Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Valeriu Cosarciuc: Dacă Agricultura este motorul economiei, de ce avem pană la motor?

|versiune pentru tipar||
PPRM / 26 noiembrie 2013
Partidul Popular din Republica Moldova

Deşi sîntem în perioada sărbătorilor agricultorilor şi a sectorului agrar din Republica Moldova, fermierii nu simt această sărbătoare şi nici nu pot vorbi de progrese. Aceasta deoarece există o mulţime de probleme legate de ramura agricolă, care, deşi trebuie să fie motorul relansării economiei naţionale, ei i se acordă atenţia insuficientă.

Valeriu Cosarciuc, copreşedinte PPRM, a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă că “Republica Moldova are în continuare cel mai mic fond de subvenţionare printre ţările din regiune. Circa 80% din subvenţii au caracter investiţional şi nu există o stabilitate în structura şi condiţiile de alocare a banilor pentru agricultură, iar în perioada anilor 2006–2012 mai puţin de 20% din beneficiari au primit peste 80 la sută din banii alocaţi pentru subvenţii.”

“În acest sens, susţine Valeriu Cosarciuc, Partidul Popular din RM doreşte ca fermierii să aibă acces egal la subvenţii, legi bune care să încurajeze dezvoltarea agriculturii, pentru relansarea economică a ţării. PPRM are un program eficient pentru relansarea agriculturii. Vrem ca micii fermieri să aibă acces la subvenţii şi să fie ajutaţi să obţină credite pentru dezvoltare. Este necesară asigurarea unei pieţe de desfacere la produsele agricole moldoveneşti. Agricultura noastră poate produce suficiente alimente pentru tot poporul. Politica agricolă a actualei clase politice a făcut să scadă recolta ţării şi să importăm produse nesănătoase, care pun în pericol siguranţa familiei moldoveneşti.”

Încă la început de an PPRM a înaintat un şir de propuneri, multe dintre care nu s-au regăsit în planul de acţiunii al guvernării actuale. În conferinţa de presă au fost reactualizare propunrelie PPRM, făcîndu-se constatările de rigoare privind atenţia de care s-a bucurat din parte guvernului Leancă.

  1. Majorarea Fondului de Subvenţionare
    • Actuala guvernare practic nu a suplimentat nici cu un bănuţ Fondul de subvenţionare.
    • Vom insista ca Fondul de subventionare sa nu fie mai mic de 1,5mlrde lei
    • Vom promova intens introducerea platilor directe la Ha
    • Vom promova compensarea dobanzilor la creditele contractate de la AEI
  2. Adoptarea Legii cu privire la garantarea Creditului Agricol
    • Nici guvernul, nici formaţiunile politice din Parlament nu au venit cu un asemenea proiect de lege. Prin urmare guvernarea păstrează acea stare de incertitudine, de haos care îi permite să mentina dependenta fermierilor de Putere.
  3. La iniţierea afacerii fermierii să fie scutiţi de taxe şi impozite, până cînd afacerea va fi profitabilă.
    • Guvernare nu a acceptat asemenea scutiri, ceea ce, credem noi, arată cît de interesată este puterea în iniţierea de noi afaceri în Republica Moldova.
  4. Acordarea Primei de Instalare pentru tinerii fermieri de 20000Euro/GT
    • Această primă de instalare ar fi oprit în satele noastre mii de familii tinere. Este o propunere pe care cei de la putere nu au auzit-o, chiar dacă în programele lor electorale acestea se regăsesc.
  5. Majorarea compensatiilor de subvenţionare la masurile de sprijin cu 30% pentru fermierii tineri (Categoria de vîrstă pentru tinerii fermieri să fie 18 — 40 ani).
    • Guvernare nu a acceptat ca tineri să fie considerate persoanele pînă la 40 de ani si majorarea compensatiilor cu 30%.
  6. Accesul la infrastructura pietei agroalimentare

    6.1. Implementarea HG 741 din 17 august 2010 “ Cu privire la crearea infrastructurii de piata pentru produsele agroalimentare” — Inceperea constructiei Centrului Agroalimentar Chisinau.

    • Deşi au trecut trei ani, pînă acum nu s-a pus nici piatra de temelie unde va fi construit un asemenea centru. Aceasta dovedeşe că Guvernul nu poate ieşi de sub influenţa unor cercuri care au interese foarte mari pe piaţa internă.

    6.2. Blocarea implementarii Certificatelor de Depozit pentru Cereale- Guvernul nu doreste ca fermierii sa devina independenti si sa scape de monopolisti.

  7. Legea cu privire la importul produselor petroliere.
    • S-a cerut liberalizarea pietei produselor petroliere.
      Proiectul este deja în Guvern. Este deja o victorie a noastră şi sperăm ca Legea să fie adoptată.
  8. Introducerea impozitului unic în agricultură
    • Acest impozit face parte din pachetul soluţiilor cu care am venit de mai multe ori pentru a-i da agricultorului un plus de claritate în acţiuni,în gestionarea mijloacelor financiare şi pentru a reduce din presiunilefiscale care cad pe umerii agriculturii.
  9. Adoptarea Legii cu privire la grupurile de producători
    • Legea a ajuns deja în Parlament, iar Partidul Popular atribuie acest succes fermierilor, agricultorilor, care au înţeles că doar uniţi într-un efort comun pot accesa credite, pot implementa proiecte,pot beneficia de suport inclusiv la extinderea capacităţilor, la comercializarea producţiei.
  10. Introducerea Asociatiilor de Economii si Imprumut ca solicitanti si beneficiari de subventii
    • Nu s-a acceptat
  11. Plafonarea compensatiilor la o suma nu mai mare de 400000 lei per beneficiar.
    • Nu s-a acceptat
  12. Eliminarea tuturor autorizatiilor, licentelor , certificatelor pentru lansarea si desfasurarea activitatilor antreprenoriale
    • Este păstrat în continuare acelaşi mecanism de iniţiere a afacerilor în agricultură.
  13. Eliminarea tuturor barierelor la export. Introducerea in codul penal a sanctiunilor pentru persoanele care ingradesc dreptul la export a entitatilor economice (Exemplul Turciei)
    • Agricultorii au aşteptat eliminarea barierelor la export, dar au primit blocaje, inclusiv blocarea exportului de fructe prin încercarea instituirii unor monopoluri, care credem, nu avea şanse de izbîndă fără implicarea statului.
  14. Modificarea Codului Fiscal: a)Neaplicarea TVA la importul de materii prime, componente utilizate la producerea marfurilor pentru export; b) Introducerea normei ca obligatia platii TVA apare la incasarea banilor pentru livrari si nu la livrari; c) Aplicarea cotei TVA de 20% pentru agricultura fara plata ei; d) Restituirea TVA in maximum 5 zile.
    • Anul agricol 2013 s-a desfăşurat fără a avea asemenea intervenţii în legislaţie, deşi s-au făcut promisiuni de tot felul.

În finalul conferinţei de presă, Copreşedintele Partidului Popular a exprimat profunda preocupaţie a formaţiunii vis-a-vis de probleme cu care se confruntă zilnic ţăranii noştri, sperînd totodată că “viitorul pe care îl avem în faţă este unul în care vom avea şi bani, şi legislaţie şi belşug.”

PPRM le-a adresat fermierilor, agricultorilor în general, felicitări cu ocazia Zilei Agricultorului, dorindu-le belşug, căldură în case, sănătate şi un an cît mai bun.

Sursa: www.pprm.md

Noi impozite pentru recolta ţăranilor Acţiunea PPRM “Sîntem alături de voi” devine tot mai solicitată