Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPRM

Mihail Formuzal a fost decorat cu Ordinul de Onoare “Antioh Cantemir”

|versiune pentru tipar||
PRM / 21 ianuarie 2012
Partidul Regiunilor din Moldova

Preşedintele Partidului Regiunilor din Moldova, başcanul Gagauziei d-l Mihail Formuzal a fost decorat cu Ordinul de Onoare “Antioh Cantemir”. Ceremonia de premiere a Ordinului, iniţiat de către Asociaţia Internaţională de Prietenie şi Cooperare “Moldova şi Rusia”, a avut loc pe data de 20 ianuarie la Primăria mun.Chişinău.

La eveniment au participat consilierul Ambasadei Federaţiei Ruse în Moldova Alexandr Şevcenco, oameni de ştiinţă de renume din Moldova, personalităţi publice şi culturale.

La deschiderea ceremoniei, Preşedintele Asociaţiei “Moldova şi Rusia” Iurie Maximov a anunţat, că în ajunul anului 2012 Consiliul de administraţie al organizaţiei internaţionale în unanimitate a decis să acorde Ordinul de Onoare “Antioh Cantemir” unui grup de personalităţi de stat şi publice, cercetători şi pedagogi din Moldova. După cuvintele lui, Premiul a fost acordat pentru contribuţia lor semnificativă la trezoreria spirituală a Moldovei, în cooperarea culturală şi economică cu Rusia, precum şi pentru promovarea activă în renaşterea locaşelor creştine şi a consolidării unităţii spirituale a popoarelor ortodoxe din Republica Moldova.

La inaugurarea Ordinului de Onoare Başcanului Gagauziei, unul dintre conducătorii Asociaţiei , recunoscut savant moldovean şi activist social Nicolae Poliuhov a menţionat realizările lui Mihail Formuzal în stabilirea relaţiilor între Gagauzia cu regiunile din Federaţia Rusă. “Sunt ferm convins, că acea contribuţie care a făcut deja Formuzal, se va extinde şi va dobîndi o pondere mai semnificativă. Totodată, aceasta va promova imaginea demnă atît a Gagauziei în Moldova, cît şi a Republicii Moldova în Rusia” — a subliniat Poliuhov.

Liderul Partidului Regiunilor, la rîndul său, a mulţumit Asociaţia “Moldova şi Rusia” pentru onoarea dată şi a subliniat, că în orice acţiune o prioritate pentru el este consolidarea statalităţii Republicii Moldova. “Găgăuzia are o vastă experienţă în dezvoltarea legăturilor interregionale cu Rusia.Regiunile ruse ne oferă o asistenţă economică substanţială, primesc studenţii noştri la învăţămînt bugetar în instituţiile sale, cooperează în domenii umanitare şi culturale. Noi nu căutăm duşmani, ci căutăm prieteni” — a anunţat Formuzal, menţionînd, că experienţa autonomiei poate fi utilizată şi la nivel de Republică.

Alţi cavaleri al Ordinului de Onoare “Antioh Cantemir”, în conformitate cu decizia Asociaţiei “Moldova şi Rusia” au devenit Preşedintele Curţii de Conturi al RM Serafim Urechean; doctor în istorie, politician Victor Stepaniuc; renumitul savant, dr.habilitat în biologie, cercetător principal al Instituţiei de Genetică şi Fiziologie a plantelor al Academiei de Ştiinţe al RM Sergiu Maslobrod; doctor în istorie, docentul catedrei de psihologie şi pedagogie al UPST, Preşedintele al Consiliului de Aministraţie al organizaţiei obşteşti “Compatrioţii” Svetlana Nesterova.

Titularii de premii în discursurile sale au subliniat de asemenea importanţa consolidării statalităţii Republicii Moldova şi a statutului său neutru. Evaluări pozitive a celor prezenţi au cauzat declaraţiile cu privire la necesitatea dezvoltării unui curs de istorie reală naţională a Moldovei, precum şi declaraţiile cu privire la potenţialul ridicat de dezvoltare a Republicii Moldova, bazat pe populaţie multinaţională a ţării noastre şi pe relaţii istorice de frăţie cu Rusia.

Ordinul de Onoare “Antioh Cantemir” a fost înfiinţat de Asociaţia “Moldova şi Rusia” în anul 2008, penru a comemora aniversarea de 300 de ani a lui A.D. Cantemir — savant-filolog, scriitor şi fondator al tendiţei satirice din literatura rusă, un om de stat şi diplomat celebru al statului rus, fiul domnitorului Moldovei Dimitrie Cantemir.

Primii titulari ai Ordinului de Onoare “Antioh Cantemir” în Republica Moldova au fost Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Rusiei Valerii Kuzmin, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldovei Vladimir, Prim-ministru al RM Zinaida Greceanîi.

Sursa: www.regions.md

Declaraţia PR în legătură cu iniţiativa AIE privind referendumul constituţional: Soluţia crizei politice constă în revenirea la alegerile Preşedintelui de către popor Vicepreşedinte al Partidului Regiunilor a participat la deschiderea Centrului Rus