Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Neonorarea obligaţiunilor asumate de către Alianţa de guvernare a condus la lipsa unui nou program cu Fondul Monetar Internaţional

|versiune pentru tipar||
PPRM / 4 martie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

Începutul anului politic 2014, care este un an electoral, este marcat de mai multe evenimente importante pentru viitorul Republicii Moldova — intenţiile de modificare a sistemului electoral, contestarea la Curtea Constituţională a unor prevederi din politica fiscală, promisiunile privind obţinerea regimului liber de vize în ţările UE pentru cetăţenii Moldovei şi eşecul guvernării în vederea semnării unui nou program cu Fondul Monetar Internaţional. Toate aceste evenimente, prin amploarea lor ne vorbesc despre începutul campaniei electorale şi a competiţiei dintre partidele aflate la guvernare, care nu mai ţin cont de angajamentele asumate anterior.

Anume din aceleaşi motive guvernarea nu a reuşit să obţină semnarea unui program cu Fondul Monetar Internaţional în urma misiunii FMI la Chişinău în perioada 15–19 ianuarie curent. — Nu a fost asigurată stabilitatea macroeconomică şi financiară. Politica bugetar fiscală continuie să rămînă doar un instrument de acumulare a veniturilor bugetare şi nu contribuie la dezvoltarea economică. Iar majorarea deficitului bugetar constituie un pas în direcţia opusă. Situaţia la care s-a ajuns cu cursul de schimb al monedei naţionale, îi aruncă în sărăcie pe încă o bună parte a cetăţenilor — cei pentru care unica sursă de venit sunt salariile sau pensiile.

Voi reaminti doar că, în octombrie 2013, experţii Fondului, care au efectuat o misiune de monitorizare a angajamentelor asumate pentru noul program, au menţionat despre importanţa reformării instituţiilor statutului în vederea sporirii eficienţei sectorului public şi îmbunătăţirii calităţii serviciilor prestate populaţiei. Despre necesitatea stimulării creşterii economice prin trecerea la un model de creştere economică bazat pe sporirea investiţiilor, productivităţii şi competitivităţii. Despre necesitatea îmbunătăţirii mediului de afaceri şi sporirea eficientă a investiţiilor publice.

Spre regret însă şi astăzi suntem martorii unor acţiuni contradictorii ale guvernării — scandalurile în jurul politicii fiscale, gestionarea situaţiei cu cursul valutar şi creşterea preţurilor, situaţia din sistemul bancar, privatizări dubioase. Toate aceste inacţiuni ne demască adevărata faţă a guvernării — corupţia şi guvernarea proastă, calificative atribuite actualei guvernări de către reprezentantul Băncii Mondiale în Moldova. Asemenea calificative “ţara cu cea mai proastă guvernare şi cu cel mai înalt nivel al corupţiei” i-au fost date Republicii Moldova în ultima perioada de guvernarea comunistă, într-un clasament internaţional.

O atare stare de lucruri nu este compatibilă cu principiile unei guvernări democratice, care a promis cetăţenilor locuri de muncă şi salarii mari, servicii medicale de calitate şi acces la justiţie, iar în realitate ne-am ales cu corupţie în toate instituţiile statutului,dezbinarea societatii după criterii politice, sate lăsate fără şcoli şi servicii medicale şi cetăţeni “alungaţi” peste hotare în căutarea unui loc de muncă. Mai avem noi oare nevoie de o aşa guvernare?

În sutuaţia în care nu se va reuşi, nici în martie, acceptarea noului program cu FMI — Republica Moldova riscă să rateze sume importante de granturi de la donatori pentru dezvoltare, riscă să piardă de la bugetul de stat peste 2 miliarde lei.

Sursa: www.pprm.md

În Organizaţiile Teritoriale PPRM continuă desfăşurarea Conferinţelor Alexandru Oleinic: Situaţia de la Banca de Economii este dovada implicării Guvernului în scheme frauduloase de acaparare a proprietăţilor statului