Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Schimbarea poşapoartelor de tip sovetic nu trebuie să fie supusă unor interese politice

|versiune pentru tipar||
PPRM / 30 aprilie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Zilele acestea a fost reactualizat subiectul despre paşaportul de tip soviectic. Un proiect de lege ajuns în Parlament interzice votarea în baza paşapoartelor vechi. Această decizie a legislativului aduce o oarecare nelinişte mai ales în mediul persoanelor în vîrstă. Potrivit datelor oficiale, în prezent în Republica Moldova sînt circa 260 mii de cetăţeni deţinători de acte de tip vechi, iar noua redacţie a legii i-ar scoate în afara procesului electoral.

Alexandru Oleinic, ex-ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiilor Informaţionale, este de părere că luarea unor decizii radicale, loveşte, pînă la urmă, drepturile unui număr mare de cetăţeni ai ţării. “Eu ştiu că de multe ori aceşti oameni sînt daţi drept electorat sigur a unui sau altui partid, însă statul, ca atare, nu trebuie să facă politică pe seama acestor oameni. Cei care păstrează aceste paşapoarte nu sînt tineri. Majoritatea dintre ei sînt foarte săraci, nu pot prezenta actele cerute pentru perfectarea unui buletin de identitate, nu se pot deplasa. Cu părere de rău, şi ei sînt victime ale unor interese politice: o guvernare le-a permis să voteze în baza paşaportului vechi, deoarece a considerat că fac parte din propriul lor electorat. Altă guvernare le interzice acest lucru, pentru că nu fac parte din propriul electorat.”

Alexandru Oleinic susţine că însuşi procesul de documentare a populaţiei nu trebuie să fie supus unor interese politice. “În perioada în care am gestionat acest domeniu, am insistat ca prima documentare a cetăţenilor să se facă din contul statului. De cele mai multe ori, era vorba de tinerii ajunşi la vîrsta majoratului, care aveau deja nevoie de acte, dar care nu aveau bani. In cazul de faţă statul este obligat sa acopre costurile documentării celor peste 260 mii de cetăţeni. Sursele necesare nu sînt atît de mari,dar cetăţenii cre au astăzi încă paşapoartele sovetice reprezintă pătura ce-a mai săracă a societăţii moldoveneşti. Sînt convins că statul îşi va onara datoria faţă de ei şi drepturile lor vor fi asigurate.”

Legislaţia prevede ca paşapoartele de tip sovietic să fie schimbate cu buletine de identitate naţionale până la 1 septembrie 2014.

Sursa: www.pprm.md

Valeriu Cosarciuc: “Deputaţii să anuleze pentru două ore moţiunea de cenzură împotriva guvernului” OT PPRM susţine candidatura lui Dumitru Neagu la funcţia de primar la alegerile locale din comuna Manta