Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPEM

8 Acţiuni pentru schimbare către 2018

|versiune pentru tipar||
PPEM / 10 decembrie 2015
Partidul Popular European din Moldova

Partidul Popular European din Moldova face publice cele 8 priorităţi pentru viitoarea guvernare, care au fost expediate partenerilor europeni, ca urmarea a solicitării acestora.

1. Avansarea Parcursului European al ţării prin implementarea reformelor şi angajamentelor asumate în raport cu Uniunea Europeană
  1. A remedia întârzierile de punere în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi asigurarea realizării Agendei de Asociere RM-UE până la sfârşitul anului 2016, astfel fiind create premisele necesare pentru ca Republica Moldova să poată depune o cerere de aderare la UE până în 2018.
  2. A crea, în strânsă cooperare şi cu sprijinul Uniunii Europene, o nouă autoritate guvernamentală responsabilă de coordonarea generală a implementării Acordului de Asociere UE-RM, ca urmare a unei evaluării instituţionale şi funcţionale.
  3. A consolida rolul Guvernului în valorificarea asistenţei UE, în vederea reluării sprijinul financiar al Uniunii Europene, inclusiv suportul direct bugetar, precum şi îmbunătăţirea cooperării anti-fraudă cu instituţiile UE competente (OLAF, Curtea European a Auditorilor etc).
  4. A crea, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, un Fond special pentru Integrare Europeană, pentru a consolida necesităţile şi capacităţile autorităţilor publice naţionale în punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-RM.
  5. A crea o Comisie parlamentară specială pentru Integrare Europeană, care va asigura un rol de coordonare mai eficientă al Parlamentului în procesul de transpunere a acquis-ului comunitar, în conformitate cu Acordul de Asociere. Totodată, trebuie consolidate capacităţile Secretariatului Parlamentului în examinarea procesului de punere în aplicare şi transpunere a prevederilor Acordului de Asociere UE-RM.
  6. A defini un mecanism pentru un rol sporit al autorităţilor publice locale în punerea în aplicare a Acordului de Asociere.
  7. A îmbunătăţi efortul de comunicare şi informare a societăţii moldoveneşti cu privire la procesul de punere în aplicare a Acordului de Asociere.
2. Lansarea negocierilor cu FMI, inclusiv prin asigurarea unei creşteri economice durabile
  1. A îndeplini condiţiile necesare privind stabilitatea macroeconomică şi revigorarea sectorul financiar-bancar, permiţând astfel semnarea unui Acord cu FMI, ceea ce ar duce la reluarea sprijinului financiar din partea partenerilor de dezvoltare.
  2. A crea mediul necesar pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri şi atragerea de investiţii străine, prin punerea în aplicare a celor mai înalte standarde şi reguli de concurenţă, simplificarea legislaţiei în ceea ce priveşte eliberarea licenţelor de construcţii şi comerţ interior, precum şi promovarea unui mediu fiscal prietenos.
  3. A iniţia procesul de privatizare a întreprinderilor de stat cu respectarea obligatorie a regulilor de transparenţă şi atragerea unor investitori strategici (în special al întreprinderilor din sectorul de telecomunicaţii, generare şi distribuţie a energiei).
3. Realizarea unui proces cuprinzător de reforme a sectorului de justiţie şi asigurarea funcţionării eficiente şi independente a instituţiilor de drept
  1. A transpune în totalitate şi fără întârziere recomandările Misiunii experţilor UE, care în prezent realizează evaluarea sistemului de drept în Republica Moldova. (Misiunea va prezenta concluziile şi recomandările preliminare la începutul anului viitor).
  2. A lansa, în anul 2016, cu sprijinul UE, o Misiune pe termen lung, pentru a sprijini reforma justiţiei şi a statului de drept în Republica Moldova (EUJUST). Misiunea va monitoriza şi sprijini promovarea reformei sectorului justiţiei, contribuind la asigurarea justiţiei eficiente în Republica Moldova şi la crearea autorităţilor puternice şi independente de aplicare a legii responsabile privind combaterea corupţiei la nivel înalt (crearea unui DNA, asemenea celui românesc, în R. Moldova).
