Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Situaţia de la Banca de Economii este dovada implicării Guvernului în scheme frauduloase de acaparare a proprietăţilor statului

|versiune pentru tipar||
PPRM / 6 martie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

Informaţia lansată recent în presa electronică, privind achiziţionarea a 25 la sută din acţiunile Băncii de Economii a provocat o stare de şoc în societate. Îndeosebi după evenimentele din luna august, cînd Guvernul, benevol, a cedat 24 la sută din acţiunile BEM, diminuînd cota statului în capitalul băncii de la 56 la 33,38 la sută. Decizia respectivă a provocat panică în rîndul celor 2 milioane de deponenţi ai BEM şi a fost dur criticată de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Mondiale.

În contextul declaraţiilor controversate ale Guvernului care anunţă una şi face alta pentru a induce în eroare opinia publică — constatăm că, de fapt, asistăm la un fenomen de acaparare a proprietăţilor statutului. Astfel, după ce a promovat cu multă insistenţă şi argumente propunerea de a scoate la privatizare în 2014 un şir de întreprinderi importante: Moldtelecom, Aroma, Reţelele Electrice de Distribuţie Nord şi Nord-Vest, precum şi Centralele Electrice de Termoficare, — recent Guvernul anunţă despre retragerea acestei decizii pe motivul imposibilităţii de a asigura transparenţa procesului de privatizare şi necesitatea consultărilor cu instituţiile internaţionale. O argumentare cam stranie după evenimentele legate de Aeroport şi BEM.

Deciziile Guvernului în cazul Băncii de Economii şi aeroportului Chişinău, care au fost întreprinderi cu capital majoritar de stat, ne vorbesc despre adevăratele intenţii ale actualei guvernări — de a vinde ultimile proprietăţi strategice, aflate în gestiunea statului, unor proprietari camuflaţi, prin metode ilegale şi la preţuri derizorii. Similar s-a procedat şi în anul 2008 cu compania de stat “Moldasig”, cînd statul a cedat, deoarece e greu de spus că a vîndut, pachetul de 80 la sută din acţiuni prin majorarea capitalului social de la 12 milioane pînă la 60 milioane de lei altui acţionar. Ce a urmat cunoaştem cu toţii.

Acţiunile iresponsabile ale Guvernului au fost dur criticate şi de oficialii europeni, care au declarat că procesul de dare în concesiune a fost unul dubios şi va prejudicia interesele statului, iar din cauza nerespectării obligaţiunilor statului în cazul BEM, Republica Moldova nu a semnat un nou program cu FMI.

Voi reaminti cetăţenilor, că la momentul semnării acordurilor de constituire a alianţei de guvernare, partidele din alianţă au subsemnat pentru asigurarea creşterii bunăstării cetăţenilor şi dezvoltarea economică durabilă. Şi-au asumat responsabilitatea de a îmbunătăţi mecanizmele de guvernare, de a asigura supremaţia legii şi independenţa justiţiei, eliminarea corupţiei din actul de guvernare şi neadmiterea subordonării instituţiilor statutului intereselor personale şi de partid. De facto, ei au contribuit — unii la modul direct, alţii prin vot, — la realizarea unor scheme frauduloase de deposedare a statului de patrimoniu, la înrădăcinarea corupţiei în toate domeniile şi, lucru cel mai grav, la sărăcirea tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care muncesc acasă şi contribuie la formarea bugetul naţional.

PPRM în permanenţă s-a pronunţat pentru buna gestionare a proprietăţilor statului şi va întreprinde şi în continuare toate acţiunile posibile, în cadrul legal, pentru a apăra patrimoniul statului şi interesele cetăţenilor Republicii Moldova.

Sursa: www.pprm.md

Alexandru Oleinic: Neonorarea obligaţiunilor asumate de către Alianţa de guvernare a condus la lipsa unui nou program cu Fondul Monetar Internaţional Încă trei Organizaţii PPRM au desfăşurat Conferinţele Teritoriale