Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat

|versiune pentru tipar||
PSD / 11 august 2008
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat îşi exprimă îngrijorarea profundă vizavi de evenimentele sîngeroase care au loc în Osetia de Sud. Reacţia întîrziată a instituţiilor internaţionale, incapacitatea ONU de a adopta o rezoluţie clară care ar condamna războiul ca mijloc de soluţionare a unor probleme politice demonstrează încă o dată că comunitatea internaţională rămîne vulnerabilă în faţa provocărilor contemporane. Tergiversarea identificării soluţiilor pentru conflictele îngheţate amplifică risurile ca acestea, într-o bună zi, să se impună pe agenda zilei comunităţii internaţionale cu consecinţe dramatice şi “bilanţuri” care ar fi putut evitate.

PSD califică situaţia din zona de conflict drept criză umanitară, existînd suspiciuni despre prezenţa unor acţiuni de genocid. În acest context, considerăm necesară formarea în regim de urgenţă de către comunitatea internaţională a unei Comisii de anchetă, care ar stabili exact cine sunt vinovaţii de crimele de război comise în regiune pentru a fi penalizaţi adecvat. Politica de laissez-faire poate avea consecinţe nefaste, provocînd repetarea unor asemenea scenarii sîngeroase şi în alte zone.

Partidul Social Democrat face apel către părţi pentru încetarea neîntîziată a focului, revenirea la situaţia de pînă la declanşarea acţiunilor militare şi demararea negicierilor pentri identificarea soluţiilor paşnice ale conflictului.

Ţinînd cont de faptul că ONU, OSCE, alte organisme internaţionale întîrzie în aprecierea adecvată a situaţiei şi în identificarea soluţiilor care să conducă la încetarea imediată a acţiunilor militare, solicităm convocarea şedinţei extraordinare a CSI la nivel de şefi de stat, pentru a găsi modalităţile de încetare a focului şi soluţiile de reglementare a conflictului în conformitate cu principiile dreptului internaţional.

Partidul Social Democrat îşi exprimă speranţa că factorii de decizie din Republica Moldova, precum şi din raioanele de Est ale ţării se vor abţine de la acţiuni şi declaraţii care ar tensiona situaţia şi ar crea dificultăţi suplimentare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Declaraţia deputatului Dumitru BRAGHIŞ, preşedintele Partidului Social Democrat: Vladimir Voronin este un mincinos şi un laş Comunicat de presă al Organizaţiei Municipale a Partidului Social-Democrat din Bălti