Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

PPRM acuză puterea de încălcarea principiului reprezentativităţii poporului

|versiune pentru tipar||
PPRM / 26 septembrie 2014
Partidul Popular din Republica Moldova

În contextul deciziei privind asumarea repetată de către Guvern a responsabilităţii politice în faţa Parlamentului Republicii Moldova asupra unui pachet de legi importante pentru producătorii agricoli şi pentru securitatea financiară a statutului nostru, Partidul Popular din Republica Moldova constată că alianţa de guvernare a compromis în modul cel mai brutal un şir de principii fundamentale, care, pînă la moment, au fost respectate cu sfinţenie de partidele aflate la guvernare în Republica Moldova.

În acest mod, Alianţa de guvernare parlamentară a încălcat principiul reprezentativităţii poporului în forul legislativ al Republicii Moldova. Deputaţii, aleşi pe listele de partid, şi cărora cetăţenii le-au acordat vot de încredere pentru a le reprezenta interesele, au votat în forul legislativ doar în interesul său propriu sau al celui de partidului.

Şi mai grav, prin decizia de asumare a responsabilităţii politice, partidele din alianţa de guvernare au sfidat principiul supremaţiei legii, care declară că Republica Moldova este o republică parlamentară. Prin acceptarea repetată a asumării responsabilităţii politice a Guvernumlui, forul legislativ şi-a demonstrat incapacitatea de a-şi exercita mandatul, situaţie în care Preşedintele Parlamentului trebuia să declare dizolvarea Parlamentului.

PPRM constată că partidele din alianţa de guvernare nu au ieşit din starea de război politic de la momentul venirii lor la putere, iar deciziile adoptate la finele mandatului impune necesitatea reformării politice a statutului Republicii Moldova, în caz contrar cetăţenii ţării noastre riscă să rămîna fară ţară.

PPRM, prin programul său, propune cetăţenilor Republicii Moldova să opteze pentru reducerea numărului de deputaţi pînă la 71 şi alegerea lor în Parlamentul ţării în baza sistemului electoral mixt (deputaţii să fie aleşi pe liste de partid şi în circumscripţii uninominale în proporţie de 50 la 50).

De asemenea, PPRM militează în continuare pentru alegerea Preşedintelui Republicii Moldova în mod direct de către popor şi reaminteşte voinţa exprimată de cetăţeni prin cele peste 150 000 de semnături pe care partidul le-a strâns pentru a susţine această dorinţă.

Sursa: www.pprm.md

PPRM insistă pentru alegerea preşedintelui prin vot direct dar acuză făţărnicia iniţiatorilor unui referendum Pentru Partidul Popular Ziua oamenilor în etate este una pe deplin semnificativă, plină de emoţie şi de recunoştinţă