Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Viaţa trebuie să înceapă cu minimul de existenţă şi nu să fie un prag de netrecut pentru majoritatea săracilor

|versiune pentru tipar||
PPRM / 23 aprilie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

“Minimul de existenţă trebuie să fie unitatea de măsură de la care să pornească calculul salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor”, a declarat în cadrul unei întrevederi cu locuitorii satului Cosăuţi, raionul Soroca, Alexandru Oleinic, copreşedintele Partidului Popular din Moldova. În cadrul discuţiilor, au fost abordate teme ce ţin de protecţia socială a cetăţenilor Republicii Moldova.

“Guvernul trebuie să modifice metodologia de calcul a salariului şi pensiei minime, reieşind din valoarea minimului de existenţă. Acesta trebuie să fie o cifră reală, raportată la nevoile sociale, calculată de departamentul de statistică, nu una găsită fără justificare în nişte indicatori inventaţi pentru comoditatea statului”, a declarat Alexandru Oleinic, menţionînd că “viaţa trebuie să înceapă cu minimul de existenţă şi nu să fie un prag de netrecut pentru majoritatea săracilor”.

Politicianul susţine că la moment este strict necesară o rebalansare a salariilor şi pensiilor. “Nu este un lucru normal ca diferenţa între cea mai mica pensie şi cea mai mare să fie de 15 ori, un profesor sau medic primind 500 de lei, iar un funcţionar chiar şi 10 000 de lei”, a spus Oleinic. El a dat drept exemplu faptul că la moment minimul de existenţă pentru copii a fost în 2012 de 1507,5 lei, în timp ce indemnizaţia a fost de doar 300 lei, pentru persoanele neasigurate.

Alexandru Oleinic consideră că protecţia socială a populaţiei ar trebui să constituie responsabilitatea prioritară a noului Guvern, indiferent de severitatea reformelor pe care şi le propune să le realizeze. Pentru guvernele din Republica Moldova problema protecţiei sociale, îndeosebi majorările de salarii şi pensii, sunt măsuri aplicate mai mult în scopuri electorale, decît într-un mecanism stabil de garantare a dreptului cetăţenilor la un trai decent.

Potrivit datelor statistice, în anul 2012, minimul de existenţă a fost de 1507,5 lei. Potrivit calculelor autorităţilor în anul trecut cei de la oraş ar fi avut nevoie pentru un trai peste limita de sărăcie de 1628,5 lei, în timp ce cei de la sate de — 1420,8 lei. Minimul de existenţă pentru pensionari a fost de 1302,8 lei.

Sursa: www.pprm.md

Liderii din sectorul Centru au demarat o acţiune de salubrizare OT PPRM susţine acţiunea de protest a Organizaţiei Fermierilor a PPRM: “Voi vă certaţi, pe fermieri îi ruinaţi”