urmează să le implementeze în viitorul apropiat.

Un alt scop esenţial al AJCD este de a acorda asistenţă juridică PPCD, dar şi altor persoane şi instituţii interesate, pe parcursul campaniei electorale din anul 2009.

Potrivit lui Dinu Ţurcanu, unul dintre fondatorii AJCD, începând cu luna ianuarie a anului viitor, membrii asociaţiei vor organiza o serie de seminare instructive, la nivel raional, cu personalul care va fi implicat direct în alegerile parlamentare din anul 2009, pentru a evita fraudarea acestora. “Fraudele electorale nu încep în ziua alegerilor, ci din momentul întocmirii listelor cu candidaţii respectivi. Trebuie să ne consolidăm rândurile şi să formăm echipe de profesionişti adevăraţi, care vor lucra împotriva acestui fenomen nociv”, a explicat Dinu Ţurcanu.

În prezent, la AJCD au aderat 25 de persoane, însă membrii săi susţin că uşile sunt deschise pentru orice specialist care întruneşte valorile şi convingerile creştin-democrate.

Vlad Cubreacov, vicepreşedinte al PPCD, preşedintele fracţiunii creştin-democrate din Parlamentul Republicii Moldova

Prin fondarea AJCD s-a împlinit un vis mai vechi al PPCD

Sunt foarte bucuros că membrii AJCD s-au întâlnit în cadrul unei conferinţe şi pot vedea împlinit în aceste momente un vis mai vechi al PPCD. De-a lungul celor peste 20 de ani de activitate a PPCD, am colaborat cu foarte mulţi jurişti, dar care au studiat Dreptul colhoznic şi cu o mentalitate învechită, crescuţi într-un mediu care nu îi recomanda ca profesionişti răi, dar care erau marcaţi profund de epoca bolşevismului. În acest context, atenţia noastră s-a îndreptat către juriştii tineri care au respirat altă atmosferă, care au îmbrăţişat valorile creştin-democrate, oameni care ştiu ce înseamnă solidaritatea şi servirea obiectivă a comunităţii în care locuim. Îi cunosc foarte bine pe membrii AJCD, cu mulţi dintre ei chiar am colaborat, atât prin instanţele judecătoreşti, cât şi în cadrul comisiilor electorale teritoriale, lucru care îmi inspiră o încredere sporită faţă de profesionalismul lor. Am încredere că veţi reuşi în atingerea obiectivelor pe care vi le-aţi propus şi sunt convins că nu doar criteriul de breaslă vă uneşte, dar şi valorile creştin-democrate. Sperăm că în viitorul apropiat vom avea parte de o colaborare cât mai productivă între PPCD şi AJCD.

Ştefan Secăreanu, vicepreşedinte al PPCD, preşedintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului

Trebuie să demonstraţi maximă responsabilitate faţă de oamenii pe care îi veţi ajuta să-şi găsească dreptatea

În urmă cu 20 de ani, când am format mişcarea noastră politică, nu ne-am gândit dacă suntem sau nu jurişti. Am făcut-o din inimă şi am depus mari eforturi pentru a schimba lucrurile în Republica Moldova şi am reuşit, în mare parte, să facem acest lucru datorită sprijinului pe care l-am primit din partea dvs. Acest lucru l-am simţit cel mai bine din momentul în care am fost ales în calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, unde am avut ocazia să colaborez cu o echipă de jurişti tineri. Nu m-am îndoit niciodată de faptul că PPCD are ca membri oameni profesionişti, curajoşi şi devotaţi cauzei căreia îi slujesc. Sunt convins că ceea ce aţi planificat se va realiza, pentru că trebuie să demonstraţi maximă responsabilitate faţă de oamenii cu care veţi lucra şi de cetăţenii pe care îi veţi ajuta să-şi găsească dreptatea, ceea ce este foarte important pentru cursul pozitiv al asociaţiei pe care aţi format-o, dar şi pentru PPCD.

Ghenadie Vaculovschi, membru AJCD, consultant superior al fracţiunii PPCD din Parlamentul Republicii Moldova:

Dorim să acumulăm cât mai multă experienţă în elaborarea actelor legislative

Reprezentăm o asociaţie profesionistă, însă acest criteriu nu este singurul care ne caracterizează. Ne conducem, în special, de principiile creştin-democrate, acest substrat doctrinar fiind unul definitoriu pentru noi. Conducându-ne după aceste principii, dorim să acumulăm cât mai multă experienţă în domeniul ce ţine de elaborarea actelor legislative deoarece locuim într-un stat de drept, unde normele de drept dictează caracterul orânduirii sociale. În acest context, nu putem rămâne indiferenţi la ceea ce se întâmplă în societate.

Dinu Ţurcanu, jurist, membru AJCD

Vom lupta împotriva fraudării alegerilor

Asociaţia noastră are drept scop imediat faptul de a ajuta PPCD în procesul electoral. Îmi exprim speranţa că formatul pe care îl avem în prezent se va lărgi în viitorul apropiat. La începutul lunii decembrie, vom avea şi primele seminare de instruire şi, ulterior, începând cu ianuarie 2009, vom organiza seminare la nivel raional cu toate persoanele care se vor implica în organizarea alegerilor parlamentare din anul viitor. Acest lucru este necesar pentru a evita unele momente nedorite, care s-au produs pe parcursul alegerilor parlamentare din anul 2005, atunci când ne-a fost furat un număr semnificativ de voturi. De aici şi porneşte importanţa activităţii noastre, de la conservarea procentului real de voturi pe care îl va acumula PPCD. Vom lupta cu stoicism împotriva fraudării alegerilor.

Radu Buşilă, jurist, membru AJCD

Există foarte mulţi aleşi locali care nu cunosc legislaţia

Aş dori să mă refer, în special, la suportul juridic informaţional pe care l-ar putea acorda membrii AJCD unor funcţionari publici — membri ai PPCD sau din exteriorul acestuia. Există foarte mulţi aleşi locali care nu cunosc prevederile Legii cu privire la administraţia publică locală. Mulţi funcţionari publici nu îşi cunosc clar responsabilităţile, dar nici drepturile la care ar trebui să aspire, iar noi le putem acorda o asistenţă calitativă în acest sens.

Ludmila Bantea, jurist în cadrul Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului

Vom încerca să colaborăm cât mai eficient cu instituţiile juridice de stat

Fiind jurişti, fiecare dintre membrii asociaţiei se confruntă zi de zi cu o serie de încălcări flagrante ale drepturilor omului şi, de multe ori, suntem puşi în situaţia să venim în apărarea acestor drepturi. Un alt scop de bază al AJCD este de a familiariza cetăţenii cu drepturile şi libertăţile fundamentale scrise în Constituţia Republicii Moldova şi cu cele garantate de Acordurile internaţionale şi regionale la care statul nostru este parte. Acesta este un scop prescris de statutul AJCD pe care îl vom realiza cu siguranţă în viitorul apropiat. Pe parcursul activităţii noastre, vom încerca să colaborăm cât mai eficient şi cu instituţiile statale de drept, pentru a oferi cetăţenilor moldoveni posibilitatea de a-şi solicita respectarea drepturilor în momentul în care acestea sunt încălcate.

Sursa: www.flux.md

La Chişinău a fost constituită Organizaţia Ucrainenilor Creştin-Democraţi Congresul al XI-lea al Partidului Popular Creştin Democrat