Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPPRM

Partidul Popular a optat constant pentru alegerea Preşedintelui statului de către popor

|versiune pentru tipar||
PPRM / 9 martie 2016
Partidul Popular din Republica Moldova

Hotărîrea Curţii Constituţionale privind schimbarea modalităţii de alegere a Preşedintelui statului îi întoarce cetăţeanului ţării unul din drepturile fundamentale — dreptul de a-şi alege preşedintele. Este un act de dreptate pe care cetăţenii Republicii Moldova l-au cerut neîntrerupt clasei politice timp de peste cincisprezece ani, dar tot de atîta timp actorii politici aflaţi la conducerea ţării au ignorat cu neruşinare voinţa poporului. Mai mult decît atît, sub falsul angajament de a garanta buna conlucrare a legislativului cu instituţia prezidenţială, clasa politica de la guvernare şi-a subordonat direct această instituţie. Lipsirea cetăţeanului de dreptul de a-şi alege Preşedintele a fost întotdeauna dovada dispreţului cu care anumiţi exponenţi politici au tratat omul simplu — ţăranul, pedagogul, medicul, tinerii.

Partidul Popular a păstrat întotdeauna în Programul său angajamentul de a reveni la vechea procedura de alegere a şefului statului. Ca urmare a acestei priorităţi, Partidul Popular a desfăşurat in anul 2013 o amplă campanie naţională de colectare a semnăturilor în vederea desfăşurării unui referendum pentru modificarea Constituţiei şi alegerea preşedintelui prin vot direct. Acţiunea PPRM nu a fost decît un efort de legiferare a opţiunii majorităţii populaţiei ţării de a redobîndi dreptul de alegere a preşedintelui ţarii, exprimată de nenumărate ori pe parcursul anilor în sondajele naţionale şi care constituie peste 80 la sută PRO. Acest efort, însă, a fost respins de guvernare, în toate timpurile şi chiar de unele partide politice care astăzi îşi atribuie meritul acestei Hotărîri a CC, dîndu-se preferinţă unor mecanisme de control total a instituţiilor statului, chiar dacă această situaţie putea avea ca finalitate falimentarea statului, sărăcirea definitivă a populaţiei, izolarea ţării în plan internaţional şi instaurarea unui regim profund corupt şi nedemocratic.

Partidul Popular salută recenta decizie a Curţii Constituţionale şi se declară pregătit pentru promovarea acestui drept primordial al cetăţeanului — dreptul de a-şi alege preşedintele.

Sursa: www.pprm.md

Salvarea Republicii Moldova — un nou sistem electoral cu o nouă clasă politică Membrii Consiliului Politic Naţional ai PPRM s-au întrunit în şedinţă