Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Congresul III Extraordinar al Partidului Popular din Republica Moldova

|versiune pentru tipar||
PPRM / 24 mai 2014 | 
Partidul Popular din Republica Moldova

Sîmbătă, 24 mai 2014, la Chişinău a avut loc Congresul III Extraordinar al Partidului Popular din Republica Moldova, eveniment de o importanţă deosebită pentru membrii formaţiunii.

Convocarea Cogresului extraordinar a fost necesară în contextul pregătirii PPRM către scrutinul electoral parlamentar. În acest context Congresul PPRM a dat apreciere pozitivă activităţii membrilor de partid, desfăşurate după Congresul II şi a dezbătut proiectul programului electoral “Pentru o nouă Moldovă”.

Referindu-se la evoluţia PPRM, domnul Alexandru Oleinic, liderul PPRM a costatat că timpul care a trecut a fost unul al consolidării rapide a partidului formaţiunea fiind prezentă în aproximativ toate localităţile din ţară. Cît priveşte implicarea membrilor PPRM în viaţa social-politică, aceştia au avut o prezenţă destul de activă, iar mesajul politic s-a distins prin claritatea, intransienţă, spririt critic şi putere de convingere.

Prin lansarea programului său electoral PPRM propune societăţii un nou model de dezvoltare a ţării noastre — un program de redresare a tutror domeniilor social-economice, bazat pe priorităţile naţionale ale ţării noastre şi soluţii concrete pentru atingerea stabilităţii politice şi bunăstare cetăţenilor. Principalul angajament al programului este opţiunea majorităţii populaţiei de integrare europeană a Republicii Moldova — care va constitui un proces de modernizare a economiei şi a condiţiilor de muncă şi de trai ale cetăţenilor, standarde europene de viaţă, bazate pe libertate şi bunăstare la noi acasă.

Garantarea standardelor europene de viaţă cetăţenilor echipa Partidului Popular o va realiza prin investiţii în economie şi venituri din activităţi în condiţiile unei economii de piaţă. Acest obiectiv va fi artins prin:

Pentru dezvoltarea mediul de afaceri întreprinderile mici şi mijlocii care vor asigura angajarea în cîmpul muncii nu mai puţin de cinci persoane vor fi scutite de plata impozitului pe venit pe o perioadă de cinci ani.

Pentru garantarea unui nivel de viaţă corespunzător necesităţilor, PPRM propune excluderea tuturor plăţilor şi taxelor pentru lansarea propriei afaceri, corelarea salariului cu munca depusă prin stabilirea costului minim a unei ore de muncă de 20 de lei şi calcularea salariului, pensiei şi indemnizaţiilor sociale în baza valorii minimului de existenţă.

La nivel politic, PPRM le va garanta cetăţenilor un stat, care să fie în serviciul cetăţeanului, care-i respectă libertatea personală şi civilă, care îi protejează proprietatea private şi dreptul la viaţă personală.

Partidul Popular va asigura stabilitatea politică de durată prin perfecţionarea sistemului politic, angajament care vizează “alegerea Preşedintelui ţării de către întreg poporul, trecerea de la practica de numire a magistraţilor (judecătorilor şi procuroruilor) la alegerea lor directă de către cetăţeni; responsabilizarea politicienilor şi stoparea traseismul politic prin alegerea deputaţilor în Parlamentul Republicii Moldova printr-un sistem electoral mixt, în care deputaţii să fie aleşi pe liste de partid şi în circumscripţii uninominale în proporţie de 50 la 50.”

Principiul separării puterilor în stat PPRM îl va garanta prin depolitizarea instituţiilor şi vom renunţa la partajarea funcţiilor în stat pe criterii politice. Instituţiile statale vor fi conduse de profesionişti din domeniu, oameni gospodari şi cu verticalitate.

