Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Victor Ciobanu îl succede pe Iurie Roşca la preşedinţia PPCD

|versiune pentru tipar||
PPCD / 20 februarie 2011 | 
Partidul Popular Creştin Democrat

Iurie Roşca s-a retras din funcţia de preşedinte al Partidului Popular Creştin (PPCD). La propunerea lui, Congresul XIII al PPCD, întrunit astăzi la Chişinău, l-a ales în această funcţie pe Victor Ciobanu, care până astăzi deţinea funcţia de vicepreşedinte al formaţiunii şi de lider al organizaţiei de tineret a PPCD “Noua Generaţie”.

Odată cu Iurie Roşca, din conducerea formaţiunii s-au retras toţi reprezentanţii generaţiei fondatoare a acestui partid, printre care Vlad Cubreacov, Ştefan Secăreanu, Mihai Adauge, Alexandru Corduneanu ş.a. La conducerea formaţiunii au fost aleşi reprezentanţii aripei tinere a partidului, care au aderat la PPCD în timpul manifestaţiilor de protest anticomuniste din 2002. Dinu Ţurcanu a fost reales în funcţia de secretar general, iar 15 tineri şi tinere au fost promovaţi în funcţia de vicepreşedinte de partid. Printre aceştia se numără Ghenadie Vaculovschi, Igor Ciuru, Radu Buşilă, Sergiu Rabei, Dragoş Grosu ş.a.

Retragerea lui Iurie Roşca din funcţia de preşedinte al PPCD, funcţie pe care a deţinut-o timp de 17 ani, nu înseamnă şi părăsirea de către el a acestei formaţiuni politice sau renunţarea la activitatea politică. Congresul l-a ales pe Iurie Roşca în calitate de membru al Biroului Permanent şi al Consiliului Naţional. Însuşi fostul lider creştin-democrat a declarat că rămâne, în continuare, membru activ pe scena politică şi va depune eforturi ca formaţiunea sa să revină în Parlament.

Totodată, la propunerea lui Iurie Roşca, Congresul a instituit o nouă funcţie — cea de preşedinte de onoare al formaţiunii, în care a fost ales unul dintre fondatorii PPCD, cunoscutul luptător antisovietic şi anticomunist, fostul deţinut politic Ion Moraru.

Congresul XIII al PPCD a adoptat un şir de rezoluţii, între care una care vizează situaţia dinaintea alegerilor locale. PPCD a cerut autorităţilor să efectueze, în mod urgent, reforma administraţiei publice locale, astfel ca administraţia locală să nu mai fie dependentă de cea centrală. “Verticala puterii, instituită de fosta guvernare comunistă de fosta guvernare comunistă în preajma alegerilor locale din 2003, care a anulat reforma realizată în 1999 (desfiinţând judeţele şi reinstituind raioanele ca unităţi administrativ-teritoriale de nivelul doi — n.n.), a rămas intactă. Puterea centrală continuă să controleze, în mod abuziv, autorităţile din teritoriu, prin pârghii administrative şi financiare. Coruperea aleşilor locali şi emigrarea masivă a acestora dinspre fostul partid de guvernământ spre partidele componente ale actualei puteri a devenit o practică vicioasă”, se arată în Rezoluţia Congresului al XIII-lea al PPCD.

Sursa: www.flux.md

Pe 20 februarie, PPCD îşi va alege o nouă conducere Rezoluţia Congresului XIII PPCD “Cu privire la depăşirea crizei politice şi necesitatea realizării unei reforme constituţionale”