Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Ideea naţională — formula succesului pentru Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PPRM / 16 ianuarie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

În calea spre viitor nu trebuie uitat trecutul. Trebuie recunoscute greşelile şi apreciate victoriile adevărate.

Republica Moldova este un stat care dupa 21 de ani de independenta, ramine prizoniera trecutului. În timpul acestor ani am edificat o societate sfîşiată, un stat slab, nimerit în zona de intersecţie a unor interese geopolitice puternice, care în orice moment poate fi sfîşiat între actorii regionali. Deci, în viitorul apropiat ne putem ciocni cu dezasamblarea definitivă a statului, scindarea ireconciliabilă a societăţii. Această situaţie însă trebuie depăşită. Nu există o altă soluţie decît consolidarea societăţii sub o idee naţională unică.

Majoritatea statelor din Europa de Est au înfruntat trei ipostaze ale tranziţiei: trecerea de la dictatură la democraţie, trecerea de la economia planificată la cea de piaţă şi desigur alte transformări legate de dezintegrarea URSS-ului. Acest proces complex a fost facilitat de consolidarea societăţii care a jucat un rol major, în ceea ce priveşte constituirea temeliei democratice a ţărilor ex-sovietice. La noi însă, pe parcursul acestor ani, s-a făcut tot posibilul pentru a dezbina această societate si a slabi acest stat.

Pentru a consolida societatea este nevoie să se găsească un compromis între toate comunităţile în vederea formulării unui discurs democratic identitar care să nu permită excluderea reciprocă. E important să respectăm opţiunile identitare ale tuturor şi să oferim un cadru legal şi reguli de joc în care toată lumea să se regăsească. Compromisul rezonabil ar fi formularea unui discurs modern al identităţii civice moldoveneşti de către toţi locuitorii RM şi renunţarea la moştenirile totalitare în domeniul identitar.

Nu toată lumea va accepta cu uşurinţă acest compromis, însă este foarte necesar spre o coeziune a societăţii moldovenesti.

Pe zi ce trece, moldovenii trăiesc tot mai rău şi mai rău, iar politicienii manipulează cu probleme de istorie, dar abordîndu-le noi nu trăim mai bine, raminind un sir de probleme economice ce nu sînt rezolvate. Aceasta se face intenţionat pentru a închide ochii oamenilor simpli la probleme majore cu care se confruntă zi de zi.

Republica Moldova trebuie să folosească eficient poziţionarea sa geografică strategică, toate oportunităţile pe care le oferă mecanismele regionale de cooperare, pentru a obţine maximum de beneficii.

Pe noi, ca cetăţeani, trebuie să ne intereseze România şi Rusia ca parteneri economici, ce vom avea de la ei. Ideea că vom lua lada noastră cu pămînt şi ne vom aranja undeva la marginea Berlinului, e un fals. Vom rămîne aici, cu vecinii pe care îi avem si cu probemele noastre.

Consolidarea independenţei de stat e absolut necesară şi trebuie eliminate orice acţiuni de subminare a acestei statalităţi. Aşa trebuie să acţioneze orice guvernare eficienta si responsabila. O astfel de guvernare însă se formează prin lideri. La noi problema este in faptul că liderii partidelor politice din Republica Moldova sunt mai degrabă şefi de partide, decît lideri. Un lider politic se distinge printr-o viziune clară a viitorului acestei tari, prin capacitatea de a genera soluţii eficiente, care să contribuie la dezvoltarea si consolidarea societăţii. Politicienii moldoveni, cu mici excepţii, nu au aceste capacitati.