Programul “Pentru o nouă Moldova” prevede de asemenea acţiuni concrete în vederea consolidării suporturilor sociale, dezvoltării sectorului agrar şi a dezvoltării rurale, inlcusiv stabilirea costului unei ore de muncă obligatoriu de minimum de 20 lei; “valoarea minimului de existenţă va constitui baza de calcul a oricăror plăţi sociale: salarii, pensii şi indemnizaţii sociale; introducerea cotei de 0% la impozitul pe venit pentru gospodariile taranesti (intreprinderi micro) pe o perioada de cinci ani, stabilirea a cotei 8% TVA în agricutură”.

“Vom asigura cearea Parcurilor Agro-industriale in scopul facilitarii initierii afacerilor la sate de catre fermieri, se spune în programul PPRM. Vom asigura accesul la informatie si cunostinte prin crearea retelei de Camere Agricole Rurale in localitatile satesti.Vom asigura sprijin special pentru tinerii fermieri in vederea initierii unor afaceri la sate prin acordarea unei Prime de Instalare de 20000 EURO si prin acordarea a 1000 de burse anual in scopul perfectionarii lor la intreprinderile agricole din tarile europene.Standarde europene în educaţie şi sănătate înseamnă profesori şi medici în fiecatre localitate şi instituţie.”

Acelaşi pachet de angajamente reconfirmă opţiunea PPRM pentru continuarea parcursului european.

PPRM a aprobat în cadrul congresului sloganul politic pentru parlamentarele din acest an — “E timpul să întoarcem Moldova Poporului!”

Forul suprem al Partidului Popular, convocat la Chişinău, a decis, în aceeaşi ordine de idei, unele modificări în Statutul Partidului Politic. Astfel, formaţiunea a trecut de la sistemul de copreşedinţi, la unul clasic — preşedinte şi vicepreşedinţi. După aprobarea noului Statut, cu majoritate de voturi. În funcţie de preşedinte al Partidului Popular a fost ales Alexandru Oleinic.

Alexandru Oleinic a fost reales în funcţia de Preşedinte al PPRM

Delegaţii Congresului III al Partidtului Popular care şi-a ţinut lucrările sîmbătă, 24 mai au votat cu majoritate de voturi pentru alegerea domnului Alexandru Oleinic în funcţia de Preşedinte al PPRM.

După exprimarea votului alegătorilor, Alexandru Oleinc a mulţumit pentru creditul de încredere acordat, asigurînd Congresul că va pleda şi în continuare pentru o Moldovă suverană, întregită, independentă şi neutră.

Raportul Preşedintelui Partidului Popular din Republica Moldova, Alexandru Oleinic, la Congresul III al formaţiunii

Stimaţi delegaţi la Congresul III al PPRM,
Doamnelor şi domnilor,
Dragi colegi şi invitaţi!

Am onoarea să salut prezenţa Dumneavoastră la lucrările Congresului al III-lea al Partidului Popular din Republica Moldova — congres care ne va mobiliza şi mai mult pentru realizarea obiectivelor trasate, ne va permite să ajungem, în campania electorală, ca o forţă puternică, mobilizatoare, o adevărată alternativă actualei guvernări compromise.

Acest Congres, este şi un bilanţ al muncii depuse în perioada de după Congresul al II-lea, dar şi o evaluare a procesului de implementare a Programului politic al partidului. Acest interval de timp a fost un examen serios pentru fiecare din noi, pentru fiecare organizaţie primară şi teritorială. Astăzi, putem spune cu mîndrie că, în pofida obstacolelor întâmpinate pe parcurs, noi am realizat multe obiective, am demonstrat că devenim o forţă cu adevărat populară, cu sprijin real din partea cetăţenilor, raportat la scăderea vizibilă a popularităţii guvernanţilor.

Aduc sincere mulţumiri tuturor celor care au crezut şi cred în proiectul nostru, celor care au muncit pentru crearea organizaţiilor primare, care au contribuit la formarea şi promovarea imaginii partidului.

Ca rezultat al muncii noastre comune Partidul Popular întruneşte astăzi în rîndurile sale 8870 membri, care au format 722 de organizaţii primare în 32 de organizaţii raionale. Astfel suntem prezenţi, practic, în toate localităţile ţării.

Totodată, aceste cifre nu sunt decât un prim-pas spre afirmarea noastră ca forţă politică. Pentru a obţine succes în scrutinele electorale, va trebui, însă, să muncim şi mai mult, să ne consolidăm şi să identificăm perspectivele de dezvoltare atît pentru popor, cât şi pentru stat în ansamblu.

Stimaţi delegaţi,

Partidul Popular, prin acţiunile sale, a demonstrat societăţii că este partidul faptelor şi nu al promisiunilor!

Am realizat, împreună, campania “Tu alegi Preşedintele Ţării”şi am colectat peste 150.000 de semnături în vederea modificării Constituţiei şi a alegerii prin vot direct a Preşedintelui Republicii Moldova. Această cifră impunătoare este unul dintre rezultatele activităţii noastre comune şi va veni să repare greşeala comisă de clasa politică, pentru a ieşi de sub controlul cetăţenilor şi pentru a-şi subordona una dintre cele mai importante instituţii ale statului — Preşedinţia.

Şi prin această campanie am promovat imaginea PPRM, identificând problemele ce îi confruntă pe cetăţeni şi societatea.

Stimaţi prieteni,

Pentru a fi mai aproape de oamenii care să ne cunoască, PPRM a organizat un şir de acţiuni, în cadrul cărora le-am vorbit cetăţenilor ce ne propunem pentru a redresa situaţia în societate.

În perioada de dare de seamă, partidul a iniţiat şi un şir de proiecte sociale cu menirea de a contribui la dezvoltarea localităţilor, în special în mediul rural. Voi menţiona aici proiectul “De la gospodari, pentru gospodari”, implementat într-un şir de localităţi din raioanele Cahul, Soroca, Cantemir, Ungheni şi din alte raioane. Se bucură de multă apreciere, în rândul cetăţenilor, proiectul “Suntem alături de voi”, prin care îi ajutam pe cei nevoiaşi şi singuri.

În scopul sprijinirii instituţiilor şcolare, PPRM a luat şefia asupra şcolii internat din s.Bulboaca, raionul Anenii Noi. OT a PP a lansat acţiunea “Şcoala la control”. Pentru promovarea imaginii partidului am început editarea şi difuzarea ziarului “Gazeta Poporului”, am organizat multiple conferinţe de presă, dezbateri publice, am adoptat şi publicat declaraţii şi luări de atitudine în mass media pe marginea problemelor din societate. Am reuşit să mediatizăm pe larg materialele Partidului Popular în ziare, la posturile TV şi Radio din teritoriu.

O rezonanţă mare în societate au avut-o acţiunile de protest organizate de PPRM, ne referim la protestele fermierilor, îndreptate împotriva scumpirii carburanţilor, micşorării fondului de subvenţionare în agricultură, de majorare a TVA şi introducere a cotelor la exportul producţiei agricole şi a altor bariere din activitatea ţăranilor. Se înscriu acestui şir şi acţiunile de protest ale partidului contra acaparării ilicite a proprietăţilor statului — Banca de Economii, Aeroportul Chişinău ş.a. Subliniem aici activismul OT PPRM care, prin acţiunile sale, a provocat un răsunet şi o apreciere înaltă din partea societăţii civile în promovarea drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor.

Toată aprecierea o merită cei ce activează în organizaţiile de femei şi veterani ai partidului şi care contribue la identificarea şi creşterea numărului de simpatizanţi şi de membri.

PPRM îşi pune mari speranţe şi în activitatea organizaţiei recent formate — Organizaţia de Fermieri a Partidului Popular din Republica Moldova, al cărei scop este susţinerea prin măsuri şi proiecte concrete a ţăranilor şi a fermierilor. În acest sens, ne propunem lansarea unor asemenea proecte în fiece localitate din ţară şi mizăm mult pe implicarea directă a membrilor organizaţiilor teritoriale şi a fermierilor cu experienţă, care au beneficiat deja de suportul partidului în acest sens. PPRM este sigur că numai prin fapte concrete va cîştiga încrederea cetăţenilor.

Onorată asistenţă,

Congresul nostru are loc într-o perioadă importantă pe care o traversăm cu toţii, în lungul drum spre marea familie europeană. Oferirea dreptului de a călători fără vize în ţările Uniunii Europene cetăţenilor noştri, semnarea, în viitorul apropiat, a Acordului de Asociere UE-RM, sunt evenimente însemnate şi dăm o apreciere înaltă eforturilor oficialilor europeni de a sprijini R.Moldova pe calea integrării europene. Este, totodată, o apreciere a meritului cetăţenilor noştri şi al tuturor guvernelor democratice din 1994 încoace. Spun acest lucru deoarece partidele aflate la Putere, unii lideri politici încearcă, în mod făţiş, să obţină dividende din relaţiile bune cu UE şi să demonstreze că istoria noastră contemporană a început odată cu venirea lor la guvernare.

Noi ştim, însă, că aceste obiective au fost realizate datorită voinţei poporului, tuturor cetăţenilor care, pe parcursul anilor de la independenţă încoace, au spus “da” opţiunii de integrare europeană a populaţiei. Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europenă este şansa cetăţenilor de a trăi o viaţă demnă şi asigurată, într-un stat prosper şi credibil pe plan internaţional.

Spre regretul nostru, realităţile din viaţa politică şi social-economică ne forţează să constatăm că actuala guvernare speculează opţiunea de integrare europeană, în scopul menţinerii cu orice preţ la putere.

Statul de drept este transformat în statul corupţiei şi al corupţilor. Partajarea funcţiilor în stat pe criterii politice a aprofundat corupţia în toate structurile statului. Persoanele cu funcţii publice nu asigură respectarea legii, ci a instrucţiunilor pe linie de partid. Iar pentru cetăţeanul de rând legea e cel ce stă în fruntea Primăriei, a raionului sau conducătorul de întreprindere unde activează, toţi fiind împărţiţi după culoarea partidelor din care fac parte.

Cei care ne-au promis democraţia şi prosperitatea au contribuit, de facto, — care la modul direct, care prin vot, — la aplicarea unor scheme frauduloase de deposedare a statului de patrimoniu, ceea ce duce la adâncirea sărăciei.

Întreprinderile de stat, care ar trebui să genereze venituri la buget, sunt vîndute la un preţ de nimic. Iar prin concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău şi cedarea Băncii de Economii, având peste 2 milioane de depunători şi peste 600 de filiale în toată republica, statul şi-a trădat cetăţenii săi.

Cei ce au promis majorarea pensiei minime până la 1300 lei, a alocaţiei pentru naşterea copilului — până la 10 000 lei şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului — pţnă la 1500 lei, ne condamnă părinţii şi nepoţii la subexistenţă, prin stabilirea unor alocaţii mizere, în locul celor promise în campaniile electorale.

Astazi, peste 500 mii de pensionari primesc o pensie mai mică de 800 lei, ceea ce înseamnă 50% din minimul de existenţă.

Salariile angajaţilor sunt devalorizate din cauza jocurilor demnitarilor cu cursul de schimb al valutelor străine.

Cei care ne promit grija statului pentru familiile tinere adoptă, de fapt, legi ce reduc suportul statului pentru îngrijirea copilului.

Cei care ne-au promis standarde educaţionale de calitate au adus sistemul de educaţie la situaţia de a deveni fără şcoli şi fără intelectualitate. Iată controversele reformei sistemului educaţional: iniţial (în anii 1996–1998), s-a pledat pentru micşorarea numărului de elevi în clasele gimnaziale, ulterior (după 2009) — pentru mărirea lor — au condus la închiderea şcolilor în unele sate, iar lipsa politicilor de motivare a profesiei de pedagog, lasă satele moldoveneşti fără intelectualitate.

Sectorul de sănătate este transformat într-un bussines al clanurilor. Oamenii de la sate sunt lăsaţi fără îngrijire medicală, în spitalele raionale nu mai are cine lucra, lipsa medicilor de specialitate a devenit o normă, ultimii tineri specialişti au venit în raioane cu 20 ani în urmă,vârsta medie a celor rămaşi trecând peste 60 de ani — unde sunt absolvenţii Universităţii de medicina? — toţi pleacă peste hotare. Asta în timp ce ministerul sănătăţii implementează reforme ce aduc unor clanuri concrete venituri fabuloase.

Cei care ne-au promis o capitală europeană au transformat-o într-un şantier de construcţii lipsit de orice concept al oraşului european.

Aceasta este faţa adevărată a actualei guvernări.

Republica Moldova continuă să rămână statul cu cele mai mici pensii şi salarii şi cu cel mai înalt nivel de corupţie şi sărăcie din Europa.

Stimaţi delegaţi,

NOI, echipa PPRM, în perioada de după Congresul al II-lea al partidului, am monitorizat continuu alianţa de la guvernare şi am intervenit cu luări de atitudine şi reacţiile de rigoare la deciziile antipopulare ale guvernării. Totodată, echipa PPRM a fost mereu alături de cetăţeni, ascultându-le problemele şi durerile.

Deaceea, astăzi putem afirma, că NOI, PPRM, suntem unicul partid extraparlamentar ce ne-am expus, ne-am implicat şi am influienţat mai multe decizii ale guvernării. NOI, echipa PPRM, am pledat constant pentru asigurarea stabilităţii politice şi pentru respectarea principiului separării puterilor în stat, pentru democratizarea instituţiilor statutului şi crearea unui sistem de comunicare între putere şi societatea civilă, care să le ofere cetăţenilor oportunitatea de a participa la luarea deciziilor politice. Am atenţionat, de nenumărate ori, asupra pericolului politizării excesive a funcţiilor şi a structurilor din stat.

NOI, echipa PPRM, am promovat cu insistenţă conceptul minimului de existeţă drept bază de calcul a salariilor, pensiilor şi a plăţilor sociale, pentru a reduce categoriile de cetăţeni ce trăiesc sub pragul existenţei şi pentru a garanta echitatea socială.

NOI, echipa PPRM, am insistat asupra consensului naţional în vederea identificării obiectivului de integrare europeană, ca model de dezvoltare şi transformare a Republicii Moldova într-un stat civilizat şi modern.

NOI, echipa Partidului Popular, vom restabili dreptatea şi voinţa poporului, deoarece suntem un Partid al Poporului.

Echipa PPRM este echipa ce ştie cum să aducă Republica Moldova la prosperitate, iar cetăţenii — la bunăstare.

Programul PPRM “Pentru o nouă MOLDOVĂ!” este expresia angajamentelor Partidului în faţa fiecărui cetăţean, un program concret de redresare a fiecărui domeniu social-economic, cu soluţii concrete, pentru garantarea stabilităţii politice şi a bunăstării cetăţenilor.

Stimaţi prieteni,

În contextul muncii depuse, astăzi, echipa PPRM, propune societăţii un nou model de dezvoltare, bazat pe aşteptările cetăţenilor, a cărui realizare va răspunde aşteptărilor populaţiei şi ale fiecărui cetăţean în parte.

Principalul angajament al Programului este opţiunea majorităţii populaţiei de integrare europeană a Republicii Moldova, care va constitui un proces de modernizare a economiei, a condiţiilor de muncă şi de trai ale cetăţenilor. Noi nu ne vom trimite cetăţenii la muncă peste hotare, dar vor asigura standarde europene de viaţă, bazate pe libertate şi bunăstare, aici, la noi acasă.

Pentru a le garanta cetăţenilor un nivel de viaţă european, echipa Partidului Popular va realiza, în mod responsabil, un progres rapid în economie. Progres, bazat pe investiţii şi venituri din activităţi, în condiţiile unei economii de piaţă.

Pentru atingerea acestui obiectiv vom asigura ca instituţiille statului şi angajaţii sai să-şi exercite funcţiile, respectînd cu stricteţe drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Vom începe de la corelarea salariului cu munca depusă. Cei care muncesc, vor primi un salariu ajustat la indicele preţurilor de consum. Iar pentru a exclude fenomenul sărăciei, vom stabili salariul minim al unei ore de muncă de 20 de lei.

Valoarea minimului de existenţă va constitui baza de calcul a oricăror plăţi sociale: salarii, pensii şi indemnizaţii sociale.

PPRM va garanta cetăţenilor un nivel de viaţă corespunzător necesităţilor, prin excluderea tuturor plăţilor şi a taxelor în lansarea propriei afaceri, după modelul ţărilor europene.

La nivel politic. PPRM va garanta aflarea în serviciul cetăţeanului, care-i respectă libertatea personală şi civilă, care îi protejează proprietatea privată şi dreptul la viaţă personală. Un stat ce apără caracterul multinaţional al culturii noastre şi luptă cu xenofobia. Sunt convins că cerinţele de astăzi ale societăţii noastre — privind sinceritatea, corectitudinea şi bunul simţ, sunt atât de mari, încât partidul nostru, noua generaţie politică, va trebui să readucă aceste calităţi din rândul celor uitate — în rândul celor absolut necesare. Aceasta înseamnă o bună reputaţie politică!

Sunt convins că împreună vom face acest lucru mai bine decât alţii. Anume din acest motiv, programul Partidului Popular este adresat fiecărui cetăţean. Este un program de actualizare radicală a statului şi a societăţii, în care puterea decizională nu sunt partidele, ci POPORUL. Scopul nostru e să creăm o guvernare cu adevărat responsabilă în faţa poporului!

La întrebarea “Cum să obţinem cu adevărat o responsabilitate din partea guvernării şi cum să obţinem controlul poporului asupra acesteia?” noi răspundem că Preşedintele Republicii Moldova trebuie să fie ales în mod direct de către popor.

De asemenea, responsabilizarea politicienilor şi stoparea traseismului politic le vom asigura prin alegerea deputaţilor printr-un sistem electoral mixt, în care parlamentarii să fie aleşi pe liste de partid şi în circumscripţii uninominale, în proporţie de 50 la 50.

Venim şi cu propunerea depolitizării funcţiilor de conducere în principalele instituţii ale statului; Procuratura Generală, Curtea de Conturi, Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Pentru a avea un stat fără corupţie PPRM va realiza cu succes reforma în sistemul judiciar şi va trece — de la practica de numire a judecătorilor — la alegerea lor directă de către cetăţeni.

Stimaţi delegaţi,

PPRM a atenţionat în permanenţă despre necesitatea substituirii modelului de dezvoltare de la remitenţe şi importuri — la investiţii şi exporturi.

În viziunea PPRM noul model de dezvoltare a statului va asigura o creştere economică continuă, prin dezvoltarea companiilor productive, competitive şi eficiente, generatoare de locuri de muncă şi de venituri; prin reformarea Guvernului şi a instituţiilor guvernamentale şi trecerea definitivă la modelul E-guvernare.

Pentru a realiza o creştere economică rapidă şi durabilă, vom adopta un nou concept de politici fiscale — previzibil şi stabil, pe un termen de 5 ani, care să asigure securitatea economică şi financiară a statului, prin sporirea veniturilor la bugetul de stat.

Noul concept de politici fiscale propus de PPRM, este bazat pe reformarea sistemului fiscal, în vederea unificării funcţiilor şi a instituţiilor abilitate cu funcţii de colectare a impozitelor şi va include:

Pentru dezvoltarea mediul de afaceri, întreprinderile mici şi mijlocii care vor asigura angajarea în câmpul muncii a cel puţin cinci persoane vor fi scutite de plata impozitului pe venit pe o perioadă de cinci ani.

Exact aceste metode de tratare a mediului de afaceri vor contribui la mărirea bazei impozabile şi la scoaterea economiei din subteran. Practica mai multor ţări a demonstrat că acolo unde sunt impozite dure, se plăteşte mai puţin. Iar unde impozitele sunt mai moderate plătesc si se dezvolta toţi.

Agricultura, care reprezintă satele noastre, va deveni principalul motor al relansării economice.

În viziunea PPRM, cei care lucrează pământul şi cultivă cereale, legume şi fructe trebuie susţinuţi de stat, cum se procedează în ţările civilizate. Subvenţionarea agriculturii se va face la nivelul de 60% din costurile de achiziţie pentru: procurările de tehnică agricolă, noi construcţii de sere, înfiinţarea plantaţiilor horticole multianuale, procurării de animale şi construcţiei de ferme zootehnice.

Pentru a avea o agricultură de performanţă, vom compensa construcţia sistemelor de irigare la crearea fermelor de familie (20–60 ha). Iar pentru stimularea activităţilor economice ale ţăranilor vom crea reţeaua Băncilor Ţărăneşti în localităţile rurale şi a Fondului de Garantare a Creditului Agricol, prin intermediul cărora vom compensa rata dobânzii la creditele contractate de cei ce practică activităţile agricole.

Echipa PPRM îşi va continua eforturile în vederea dezvoltării afacerilor la sate, prin compensarea a 70 de procente din valoarea investiţiei la crearea întreprinderilor mici pentru procesarea legumelor, fructelor, strugurilor, cerealelor, cărnii, laptelui.

Tinerii fermieri se vor bucura de un sprijin special, pentru iniţierea unor afaceri la sate, prin acordarea unei Prime de Instalare de 20 000 EURO şi prin acordarea a 1000 de burse anual în scopul perfecţionării lor la întreprinderile agricole din ţările europene.

Printr-o agricultură dezvoltată şi diversificată, vom reuşi să dezvoltăm şi satele, unde vom ridica nivelul de trai şi cultura oamenilor!

PPRM va acorda prioritate educaţiei şi sănătăţii în stabilirea priorităţilor de cheltuieli anuale. Pentru atingerea standardelor europene în educaţie şi sănătate, PPRM va asigura ca fiecare copil — de la sat sau oraş — să meargă la şcoala primară din localitate sa. Vom adopta măsuri stimulatorii ca fiecare sat şi instituţie să fie asigurată cu profesori şi medici. Vom readuce statutul profesorului şi al şcolii la un nivel calitativ înalt.

Pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, cei care doresc să obţină studii superioare vor beneficia de credite fără dobândă şi de un loc de muncă după studii, prin promovarea parteneriatului public-privat şi corelarea programelor de studii cu piaţa muncii.

PPRM va reface imaginea sistemului de sănătate, prin adecvarea reformei de asigurare medicală obligatorie la standarde de înalta calitate şi moralitate. La baza sistemului de asigurări medicale vor sta contractele individuale directe, iar costul poliţei de aigurare medicală obligatorie se va stabili în corespundere cu serviciile de calitate incluse în pachetul minim garantat. Întreprinderile ce le vor oferi angajaţilor o asigurare medicală de sănătate deplină, vor beneficia de scutiri fiscale. Viitoarele mame vor beneficia de serviciile medicale necesare garantate în Programul unic.

Onorată asistenţă,

În viziunea PPRM, şi problema îmbătrânirii populaţiei Republicii Moldova este o consecinţă a politicilor promovate pe parcursul anilor de toate guvernările. Lipsa locurilor de muncă şi salariile mizere, în raport cu creşterea preţurilor, au provocat exodul masiv al tinerilor şi al populaţiei apte de muncă. Tragedia e că nici peste zeci de ani, statul nu are politici atractive pentru revenirea lor acasă.

În acest scop, PPRM va propune societăţii realizarea proiectului “O politică demografică eficientă”, care va include politici de stimulare şi susţinere a familiilor tinere şi de întreţinere a copiilor.

Grija de familiile tinere şi de familiile cu mulţi copii va însemna indemnizaţii indexate anual cu coeficientul 2, raportat la nivelul inflaţiei.

