Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

PPCD a depus un demers pe numele conducatorilor de prim rang

|versiune pentru tipar||
PPCD / 29 octombrie 2013
Partidul Popular Creştin Democrat

Astăzi, Partidul Popular Creştin Democrat a depus Demersuri pe numele conducătorilor de prim rang ai ţării, în care se menţionează următoarele:

Apelez la Dumneavoastră în legătură cu o problemă vitală pentru poporul şi pentru statul nostru. Este vorba de înţelegerile care urmează să fie semnate de exponenţii actualei puteri la Summitul de la Vilnius.

Întrucât textele acordurilor ce urmează să fie semnate nu sunt aduse la cunoştinţa opiniei publice, totul fiind acoperit de mister şi de vălul masiv de propagandă sterilă, dorim să precizăm o chestiune cu caracter economic de o importanţă fundamentală pentru viitorul nostru. Este vorba de posibila asumare a angajamentului din partea autorităţilor Republicii Moldova de a deschide piaţa funciară pentru investitorii străini. Se ştie că Uniunea Europeană a impus practic tuturor ţărilor care au dorit să obţină statut de asociat sau de membru al acestei structuri continentale să egaleze în drepturi cetăţenii propriei ţări şi companiile autohtone cu cetăţenii UE şi companiile din această uniune de state.

Pământul reprezintă cea mai importantă resursă economică a ţării, care, odată fiind cedată străinilor, va reduce ţara noastră la statutul de colonie economică a corporaţiilor transnaţionale. Dacă la ora actuală agenţii economici din agricultura noastră suportă efectele devastatoare ale invaziei de mărfuri străine pe piaţa internă, atunci, în eventualitatea adoptării unei decizii de deschidere a pieţei noastre funciare pentru străini, orice speranţă de concurenţă cu giganţii europeni va fi spulberată definitiv şi irevocabil. Se va produce nu doar marginalizarea şi eliminarea rapidă a companiilor autohtone, ci şi sporirea exodului în masă a populaţiei din zona rurală în străinătate. Ţăranii noştri aduşi la sapă de lemn prin politicile devastatoare ale puterii vor fi constrânşi să renunţe la propriile terenuri, fermierii mai puternici nu vor rezista concurenţei, iar forţa umană autohtonă va fi substituită de tehnologiile înalte care au nevoie de un număr restrâns de angajaţi care să le deservească.

Orice om cu un nivel minim de alfabetizare în domeniul politicilor agresive ale capitalismului de tip corporatist înţelege ce consecinţe nefaste poate avea o astfel de hotărâre de vânzare a moşiei strămoşeşti străinilor. E suficient să vedem ce se întâmplă în acest domeniu în România pentru a înţelege în ce capcană riscăm să fim împinşi de către birocraţia europeană aflată în serviciul marelui capital de tip speculativ şi a corporaţiilor transnaţionale. Într-o asemenea perspectivă nefastă, vom ajunge o republică bananieră a Uniunii Europene, unde marii jucători internaţionali vor exploata pământurile noastre şi ţăranii care se vor pomeni în postura de gasterbaiteri în propria ţară pentru a-şi stoarce supraprofiturile.

Dincolo de propaganda triumfalistă ca pe timpurile vechiului regim sovietic despre “parcursul european”, se poate ascunde o mină cu efecte fatale pentru neamul nostru. În condiţiile unei crize alimentare globale tot mai acute, lupta pentru terenurile arabile de pe glob a devenit tot mai acerbă. Apa potabilă şi produsele agricole sunt cele mai de preţ resurse pentru care se poartă o bătălie lesne de desluşit pentru cei care au viziune şi simţul datoriei pentru interesele naţionale ale ţării pe care o conduc. Nici petrolul, nici gazele naturale, nici diamantele sau aurul nu se ridică la valoarea pe care o are pământul, care ne hrăneşte şi pe care vrem să dăinuim şi după încheierea mandatului actualei puteri.

Ştim bine că Legea cu privire la petiţionare, art.8, vă oferă dreptul de a ne răspunde în termen de treizeci de zile. Dar aşa cum până la Summitul de la Vilnius a rămas mai puţin de o lună, Vă rugăm respectuos să ne daţi un răspuns cât mai curând posibil.

În eventualitatea foarte probabilă că deja v-aţi angajat să cedaţi pământul ţării ca urmare a înţelegerilor prealabile cu exponenţii birocraţiei europene, Vă sugerăm o modalitate de a evita să împingeţi ţara în această capcană mortală. Întrucât este vorba nu pur şi simplu de o chestiune sensibilă sau de interes public major, ci de o problemă vitală pentru societatea noastră, Vă sugerăm să le spuneţi partenerilor Dumneavoastră europeni că pentru a evita conflicte şi tulburări majore în societate, se impune organizarea unui referendum naţional, în care poporul ţării să se pronunţe pro sau contra vânzării pământului străinilor.

Sperăm să manifestaţi patriotism şi maturitate politică şi să ne răspundeţi în timp util şi univoc, prin DA sau NU, se pune la cale sau nu deschiderea pieţei noastre funciare pentru străini.

Cu respect,
Victor Ciobanu,
Preşedinte PPCD

Scrisorile au fost depuse pe numele Preşedintelui RM, Nicolae Timofti, Preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, Prim-ministrului RM, Iurie Leancă, Viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, Viceprim-ministrului Natalia Gherman, Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, precum şi Preşedinţilor fracţiunilor parlamentare.

Sursa: www.ppcd.md

Iurie Roşca: De la independenţa politică spre independenţa economică PPCD ca alternativă reală actualei guvernări. Creştin-democraţii şi-au făcut publică decizia de a participa la viitoarea campanie electorală