Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Alexandru Oleinic: Bilanţul activităţii Alianţei de guvernare democratică — scandaluri şi dezamăgirea cetăţenilor

|versiune pentru tipar||
PPRM / 30 iulie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

La finele actualei sesiuni de primăvară-vară a Parlamentului ţării noastre, de rînd cu afişarea rezultatelor triumfaliste ale activităţii fracţiunilor parlamentare, suntem din nou martorii unor scandaluri din interiorul alianţei, iar cetăţenii continuă să nominalizeze şomajul, veniturile mici, sărăcia, situaţia economică şi corupţia drept cele mai importante probleme cu care se confruntă Republica Moldova.

Actuala stare de lucruri, atît cea din cadrul Alianţei, cît şi cea reflectată în sondajele de opinii şi în raportul Naţiunilor Unite privind Indicele Dezvoltării Umane, ne vorbesc despre adevăratele rezultate ale actualei guvernări, care aşa şi nu a reuşit să schimbe spre bine viaţa cetăţenilor ţării noastre. Astfel, peste o jumătate de milion de moldoveni continuă să fie săraci, rata şomajului în rîndul tinerilor este de două ori mai mare decît media pe ţară, iar 95 la sută din cetăţeni identifică corupţia ca principala problemă a Republicii Moldova.

Obsedaţi de succesul obţinut prin semnarea Acordului de Asociere RM-UE, nici reprezentanţii alianţei de guvernare şi nici Guvernul nu au luat în calcul şi nu au întreprins nici o măsură pentru diminuare posibilelor efecte negative în urma semnării Acordului. Astăzi majoritatea producătorilor agricoli nu-şi pot realiza producţia din cauza măsurilor de interzicere a importului produselor moldoveneşti de către Federaţia Rusă. În rezultat, bugetul ţării noastre riscă să piardă in jur de 180 milioane de dolari, ceea ce constitue peste 2% din Produsul Intern Brut.

Ca dovadă a iresponsabilităţii totale a actualei guvernări este şi adoptarea, la finele sesiunii şi în preajma campaniei electorale, a majorărilor de salarii şi pensii pentru unele categorii de populaţie, pe cînd mai multe proiecte destinate agricultorilor şi produselor agricole au rămas fără suportul alianţei de guvernare. Şi toate aceste proiecte de legi au fost destinate pentru susţinerea sectorului agricol, pentru a face faţă problemelor din sectorul agricol. Măsuri care urmau a fi realizate de către guvernare cu mult timp înainte de semnarea Acordului de Asociere RM-UE.

PPRM a atenţionat actuala guvernare despre necesitatea realizării angajamentelor asumate înainte de semnarea Acordului de asociere, măsuri care urmau să pregătească economia şi cetăţenii Republicii Moldova pentru trecerea la prevederile Acordului. În acest scop, PPRM a optat pentru schimbarea modelului de dezvoltare economică şi corelarea reformelor economice la politicile de protecţie socială a populaţiei prin stabilirea minimului de existenţă ca bază de calcul a salariilor, pensiilor şi indemnizaţiilor sociale.

Adoptarea în mod de urgenţă a unui plan de măsuri de refacere a structurii economiei ţării noastre în care cea mai mare pondere să-i revină agriculturii şi industriei prelucrătoare, cu declararea acestora ca prioritare pentru investiţiile din partea statului.

În acest scop, PPRM în repetate rînduri s-a pronunţat pentru un nou model de dezvoltare a Republicii Moldova, în care agriculturii să-i revină rolul de motor al economiei naţionale şi care să beneficieze de suport european din partea statului. Deoarece anume de datoria statului ţine implementarea standardelor europene de calitate şi asigurarea liberii concurenţe.

Actuala guvernare democratică, care a beneficiat de suportul majorităţii cetăţenilor în realizarea parcursului european al ţării, trebuie să dea dovadă de responsabilitate în realizarea angajamentelor asumate, pentru a nu admite schimbarea vectorului de dezvoltare al Republicii Moldova.

Sursa: www.pprm.md

PPRM a finalizat proiectul De la gospodari pentru gospodari din satul Tomai, Leova Apelul PPRM: Republica Moldova are nevoie de unitatea forţelor politice în favoarea cetaţenilor săi