După 3 ani de guvernare al AIE, 8 al PCRM, devine clar un singur lucru — sistemul politic şi economic moldovenesc nu funcţionează. Cel puţin, nu funcţionează eficient. Puterea e dedublată, sistemul este sfîşiat şi zguduit de conflicte permanente. Elitele se întrec în discreditarea statului, justiţiei, Constituţiei. Deşi în 1991, aceleaşi elite, ne promiteau că independenţa ne va face mai prosperi, fiindcă nu vom hrăni “ocupanţii” ci pe noi înşine, situaţia, din păcate, este aşa cum este. PIB-ul RM aşa şi nu a depăşit PIB-ul din 1990. Industria a dispărut aproape cu desăvîrşire, constituind doar 12–15% din PIB. Nu funcţionează eficient economia, justiţia, sistemul de învăţămînt, de protecţie socială şi de ocrotire a sănătăţii,infrastructura,mai ales in spatiul rural,au degradat sesizabil,fiind sub nivelul de la inceputul tranzitiei. Mecanismul de creştere economică, bazat pe transferturi, este unul parazitar, care pe lîngă faptul că se poate prăbuşi în cel mult 5–10 ani, stimulează autoritarismul politic, favorizează stagnarea reformelor. Subliniem aici, că majoritatea statelor dependente de transferturi, sînt dictaturi. Logic apare întrebarea: de ce nu se produc reformele, care ar asigura supravieţuirea sistemului? Explicaţia, pe lângă interesul de menţinere a profiturilor pentru oligarhi, ar fi următoarea: exportînd ca şi statele petrolierele “resurse naturale”, adică umane, sistemul nu are nevoie de reforme, deschidere, competitivitate, demonopolizarea economiei, investiţii, etc., fiindcă are un venit garantat de 2 mlrd. dolari transferturi valutare. Plus credite şi granturi,accize si taxe vamale din importuri,impozitarea excesiva a celor ce muncesc, nu creaza premize pentru dezvoltare. Respectiv, pentru ce să te modernizezi? Guvernarea în loc să se concentreze pe elaborarea în regim de urgenta a soluţiilor anticriză, reformarea justiţiei şi demonopolizarea economiei, sint concentrati pe lupte interminabile pentru influenta asupra institutiilor statului,decreditind imaginea si viitorul acestei tari. Se creează uneori impresia că elita politică s-a detaşat totalmente de realitate si cetateni,uitind cum supravetuesc acestea in tara guvernata de ei.

O asemenea situaţie nu mai poate fi tolerată. Or, haosul şi degradarea nu pot dura la infinit, iar fluturarea cu acordul şi algoritmul, devin deja nu doar ridicole, dar şi antistatale. Democraţia nu înseamnă toleranţa faţă de dezmăţul oligarhilor şi a funcţionarilor corupţi. Democraţie înseamnă lege, ordine si responsabilitate.

Aşadar Republica Moldova are sau nu nevoie de o idee naţională? Desigur ca are, asemeni oricărui stat din lume. Dar o idee naţionala construită pe baza adevărului şi nu “fabricată” în numele “statalităţii”.

Moldova trebuie sa devină un stat cu adevărat independent, suveran, al cetăţenilor liberi,in care sa domine bunastarea, să regăsească puterea şi virtutea poporului său, să se consolideze în jurul credinţelor adevărate şi pure, pentru a reveni la valorile autentice moldoveneşti şi eterne şi sa se afirma în lumea modernă prin dreptate, hărnicie şi înaltă calitate a vieţii. Esenţa unui stat sint cetatenii sai.

Noi vrem să construim o societate în baza respectului necondiţionat a drepturilor de a avea identitate naţională, adică unitate în diversitate, o societate bazată pe modernizarea şi funcţionalitatea instituţiilor statului, dezvoltarea economică şi socială, afirmarea pe plan internaţional în diverse domenii, raporturi de prietenie cu vecinii şi cu ţările lumii, precum şi centrarea pe cetăţean ca element esenţial al unei societăţi moderne şi democratice.

Ce să facem ca să fie bine? Trebuie să ne iubim naţiunea. Noi ne mindrim cu naţiunea noastra şi acest sentiment trebuie zilnic educat. Aceasta este o necesitate. Noi nu sîntem fericiţi, bogaţi şi uniţi, deoarece nu este realizată ideea de bază — ideea promovării patriotismului. Cînd noi toţi, indiferent de naţionalitate, o să înţelegem că avem o singură ţară, care este PATRIA NOASTRA — REPUBLICA MOLDOVA, atunci v-om putea realiza această idee naţională — care este formula succesului.

Serviciul de presă PPRM
Sursa: www.pprm.md

Tinerii Partidului Popular au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu Declaraţia OT PPRM cu privire la situaţia critică din or. Edineţ