Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Moldova ar beneficia oferind garanţii şi condiţii avantajoase pentru deponenţii care pleacă din ţările Europene

|versiune pentru tipar||
PPRM / 19 martie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Criza financiară din Cipru si din alte ţări membre ale Uniunii Europene poate fi un un motiv potrivit pentru autorităţile de la Chişinău să revizuiască politica fiscală raportată la investitorii externi, în special, reducerea unor taxe, impozite şi oferirea de garanţii suplimentare pentru cei care îşi aduc banii în Moldova. Partidul Popular din Moldova va propune guvernării în cel mai apropiat timp proiectul unui set de modificări la legislaţia în vigoare care ar asigura atragerea capitalului străin în Moldova.

“Drept urmare a emigrării cîtorva zeci de miliarde de euro din Cipru şi a unor eventuale situaţii incerte în statele baltice la capitolul facilităţi pentru deponenţii de peste hotare, s-a creat o situaţie, de-a dreptul unică pentru Republica Moldova”, susţine omul politic Alexandru Oleinic. În opinia lui, poziţia strategică a Moldovei — la doar cîţiva paşi de hotarul Uniunii Europene, de Ucraina şi Rusia, — şi stemul bancar dezvoltat, sînt principalele avantaje ale programului de atragere a deponenţilor care vor evada din zonele clasice off-shore.

Printre acestea sînt reducerea sau scutirea de la plata unor taxe, inclusiv pe venit şi TVA, a companiilor cu capital străin sau cu management străin. “Argumentele oficialilor precum că va avea de suferit bugetul de stat nu sînt valabile pe motiv că un buget sănătos nu trebuie să se bazeze doar pe un impozit, ci pe un grup de taxe care să aibă un carcater stimulatoriu”, susţine Alexandru Oleinic, menţionţnd că “la fel şi argumentele ce ţin de condiţiile FMI de a nu coborî taxele — guvernarea trebuie să activeze în funcţie de interesele poporului şi nu doar ale donatorilor”.

În opinia politicianului, banii atraşi din exterior vor impulsiona sistemul bancar moldovenesc, în special la capitolul acordarea creditelor la o rată avantajoasă pentru relansarea şi dezvoltarea eonomiei naţionale.

Partidul Popular din Moldova este în proces de elaborare a unei serii de amendamente la legislaţia în vigoare, în special, oferirea unor facilităţi fiscale investitorilor în Republica Moldova. Drept exemplu, Partidul Popular aduce acţiunile Kazahstanului, Albaniei si al altor tari, care au atras un aflux masiv de investiţii străine după aprobarea unui pachet de amendamente care i-au stimulat pe investitorii externi să aleagă anume aceste state.

Sursa: www.pprm.md

Partidul Popular: clasa politică afectează imaginea ţării Declaraţia Partidului Popular din Republica Moldova în legătură cu devastarea sediului organizaţiei teritoriale Floreşti