Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Doi ani de la alegerile parlamentare din 2005. Poziţia PSDM

|versiune pentru tipar||
PSDM (astăzi PSD) / 6 martie 2007
Partidul Social DemocratAstăzi, 6 martie, se împlinesc 2 ani de la alegerile parlamentare din 2005. Venind la putere, guvernarea şi-a anunţat intenţia de integrare europeană şi modernizarea statului în toate domeniile. Constatăm însă că aceste intenţii nu sunt realizate, fapt demonstrat de rapoartele de implementare a Planului RM-UE şi SCERS, dar şi de sesizările CE şi OSCE.

Majoritatea parlamentară a PCRM, cu complicitatea PPCD şi PD a instaurat în Republica Moldova un regim autoritar, care controlează absolut toate domeniile — politic, economic şi social. Atât promisiunile PCRM, cât şi condiţiile PPCD şi PD, înaintate fracţiunii majoritare în acordul de coaliţie au rămas la nivel de declaraţii.

După doi ani de guvernare constatăm o degradare în toate domeniile.

Politic:

Opoziţia este intimidată şi anihilată pe toate căile şi cu aplicarea, în acest scop, a instituţiilor de stat şi resurselor administrative.

Reformarea PCRM a rămas la nivel de intenţie. Depolitizarea funcţiei preşedintelui statului nu s-a înfăptuit. Preşedintele ţării controlează parlamentul, guvernul şi instituţiile judecătoreşti în interesul coaliţiei de guvernământ.

Procuratura a devenit un instrument de luptă cu opoziţia — se fabrică dosare politice liderilor opoziţiei pentru a-i intimida, aresta şi elimina de pe eşichierul politic.

Procesul de luptă cu corupţia este unul mimat. CCCEC-ul deschide dosare penale pentru luare de mită medicilor şi pedagogilor, însă nu a fost făcut public nici un caz de corupţie în structurile guvernamentale.

Judecătoria a devenit un instrument de răfuială cu persoanele neafiliate puterii. Deciziile judecătoreşti se iau la comandă. Republica Moldova continuă să piardă dosare la CEDO.

Legea Audiovizualului şi CCA sunt folosite pentru a servi interesele puterii. Vânzarea posturilor Municipale Antena C şi Euro TV, retragerea licenţei postului de radio 103,5 de la Bălţi sunt o demonstrare elocventă a acestui fapt. Televiziunea Publică Moldova 1 şi postul privat de televiziune NIT, care au acoperire naţională, sunt transformate în instrumente de propagandă a coaliţiei de guvernământ.

Prin crearea Ministerului Administraţiei Publice Locale puterea şi-a pus la dispoziţie un instrument de imixtiune în autonomia locală şi a compromis procesul de descentralizare.

Politica externă este incoerentă şi lipsită de perspective. În ultimii doi ani s-au înrăutăţit relaţiile cu principalii parteneri politici şi economici cum sunt UE, România, Rusia, SUA.

Economic:

Economia ţării este în continuu proces de ruinare. Climatul de afaceri este agresiv şi nefavorabil pentru atragerea investiţiilor străine. Domeniile economiei naţionale, care au mai rămas să funcţioneze, sunt monopolizate de oligarhii apropiaţi puterii.

Prin politica agresivă a guvernării au fost pierdute principalele pieţe de desfacere pentru vinurile moldoveneşti şi produsele agricole.

Social:

Crearea noilor locuri de muncă şi creşterea salariilor nu s-a produs. Dimpotrivă, statul lasă fără un loc de muncă deţinătorii de patente. Cetăţenii continuă să plece la muncă peste hotare. Migraţia masivă a pedagogilor, savanţilor, medicilor, lucrătorilor din cultură şi finanţarea insuficientă a sferelor educaţie, medicină şi cultură stârnesc şi îngrijorarea organismelor internaţionale.

Inflaţia creşte galopant. Au fost majorate preţurile la energie electrică, gaze naturale, apă, agent termic, etc. Costul poliţei de asigurare medicală s-a mărit considerabil, preţurile sporesc permanent, iar pensiile şi salariile bugetarilor au rămas nemajorate.

PSDM constată agravarea situaţiei în toate domeniile. Statistica oficială şi declaraţiile puterii sunt în discordanţă cu realităţile. Statul Republica Moldova se mişcă într-o direcţie greşită, care va duce populaţia la o sărăcie şi disperare şi mai mare.

PSDM consideră că situaţia poate fi redresată numai schimbând puterea prin alegeri libere, corecte şi democratice şi îndeamnă toate forţele de opoziţie, care nu fac parte din coaliţia de guvernământ, la un pact de neagresiune reciprocă în campania electorală pentru alegerile locale din 2007 şi la formarea coaliţiilor în turul II de scrutin şi post electorale pentru a putea influenţa luarea de decizii la nivel local.

PSDM atenţionează opinia publică din ţară şi internaţională asupra uzurpării puterii în stat şi se adresează cu un apel către toate organismele internaţionale abilitate să depună toate eforturile ca viitoarele alegeri locale să fie libere şi corecte. Numai cu această condiţie, Moldova nu va degrada definitiv şi va avea şansa să se alinieze valorilor democratice şi să-şi găsească locul printre ţările civilizate.

Serviciul de presă al PSDM
Curtea de Apel Chişinău a dat câştig de cauză PSDM Comunicat de presă al Partidului Social Democrat din Moldova