Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD se obligă să lichideze S.A. “Termocom” ca intermediar, prin crearea întreprinderii termoenergetice unice “Chişinău-Energo”

|versiune pentru tipar||
PSD / 3 martie 2009
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat se obligă să lichideze S.A. “Termocom” ca intermediar în procesul de livrare a agentului termic în Chişinău. În cadrul conferinţei de presă susţinute azi la agenţia de ştiri “Infotag”, liderii PSD au anunţat că social-democraţii pregătesc proiectul de lege şi îşi asumă obligaţia să adopte în noul Parlament legea respectivă privind crearea unei întreprinderi termoenergetice unice. Aceasta va permite ca deja în timpul apropiat tarifele să fie reduse, iar calitatea serviciilor să fie majorată.

PSD consideră că astăzi întreprinderile monopoliste din capitală vând una alteia apă, electricitate, agent termic şi gaz la tarife majorate. Totodată, cea mai mare parte a cheltuielilor în tariful pentru agentul termic o constituie nu preţul căldurii, dar pierderile mari nejustificate, pe care întreprinderile sectorului termoenergetic le suportă în procesul de producere şi livrare: 30% la transportare şi de 2,5 ori mai mult la consumul de gaz. Ulterior, aceste servicii sunt livrate consumatorului la un preţ de asemenea majorat.

Social-democraţii consideră că soluţionarea problemei este posibilă doar prin realizarea proiectului elaborat de PSD, proiect care va permite modernizarea complexului termoenergetic în baza tehnologiilor performante şi a managementului profesionist. Proiectul prevede crearea întreprinderii unice “Chişinău-Energo”, modernizarea tehnică a complexului energetic din capitală, implementarea sistemului de management performant, ce va permite producerea agentului termic şi a curentului electric cu pierderi minime. Prin implementarea proiectului va fi stopată creşterea nejustificată a tarifelor la serviciile comunale, va fi oferită posibilitata livrării agentului termic şi a apei calde orăşenilor la timp şi de calitate corespunzătoare. Totodată, modernizarea sectorului termoenergetic va permite economisirea considerabilă a resurselor financiare din bugetul municipal cu redirecţionarea acestora spre alte necesităţi şi programe sociale.

Notă: Sistemul termoenergetic din Chişinău este constituit din trei întreprinderi — S.A. “ Termocom”, CET 1 şi CET 2. “Termocom”-ul achiziţionează 80% de agent termic de la CET 1 şi CET 2, celelalte 20 de procentele produce de sinestătător. Conform standardelor occidentale, termenul de exploatare a echipamentelor la întreprinderile de acest tip constituie 25 de ani. Vârsta de exploatare a CET 2 este de 30 de ani, iar a CET 1 -de peste 50 de ani. Centralele electrice europene consumă de 2,5 ori mai puţin gaz. CET-urile moderne produc curent electric folosind în procesul tehnologic două turbine — de gaz şi de abur. La CET-urile noastre gazul se consumă doar pentru producerea aburului pentru unica turbină.

După modernizare, CET-urile vor produce de 2,5 ori mai mult curent electric la acelaşi consum de gaz. Azi CET-urile vând agent termic, nu şi electricitate. În ciclul tehnologic modern, cu utilizarea a două turbine — de gaz şi de abur — agentul termic poate fi livrat pe gratis ca produs colateral, şi consumatorii vor achita doar transportarea acesuia.

Centrul de Presă PSD
A venit în ţară Mărţişorul — timpul renovării cu PSD Măsurile anticriză ale PSD vor fi întreprinse pentru stimularea sectorului real al economiei şi crearea locurilor de muncă