Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPDA

Notă de Protest a Partidului “Democraţia Acasă”

|versiune pentru tipar||
(astăzi PPDA) / 4 decembrie 2011
Partidul “Democraţia Acasă”
Federaţiei Ruse
Ambasadei Ruse la Chişinău
Domnul Valerii Kuzmin
Din partea Partidului “Democraţia Acasă”

Partidul Politic Democraţia Acasă a venit astăzi 4 decembrie 2011 în faţa Ambasadei Rusiei în semn de protest. Noi dorim să transmitem Federaţiei Ruse că acţiunile întreprinse de Ea în stînga Nistrului vin în contradicţie cu interesele şi actele de bază ale Republicii Moldova. Protestul nostru este o reacţie la modul în care Rusia ne tratează ca pe o gubernie proprie. Venim să amintim Rusiei de CONSTITUŢIA noastră în este foarte clar scris:

Articolul 1: Statul Republica Moldova (1) Republica Moldova este un stat suveran si independent, unitar si indivizibil.

Articolul 2: Suveranitatea si puterea de stat(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului Republicii Moldova, care o exercita in mod direct si prin organele sale reprezentative, in formele stabilite de Constituţie.

Articolul 3: Teritoriul (1) Teritoriul Republicii Moldova este inalienabil.

Articolul 11: Republica Moldova, stat neutru (1) Republica Moldova proclama neutralitatea sa permanentă.

(2) Republica Moldova nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său.

Cu toate acestea Rusia sfidează drepturile noastre fundamentale.

Mai există o serie de prevederi internaţionale printre care amintim:

Rezoluţia ONU nr. 3314 din 1974, în “Definiţia Agresiunii” sunt enumerate foarte clar formele de agresiune militară din partea unui stat asupra altui stat, acţiunile Rusiei se încadrează în această definiţie.

(a) invazia teritoriului unui stat de către forţele armate ale altui stat;

Acordul de prietenie Moldo Rus semnat la 18 noiembrie 2001 şi reiterat la 21 noiembrie 2011 articolul 5: statele semnatare î-şi asumă angajamentul să nu susţină separatismul sub nici o formă.

Nerespectarea din partea Rusiei a Acordului de la Istanbul din 1999 cu privire la armele convenţionale.

Marea majoritate a ţărilor semnatare ale tratatului sunt afectate în mod indirect sau potenţial, în viitor, de o eventuală creştere a forţelor convenţionale ruseşti dincolo de limitele stabilite prin tratat.

Republica Moldova, însă, este afectată direct şi imediat, aici şi acum, deoarece trupele ruseşti se găsesc pe teritoriul Republicii Moldova, în mod ilegal.

Guvernul Republicii Moldova, însă, nu ia atitudine publică, în ciuda faptului că interesele ei vitale sunt direct primejduite. Sau tocmai din acest motiv tace, de teamă să nu supere Kremlinul ?

Partidul Politic Democraţia Acasă consideră că Ministerul de externe de la Chişinău este dator să reacţioneze adecvat pe măsura problemei şi să ceară Federaţiei Ruse să nu deschidă secţii de votare în regiunea controlată de autorităţile Separatiste.

Suspect este că Autorităţile de la Chişinău au reacţionat cu jumătate de gură în cazul deschiderii secţiilor de votare demonstrînd o prestaţie politică jalnică. Suntem indignaţi că Ministerul de externe moldovenesc a făcut o recomandare oficială Federaţiei Ruse de a renunţa la intenţia de a deschide pe teritoriul controlat de Tiraspol mai multe secţii de vot.

Evident Rusia a ignorant “recomandările” Chişinăului.

Amintim la precedentele alegeri parlamentare, care au avut loc în Rusia în 2007, în stânga Nistrului au fost deschise 24 de secţii de votare. La data de 4 decembrie 2011 în Transnistria vor fi deschise 25 de secţii de votare. Decizia în cauză a fost convenită de Comisiile Electorale centrale ale Rusiei şi Transnistriei în cadrul vizitei la Moscova a şefului CEC a regiunii, Piotr Denisenco. CEC a Transnistriei s-a obligat să ofere reprezentanţilor Rusiei asistenţă tehnică, în special, pentru selectarea încăperilor pentru organizarea votării. “Secţiile de votare vor fi organizate în conformitate cu cerinţele legislaţiei ruse”. Din cele de mai sus este clar ca regiunea din stînga Nistrului activează în baza legislaţiei Ruse.

Din cele enumerate mai sus Partidul Politic Democraţia Acasă cere Federaţiei Ruse.

DOAMNE AJUTĂ!

Sursa: www.m-da.md

Comunicat de presă al PDA: “Pentru ce v-am Ales”? Petiţie adresată de Partidul “Democraţia Acasă” către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene