Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Republica Moldova trebuie să rămînă un stat independent şi neutru

|versiune pentru tipar||
PPRM / 25 iunie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

Declaraţiile unor demnitari precum că Republica Moldova “ar trebui să-şi revizuiască statutul de neutralitate şi să adere la NATO”, de rînd cu chemările altor politicieni la confruntarea interetnică au provocat un val de nedumerire în societate — pe de o parte un ministru, care a depus jurămîntul de a respecta Constituţia Republicii Moldova, pune la îndoială statutul de neutralitate a ţării noastre, iar de cealaltă parte, nici o instituţie din stat, nici una din persoanele cu funcţii înalte în stat nu au avut reacţie la aceste declaraţii anticonstituţionale.

Starea de lucruri la care s-a ajuns este, în primul rînd, un rezultat al unei guvernării bazate pe principiul partajării funcţiilor şi instituţiilor pe criterii politice şi, în al doilea rînd, este dovada lansării unei campanii electorale în care, se pare că partidele din alianţă de guvernare au partajat şi mesajele electorale.

Scopul este clar, dar totodată actuala guvernare trebuie să-şi asume responsabilitatea şi consecinţele care pot interveni în rezultatul acestor mesaje controversate lansate de reprezentanţii partidelor din alianţa de guvernare, mesaje care crează o imagine negativă statului Republica Moldova în plan internaţional şi provoacă o stare de panică în societatea civilă: unii sunt pentru unire, alţii pentru Uniunea Euroasiatică, iar altă parte cheamă la nesupunere civică, iar cei de responsabilitatea cărora ţine respectarea Constituţiei Republicii Moldova nu manifestă nici o reacţie la mesajele antistatale. Şi toate acestea din cauza că actuala guvernare este marcată de lipsa dialogului civilizat atît în interiorul alianţei cît şi cu societatea în ansamblu.

Despre responsabilitatea guvernării pentru asigurarea coeziunii naţionale în jurul agendei de reforme şi a consensului naţional în parcursul european al Republicii Moldova, de rînd cu lupta cu corupţia şi independenţa justiţiei, au atenţionat şi înalţii oficiali europeni aflaţi recent în vizita în Moldova. Viitorul european al ţării noastre poate fi asigurat nu de un partid sau de un singur om, dar prin efortul comun al tuturor pentru transformarea tarii într-un stat independent, integru şi neutru.

Acest lucru este consfinţit şi în Constituţia Republicii Moldova care “proclamă neutralitatea permanentă” a ţării noastre şi a fost respectat cu stricteţe de la 1994 încoace. Sunt ferm convins că procesul de integrare europeană nicidecum nu este condiţionat de statutul de neutralitate a ţării noastre. Spre exemplu, în Uniunea Europeană la fel sunt state membre cu statutul de neutralitate — Austria, conform constituţiei sale este un stat neutru, cu statut de neutralitate permanentă şi aderarea Austriei la UE nu a însemnat pierderea statutului ei de neutralitate. Austria participă nu numai în acţiunile politice, dar şi la cele armate ale ONU, statutul de neutralitate oferindu-i posibilitatea sa-şi lărgească şi să-şi mărească influenţa în relaţiile internaţionale şi în sistemele europene regionale de securitate colectiva. Un alt exemplu de neutralitate în UE este Elveţia. Istoria Elveţiei demonstrează că păstrarea statutului de neutralitate i-a garantat ţării siguranţa şi stabilitatea. Şi Suedia, stat dezvoltat economic, şi-a păstrat neutralitatea şi nu a aderat nici la NATO nici la alte structuri militaro-politice, fiind stat membru al UE.

Reieşind din exemplele de succes ale statelor UE cu statut de neutralitate şi cu relaţii de parteneriat cu NATO în cadrul Programului pentru Pace, putem afirma că Republica Moldova, care de la proclamarea independenţei pînă în prezent şi-a menţinut cu demnitate statutul de neutralitate, în pofida tuturor provocărilor existente, trebuie să fie un stat neutru, statutul care ne va aduce doar beneficii pe plan extern.

În contextul situaţiei tensionate din regiune şi a încercărilor periculoase de a schimba raportul intereselor geopolitice şi economice, PPRM face apel către partidele din alianţa de guvernare să dea dovadă de respect faţă de Constituţia Republicii Moldova, de înaltă responsabilitate şi să nu admită lansarea declaraţiilor anticonstituţionale, care pun în pericol stabilitatea, statalitatea şi neutralitatea Republicii Moldova.

Sursa: www.pprm.md

Conducerea PPRM la sfat cu poporul Alexandru Oleinic: Semnarea Acordului de Asociere RM-UE a dat startul modernizării europene a Republicii Moldova