Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPDA

Declaraţia Partidului politic Democraţia Acasă cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009

|versiune pentru tipar||
PPDA / 7 aprilie 2014
Partidul “Democraţia Acasă”

Au trecut 5 ani de la protestele din aprilie 2009 la Chişinău, a fost schimbată Guvernarea, însă societatea, opinia publică, nu cunoaşte viziunea oficială a autorităţilor, referitor la evenimentele din 7 aprilie 2009 şi a consecinţelor grave care au urmat.

Toate acţiunile care au fost întreprinse pentru a deconspira acele evenimente tragice, s-au dovedit a fi sterile, sabotate din interior si fără o finalitate logică. Se crează impresia că Guvernarea actuală, alături de cea veche, doreşte să dea uitării evenimentele petrecute, iar tinerii torturaţi să simtă şi pe viitor frica statului criminal în care mai locuiesc. Nenumaratele Comisii create, nu au fost capabile să-şi ducă pînă la sfîrşit lucrările, acţiunile întreprinse rămîn a fi doar protocolare, de celebrare, comemorare.

Considerăm că argumentele juridice s-au epuizat după 5 ani de zile, ceea ce reprezintă un termen mai mult de cît rezonabil pentru a duce la bun sfirşit o anchetă legală a unor acţiuni care s-au petrecut în centrul capitalei RM şi în subsolurile comisariatelor de poliţie.

Considerăm că problema evenimentelor din 7 aprilie a devenit una politică şi necesită doar voinţă politică pentru a fi soluţionată transparent.

Avînd în vedere cele menţionate, solicităm urmatoarele:

  1. Cerem Procuraturii Generale să se autosesizeze la declaraţiile unor oficiali de rang înalt din RM, care spun că acuala majoritate ar cunoaşte totul ce sa întîmplat pe 7 aprilie şi să prezinte rezultatele mersului anchetei publicului larg.

    Altfel anchea se priveste a fi partinitoare, pentru ca creaza creaza situatii de excludere a martorilor si dovedeste faptul ca ancheta se executa la comanda politica si trebuie sa deserveasca interesul comandatarilor.

  2. Partidele Parlamentare să se expună, referitor la voinţa politică de a dezvălui misterele legate de evenimentele din aprilie 2009.

    Lipsa unui răspuns va prezuma că sunt implicaţi şi ei în deturnarea protestului paşnic în unul violent care s-a soldat cu victime.

  3. Coalitia Pro Europeana, sa iniţieze procedura de depolitizare a organelor de drept din ţară, şefii actuali, generalii compromişi şi sacrificaţi de politică partidului, sa fie înlocuiţi cu persoane civile, care nu au avut vre-o legătură anterioară cu sistemul respectiv, dar au destule abilităţi de a administra nepărtinitor activitatea unei instituţii de drept, cu consultarea societăţii civile.

Actuala guvernare trebuie sa evite provocarea evenimentelor similar “7 aprilie 2009”, nu prin mimarea reformelor, ci prin lansarea reformarii la sfirsit de mandate politic.

Partidul Politic Democraţia Acasă lansează procesul de schimbare a clasei politice compromise cu una tehnocrată, progresistă şi incoruptibilă.

Noi credem cu tărie ca DREPTATEA şi ADEVARUL despre evenimentele din 7 aprilie oricum va ieşi la suprafaţă.

Serviciul de presă al PDA

Politicienii “curaţi” atacă presa liberă Partidul Democraţia Acasă îşi exprimă solidaritatea cu cadrele didactice