Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPCD

Cine atentează la siguranţa naţională? Jocuri geopolitice şi intrigi politice în preajma alegerilor

|versiune pentru tipar||
PPCD / 19 septembrie 2014 | 
Partidul Popular Creştin Democrat

Vineri Liderii PPCD Victor Ciobanu şi Iurie Roşca au susţinut o conferinţă de presă împreună cu Anatol Bejenari, colonel în rezervă şi fost şef al serviciului securitate internă la SIS.

ANATOLIE BEJENARI a menţionat că a activat mai mulţi ani în organele de forţă ale ţării în calitate de ofiţer, precum şi la Serviciul de Informaţii şi Securitate pe diferite linii operative, cum ar fi combaterea corupţiei, crimei organizate, a traficului de arme şi droguri etc. Ultima sa funcţie la SIS a fost cea de şef al Direcţiei securitate internă. “Am fost nevoit să mă pensionez în 2009 sub presiunea exponenţilor actualei puteri. După 2009 din SIS au fost nevoiţi să plece zeci de ofiţeri cu o pregătire excepţională. Serviciul de Informaţii şi Securitate a devenit mai slab şi mai vulnerabil”, a menţionat Anatolie Bejenari.

El a mai precizat că vine alături de Iurie Roşca şi de echipa lui în calitate de exponent al unui grup numeros de ofiţeri. Unii sunt ofiţeri în rezervă, alţii continuă să activeze în cadrul Serviciul de Informaţii şi Securitate, Ministerul Afacerilor Interne şi alte structuri de forţă.

Bejenari a mai spus că el şi echipa sa îl cunosc pe Iurie Roşca în de când acesta a avut calitatea de preşedinte al subcomisiei parlamentare pentru supravegherea SIS, dar şi de Viceprim-ministru pentru organele de forţă. “În acea perioadă am reuşit să ne convingem de competenţa lui şi de dorinţa de a contribui la consolidarea sistemului de securitate a ţării”, a spus Bejenari, care a subliniat că grupul pe care îl reprezintă a insistat să spună câteva cuvinte de apreciere şi despre echipa de tineri care formează echipa lui Iurie Roşca, care sunt oameni energici, profesionişti, adevăraţi patrioţi, iar locul lor este în Parlament şi în alte instituţii ale statului.

“Noi, ofiţerii, suntem solidari cu viziunea lui Iurie Roşca asupra apărării valorilor noastre creştine, a tradiţiei, împărtăşim ideile lui de patriotism economic. Noi susţinem lupta lui contra corupţiei şi a oligarhilor. Am fost alături de protestatarii din Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi a Democraţiei, care au ieşit în stradă în plină iarnă pentru a se opune uzurpării puterii de stat. Aş vrea să mai spun că suntem dezamăgiţi de prestaţia actualei guvernări. Ne-am săturat de promisiuni, de scandaluri de corupţie şi de abuzurile de putere, în care s-a împotmolit actuala guvernare. Ţara are nevoie de o schimbare radicală. Moldova are nevoie de lideri puternici, de o MÂNĂ FORTE, care să ne scoată din impas. Iată de ce opţiunea noastră este în favoarea Partidului Popular Creştin Democrat”, a mai spus Anatolie Bejenari.

Dânsul a mai declarat că nu va face dezvăluiri şocante, dar toată lumea ştie ce informaţie posedă oamenii din echipa sa.

În continuare colonelul Bejenari s-a referit la starea securităţii naţionale în ultimii ani. “Astăzi securitatea economică a ţării este în pericol. Cauza acestei insecurităţi este o guvernare slabă şi incompetentă. Creditele masive luate de la instituţiile financiar-creditare internaţionale secătuiesc capacitatea financiară a ţării şi o fac dependentă politic de creditori. Securitatea financiară a ţării este ameninţată grav de situaţia din sectorul bancar. În ultimii ani s-a produs o serie de scandaluri de proporţii legate de atacuri raider, de preluări de active, de implicare a unor demnitari de prin rang în scheme financiare”, a spus fostul colonelul.

El s-a referit şi la sistemul bancar din Republica Moldova, subliniind că pentru a face ordine în acest domeniu prima măsură ce se impune este instituirea unor interdicţii pentru companiile off-shore de a fi acţionari în cadrul unor instituţii bancare naţionale. În caz contrar capitatul murdar va invada economia naţională şi va subordona atât sistemul politic, cât şi puterea de stat.

Semnarea acordurilor de asociere şi de liber schimb cu UE, în opinia lui Bejenari, a blocat exporturile noastre spre piaţa rusă. Pe de altă parte, susţine dânsul, piaţa europeană nu poate să preia tot volumul de produse agricole de la noi. Această situaţie loveşte puternic în securitatea economică a ţării iar subdezvoltarea economică provoacă lipsa securităţii sociale. Pensiile mizere, salariile mici, accesul limitat la serviciile medicale, dar mai ales şomajul în creştere continuă să afectează grav securitatea socială a ţării.

