Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

PPRM insistă pentru alegerea preşedintelui prin vot direct dar acuză făţărnicia iniţiatorilor unui referendum

|versiune pentru tipar||
PPRM / 23 septembrie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

PPRM a urmărit cu multă preocupare evoluţia evenimentelor şi procesul decizional asupra solicitării Curţii Constituionale de a cataloga drept legală organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare din 30 noiembrie curent. Potrivit autorilor sesizării, în cadrul plebiscitului cetăţenii ar fi urmat să se pronunţe asupra alegerii preşedintelui ţării prin vot direct.

Aşa cum s-a văzut bine, Curtea Constituţională s-a pronunţat împotriva organizării acestui referendum, oferind în acelaşi timp motive clare prin care îşi argumentează decizia.

PPRM califică iniţiativa celor două formaţiuni politice, PLDM şi PLR, drept formală şi manipulatorie. Iniţiativa înaintată Curţii Constituţionale comportă evidente erori grave şi încălcări banale de formulare a întrebărilor, ceea ce ne face să constatăm că autorii ei nici nu au dorit un răspuns pozitiv, ba chiar s-au temut de o eventuală admitere a organizării acestui referendum.

PLDM şi PLR, ca formaţiuni politice guvernamentale, au avut patru ani la dispoziţie să rezolve această adevărată prioritate a cetăţenilor moldoveni. Faptul că nu au făcut-o până acum e o dovadă în plus a făţărniciei lor.

În plus, iniţiativa celor două formaţiuni politice a fost şi o tentativă clară de însuşire a unui efort care nu le aparţine.

PPRM este primul şi singurul partid care a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei în privinţa alegerii preşedintelui ţării prin votul direct al tuturor cetăţenilor. Dovada succesului acestei iniţiative a partidului nostru sunt cele peste 150 000 de semnături strânse într-o scurtă perioadă de timp.

Soluţia PPRM pe care o vom promova cu prioritate în viitorul Parlament va fi cea a modificării Constituţiei în sensul alegerii preşedintelui prin vot direct, nu printr-un referendum care s-a dovedit greu de organizat, ci chiar printr-o decizie şi voinţă politică ale forului legislativ suprem.

În situaţia în care majoritatea cetăţenilor ţării optează pentru alegerea Preşedintelui ţării prin vot direct, promovarea acestei schimbări îi cere clasei politice responsabilitate, sinceritate şi mobilizare, dar nicidecum o simplă bifare în registrul partidelor preocupate de soarta poporului. Sîntem siguri că în alegerile care se apropie, toate aceste false preocupări vor fi taxate dur, iar autorii lor se vor alege cu calificativele pe care le merită.

Sursa: www.pprm.md

A avut loc şedinţa Consiliului Naţional al Organizaţiei de Femei PPRM PPRM acuză puterea de încălcarea principiului reprezentativităţii poporului