Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPDA

Nu sistemul electoral trebuie schimbat, DAr clasa politică!

|versiune pentru tipar||
PPDA / 22 martie 2017
Partidul “Democraţia Acasă”

Partidul Politic Democraţia Acasă îşi exprimă îngrijorarea faţă de iniţiativa guvernării privind înlocuirea sistemului electoral actual cu cel uninominal.

Amintim aici proverbul popular care spune că drumul spre iad este pavat cu intenţii bune. “Fapte, nu vorbe domnilor”, spune o veche vorbă din bătrâni. La fel, şi gândurile de bine ale guvernului trebuie să se materializeze în fapte, altfel sunt doar intenţii. Amânarea sau practicarea războiul sub pretextul de a aduce pacea sunt câteva exemple prin care bunele intenţii clădesc un drum spre nenorocire.

Stimaţi concetăţeni, până în 2009 sa strigat “Jos Voronin!”, “Jos comuniştii!”, iar toate nenorocirile noastre le-am atribuit acestui personaj malefic. Am scăpat de el, am zice noi, doar că ne-am ales cu un al personaj pe care, la fel, l-am demonizat şi ne-am legat toate nenorocirile de el. Prin absurd, să presupunem ca Voronin, în 2009, schimba sistemul de alegere a preşedintelui Ţării şi oferea acest post opoziţiei de atunci, iar el rămânea cu majoritatea parlamentară, probabil era la guvernare şi acum.

Am dori să privim în ochii celor pe care i-am votat în 2009–2010, după revoluţia furată a tinerilor prin care am scăpat de Voronin, apropo, cu ajutorul actualului sistem electoral. Nu mai sunt la guvernare comuniştii de nouă ani. De ce, domnilor guvernanţi, trăim mai rău ca acum zece ani? Poate este timpul să plecaţi de bună voie, civilizat, tot cu ajutorul actualului sistem electoral? Aţi demonstrat suficient de ce sunteţi în stare! Ajunge!

Modificările Codului electoral şi votul uninominal asupra cărora insistaţi nu sunt nimic altceva decât dorinţa dumneavoastră de a vă păstra fotoliile şi în următorul legislativ.

Vorbiţi despre responsabilizarea deputaţilor, despre necesitatea apropierii de cetăţean. DAr ce v-a încurcat până acum să fiţi aproape de cetăţeni, de durerile şi nevoile acestui popor necăjit? Or, cînd furaţi miliardele din sistemul financiar, cînd concesionaţi aeroportul, când stoarceţi supraprofituri din întreprinderile de stat, evident că nu aveţi timp de nevoile poporului.

Nu fiţi cinici! Nu faceţi trimitere la sistemul electoral. Nu acesta este de vină!

Este adevărat că ceva nu merge şi trebuie schimbat. Noi propunem să eliminaţi pragul electoral pentru partide şi pentru candidaţii independenţi. Sigur că ar exista şanse pentru cei care nu au fost la guvernare, nu sunt compromişi şi reprezintă o altă generaţie de politicieni. Promovaţi reformele promise: teritorial-administrativă, a administraţiei publice centrale şi locale, descentralizaţi la maximum competenţele de administrare a statului, rupeţi verticala puterii. Aveţi foarte mult de lucru. Nu vă fie frică! Demonstraţi poporului că meritaţi să fiţi realeşi. Iar în următorul ciclu electoral, am putea discuta beneficiile sistemului electoral uninominal, sau poate mixt.

Nu sistemul electoral trebuie schimbat, DAr clasa politică!

Sursa: p-da.md

Notă de Protest în legătură cu crearea unei majorităţi neoficiale cu comuniştii Cerem salarii decente