Indemnizaţiile pentru întreţinerea copiilor se vor acorda în mărime de 5000 euro, în câteva tranşe, până la absolvirea gimnaziului. Începând cu al treilea copil în familie, indemnizaţia va fi majorată cu câte 500 euro pentru fiecare copil.

Dragi prieteni,

Pe lângă dezvoltarea unei agriculturi diversificate, PPRM va promova şi va susţine, prin politici speciale, proiectele de dezvoltare a fiecărei localităţi rurale. În acest scop, PPRM va promova cadrul legal pentru susţinerea mecenatului, în baza căruia vom stimula iniţiativele de păstrare şi de restaurare a monumentelor istorice şi culturale, a lăcaşelor sfinte.

Prin promovarea şi antrenarea societăţii în diverse proiecte culturale, vom dezvolta şi educa o societate de o moralitate înaltă, bazată pe valorile si tradiţiile strămoşeşti.

Sarcina noastră este ca oamenii să trăiască bine nu doar în Chişinău şi în suburbii, dar şi în celelalte localităţi din Moldova.

Administraţiile Publice Locale trebuie să deţină nişte stimulente puternice, pentru a-şi dezvolta independentă. Păstrând mai multe impozite în bugetele lor, vor obţine o bază pentru creşterea economiei şi noi posibilităţi pentru îmbunătăţirea vieţii populaţiei.

Autonomia financiară a Autorităţilor Publice Locale, este unica posibilitate de dezvoltare social-economica a localităţilor rurale şi a serviciilor de înaltă calitate pentru cetăţeni.

Stimaţi delegaţi,

Corupţia, împreună cu instabilitatea politică, sunt cele mai negative calificative ce influenţează imaginea oricărui stat. Cred că a venit timpul să spunem NU corupţiei şi demnitarilor corupţi!

PPRM va promova cadrul legal necesar pentru introducerea răspunderii ministeriale şi depolitizarea instituţuţiilor statutului — funcţionarii publici vor fi în serviciul cetăţenilor, nu în serviciul partidelor politice.

Vom crea un sistem transparent de control al activităţii întreprinzătorilor şi vom introduce un sistem de achitări pentru servicii şi mărfuri prin intermediul plaţilor electronice.

Noi, PPRM, nu suntem părtaşii procesului de divizare a cetăţenilor ţării noastre pe diverse criterii. Noi vom continua realizarea obiectivului de consolidare a societăţii, prin implicarea cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor.

Problema fiecăruia este problema tuturor, iar problema comunităţii este problema fiecăruia — sunt opţiunile în baza cărora, Partidului Poporului va constitui o naţiune civică, într-o comunitate culturală comună.

Spre regret, şi dupa 20 de ani, politicienii nu au reuşit să identifice soluţii pentru reintegrarea celor două maluri ale Nistrului. Pentru reintegrarea definitivă a statului — PPRM propune de a merge pe calea dialogului economic şi al dezvoltării. Numai prin prosperare şi atractivitate economică, prin democratizarea şi dezvoltarea statului, vom reuşi să apropiem soluţionarea diferendului transnistrean.

Stimaţi delegaţi,

PPRM este pentru o Moldovă suverană, independentă, unitară şi neutră!

PPRM este unica alternativă de guvernare competentă, responsabilă şi experimentată, care va transforma Republica Moldova într-un stat modern, dezvoltat şi atractiv.

Programul Electoral al PPRM “Pentru o nouă Moldovă” va readuce încrederea cetăţenilor în statul de drept şi în instituţiile sale, în valorile democratice autentice şi în viitorul european al Moldovei.

Sunt convins că marea majoritate a cetăţenilor vor susţine programul Partidulu Popular din Republica Moldova şi vor vota “Pentru o noua Moldovă!”

E TIMPUL să întoarcem Moldova POPORULUI!

Serviciul de presă al PPRM
Sursa: www.pprm.md

Alexandru Oleinic: După politizarea funcţiilor şi instituţiilor statale partidele, din parlamentul Republicii Moldova au purces la politizarea sărbătorilor naţionale Un dar din partea PPRM a readus zîmbetul pe faţa unui copil