4. Depolitizarea instituţiilor regulatorii şi de control, în special Banca Naţională a Moldovei
  1. A organiza concursuri publice transparente de selectare a şefilor agenţiilor de reglementare şi instituţiilor de control din Republica Moldova.
  2. A crea Consilii funcţionale de supraveghere ale agenţiilor de reglementare şi de control cu atragerea experţilor internaţionali / europeni cu experienţe relevante (ex. audit, politici monetare, concurenţă, energie etc.)
5. Eficientizarea cheltuielilor în sectorul public
  1. A revizui numărul de ministere şi a altor autorităţi de stat şi a optimiza capacităţile funcţionale şi instituţionale ale acestora.
  2. A creşte veniturile bugetare prin combaterea fenomenelor de evaziune fiscală şi contrabandă.
  3. A crea o autoritate unică responsabilă de colectarea şi administrarea impozitelor şi alte contribuţii la buget, prin unificarea serviciului fiscal de stat, serviciului vamal şi inspecţiei financiare.
  4. A efectua auditul întreprinderilor de stat, a impune respectarea procedurii de achiziţii publice şi asigurarea privatizărilor transparente.
6. Reforma administraţiei publice
  1. A implementa reforma administraţiei publice, în conformitate cu recomandările UE şi de evaluare a experţilor OCDE-SIGMA (care urmează să fie prezentate până la mijlocul anului 2016).
  2. A finaliza punerea în aplicare a reformei administrativ-teritoriale, pentru a asigura o autonomie financiară şi decizională eficientă la nivel local, precum şi asigurarea serviciilor de calitate pentru cetăţeni.
  3. A elimina factorul politic în procesul de transferuri bugetare de la bugetul central către autorităţile publice locale.
7. Asigurarea securităţii energetice
  1. A relua şi accelera construcţia interconectărilor reţelei de gaze naturale şi electricitate cu cele europene prin intermediul României, asigurând astfel diversificarea surselor de aprovizionare a energiei, creşterea competitivităţii pe piaţa de energie şi micşorarea preţurilor.
  2. A adopta şi implementa noile legi privind furnizarea gazelor naturale şi a energiei electrice, care transpun cel de-al 3-lea pachet energetic al UE.
  3. A asigura independenţa efectivă şi integritatea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică.
  4. A elimina firmele/schemele intermediare în furnizarea energiei şi gazelor naturale pe piaţa internă.
8. Depolitizarea instituţiilor mass-media, asigurarea transparenţei şi limitarea concertărilor instituţiilor mass-media în proprietatea unei singuri entităţi
  1. A adopta un nou Cod al Audiovizualului, pe baza proiectului elaborat 2011 cu expertiza Consiliului Europei, astfel fiind asigurată depolitizarea efectivă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi a Consiliul Observatorul IPNA “Teleradio-Moldova”.
  2. A asigura transparenţa reală a finanţărilor şi proprietăţilor companiilor mass-media, inclusiv prin implementarea efectivă a regulilor de concurenţă în această industrie şi anume prin: (1) sancţionarea eficientă a cartelurilor; (2) un control eficient al concentrărilor economice (limitarea fuziunilor de întreprinderi mass-media controlate de o singură entitate); (3) sancţionarea eficientă a abuzurilor de poziţie dominantă în industria mass-media şi (4) activitatea de transparentă a instituţiei publice mass-media (IPNA Teleradio-Moldova).
  3. A securiza spaţiul audio-vizual naţional al Republicii Moldova printr-o activitate mai eficientă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, prin monitorizarea şi sancţionarea instituţiilor mass-media naţionale sau străine care emit pe teritoriul Republicii Moldova şi care nu respectă principiile pluralismului de opinie şi informării corecte în conformitatea cu legislaţia Republicii Moldova.

Sursa: ppe.md

Primul Consiliu Naţional PPEM: suntem unica alternativă pro-europeană guvernării falite actuale Declaraţia PPEM cu privire la situaţia politică din ţară