“Securitatea energetică a ţării este ameninţară din cauza lipsei unui dialog politic pozitiv între autorităţile de la Chişinău şi cele de la Moscova”, a mai spus Anatolie Bejenari. În opinia lui “Republica Moldova riscă să intre şi în această iarnă fără să aibă un nou acord cu «Gazprom». Iar datoriile enorme ale ţării noastre faţă de acest gigant energetic pun în pericol capacitatea de plată a ţării noastre. Datoriile respective sunt un risc sporit pentru agenţii economici şi pot însemna lipsă de căldură în casele noastre în iarna acestui an”.

“Ignorarea statutului de ţară neutră a Republicii Moldova”, a continuat Bejenari, “aprofundarea relaţiilor noastre cu NATO în momentul unor tensiuni crescânde între Occident şi Rusia, reprezintă o ameninţare directă la siguranţa naţională şi pun în pericol stabilitatea internă şi integritatea teritorială a ţării. Pe fundalul războiului din Ucraina conducerea ţării ar fi trebuit să accentueze pe plan internaţional faptul că suntem stat neutru şi că ne abţinem de la orice asociere atât cu puterea de la Kiev, cât şi cu combatanţii din estul Ucrainei. Moldova poate să-şi consolideze securitatea naţională doar prin afirmarea plenară a statutului de ţară neutră”.

În încheiere Anatol Bejenari li s-a adresat tuturor colegilor săi din organele de forţă să susţină echipa lui Iurie Roşca.

IURIE ROŞCA i-a mulţumit lui Anatolie Bejenari pentru susţinere.

Politicianul a atras atenţia asupra faptului că pentru a putea supravieţui şi a se afirma ca stat puternic RM are nevoie de organe de forţă cu un efectiv de oameni competenţi, patrioţi, bine dotaţi tehnic şi asiguraţi financiar.

“Oamenii cu epoleţi au nevoie de comandanţi care să le inspire respect şi dorinţă de a servi Patria”, a declarat Iurie Roşca.

Totodată liderul creştin-democrat şi-a exprimat îndoiala că “cel care îşi zice la ora actuală comandant suprem este o asemenea personalitate”.

“Oare capii coaliţiei de guvernământ, care s-au împotmolit în scandaluri de corupţie, inspiră respect? Oare angajaţii SIS, MAI, CNA, Procuraturii pot să-şi facă nestingherit treaba pentru a apăra legea şi cetăţeanul? Oare militarii din Armata Naţională simt sprijinul necesar din partea conducerii politice a ţării? Cine nu ştie că astăzi structurile de forţă, instituţiile statului de drept sunt subordonate politic partidelor de la guvernare? Vă mai amintiţi acordurile secrete de partajare a funcţiilor, semnate de capii alianţei?”, a întrebat, retoric, Iurie Roşca.

Politicianul a amintit şi despre dubiosul Acord de formare a Coaliţiei din 30 decembrie 2010. Potrivit controversatului document, deconspirat de Mihai Ghimpu, instituţiile de stat au fost distribuite după cum urmează:

Astfel stând lucrurile, pentru a scoate ţara de sub dominaţia oligarhilor, “Republica Moldova are nevoie de o guvernare puternică, de o mână de fier în fruntea ţării”, a susţinut Iurie Roşca, după care a adăugat că “doar o astfel de guvernare poate pune capăt stării de uzurpare a puterii de stat, poate restabili statul de drept, poate demonopoliza economia şi asigura o liberă competiţie pe piaţă, poate stârpi clanurile de tip mafiot care sufocă structurile de stat şi economia naţională”.

Creştin-democratul a mai menţionat: “Ştiu că în organele de forţă sunt destui profesionişti. Cu o conducere puternică ei şi-ar putea face datoria nestingherit. Personal cunosc o mulţime de ofiţeri care au fost nevoiţi să plece din instituţiile în care activau din cauza presiunilor politice. Ei n-au dorit să servească partidele ajunse la putere, ci interesul public. Ei n-au dorit să lucreze la comandă, ci doar urmând spiritul legii şi în interesul cetăţeanului”.

De asemenea Roşca a ţinut să sublinieze şi faptul că Republica Moldova este un stat vulnerabil şi că în situaţia respectivă este nevoie de solidaritate naţională, de stabilitate politică, de raporturi bune cu toţi vecinii, dar mai ales de o viziune strategică asupra dezvoltării ţării.

Totodată liderul creştin-democrat a atras atenţia şi la blocajul din partea presei corporatiste subordonată actualei puteri, instituit faţă de PPCD.

La finalul conferinţei de presă Roşca a declarat că oricât s-a ascunde capii actualei guvernări, ei tot nu scapă de noi la dezbaterile televizate.

Serviciul de presă al PPCD
Sursa: iurierosca.md

Avem nevoie de idealuri în jurul cărora să se consolideze societatea Iurie Roşca: Cuvânt către concetăţeni