Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Apelul Partidului Social Democrat

|versiune pentru tipar||
PSD / 13 aprilie 2009
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat constată cu îngrijorare că alegerile parlamentare, care s-au desfăşurat pe data de 5 aprilie curent, au fost însoţite de fraude şi falsificări, ceea ce a tensionat la maximum situaţia social-politică din ţară. Manifestaţiile de protest care au izbucnit drept reacţie logică la acţiunile ilegale ale puterii, paşnice iniţial, au degenerat ulterior în acţiuni de violenţă şi acte de vandalism. În societate tot mai insistent este acreditată ideea precum că evenimentele tragice care s-au petrecut în ziua de 7 aprilie la Chişinău, au fost instigate şi provocate de anumite servicii secrete ale unor ţări străine, de anumite “forţe oculte” infiltrate în Moldova de peste hotare. Într-un fel, puterea de la Chişinău a reluat scenariul aplicat de ea după alegerile parlamentare din 2005, când ea a învinuit serviciile secrete ruse de implicare în campania alegerilor parlamentare de atunci. Situaţia de criză care s-a stabilit în ţară conduce la izolarea pe plan internaţional a Republicii Moldova, afectează grav imaginea statului, cauzează pierderi economice importante.

Partidul Social Democrat constată că PCRM, în loc să depună eforturi de stabilizare a situaţiei social-politice, întreprinde acţiuni constante care au drept scop agravarea situaţiei, divizarea societăţii, inducerea fricii şi a terorii. Zilnic sunt derulate spoturi şi secvenţe video care prezintă distrugerile provocate “de opoziţie”, sunt arestaţi, intimidaţi şi bătuţi sute de studenţi, jurnalişti, lideri ai societăţii civile. Au demarat atacuri fără precedent la adresa tuturor liderilor partidelor de opoziţie, astfel încât doar PCRM este prezentat în ipostaza de unic partid care luptă pentru statalitatea şi independenţa Republicii Moldova. Ţinând cont că există posibilitatea alegerilor repetate, PCRM, prin acţiunile menţionate, distruge metodic cadrul instituţional democratic.

Pentru a se reveni la condiţiile de concurenţă politică normală, PSD cere Partidului comuniştilor să deblocheze Internetul, să înceteze filarea telefoanelor şi lustraţia corespondenţei personale a cetăţenilor; să înceteze difuzarea cadrelor video instigatoare de frică şi incertitudine.

PSD declară că este inacceptabilă politică PCRM de a prezenta copiii, studenţii, elevii drept “duşmani ai poporului”, iar raidurile prin şcoli, colegii şi universităţi, prin căminele studenţeşti sunt anticonstituţionale şi ilegale. PSD cere organelor de drept şă se concentreze la reţinerea şi arestarea acelor circa 200 de instigatori şi provocatori adevăraţi ai vandalizării principalelor instituţii ale statului.

În acelaşi timp, PSD constată cu îngrijorare faptul că principalele partide de orientare liberală, în loc să promoveze o politică de unificare şi consolidare a tuturor forţelor politice care au declarat că nu recunosc rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi care îşi continuă activitatea în scopul depăşirii situaţiei de criză prin obţinerea unor alegeri parlamentare repetate, libere şi corecte, în spirit constituţional şi democratic, se izolează tot mai mult, pretinzând a fi considerate drept unicele forţe de opoziţie care luptă astăzi cu PCRM. Această formă de comportament politic nu serveşte la nimic altceva, decât la instaurarea în republică a unui climat politic bazat pe ostilitate şi antagonism, lucru ce favorizează politica şi interesele Partidului comuniştilor. Cerinţa PSD de a se purcede la crearea unei largi coaliţii democratice cu scopul de a reinstaura pacea civică şi concordia interetnică în ţară nu a găsit deocamdată o susţinere pozitivă din partea principalelor partide de orientare liberală.

Partidul Social Democrat atrage atenţia opiniei publice şi a organismelor internaţionale asupra faptului că în societatea moldovenească se face observată o divizare a cetăţenilor pe segmente sociale antagoniste, polarizate — pro-ruşi, pro-români şi pro-moldoveni. Aceste manifestări de poziţionare ostilă pe principii etnice poate degenera într-o confruntare civică extrem de periculoasă. A apărut riscul iminent al scindării societăţii iar mai apoi şi al statului, cu consecinţe grave pentru suveranitatea, independenţa şi indivizibilitatea Republicii Moldova.

Conştient de starea extrem de gravă şi extrem de periculoasă în care s-a pomenit ţara, Partidul Social Democrat a demarat un şir de consultări cu partidele “Справедливая Россия” şi Partidul Social Democrat din România pentru a obţine susţinerea Preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev şi a Preşedintelui României Traian Băsescu, în scopul creării unui grup internaţional, care, de comun acord cu autorităţile de la Chişinău, să investigheze cele întâmplate după alegeri şi să ofere soluţii de stopare şi depăşire a crizei social-politice din Republica Moldova. Rusia şi România pot contribui substanţial la restabilirea consensului etnic, la asigurarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova.

PSD îşi exprimă încrederea că posibilele căi de soluţionare a crizei din Moldova, oferite de acest grup, vor fi pe măsură să stopeze procesul de deteriorare a păcii civice şi concordiei interetnice din Republica Moldova, să reaşeze ţara pe calea stabilităţii şi dezvoltării.

PSD este convins, că în preajma sărbătorilor de Sfintele Paşti, când oamenii doresc linişte şi purificare sufletească, politica de divizare a societăţii pe principii etnice, de tensionare şi deteriorare a păcii şi consensului civic este anticreştină şi amorală. Acestei politici trebuie să-i fie contrapusă politica de consolidare a societăţii moldoveneşti, de reinstaurare a bunei convieţuirii a cetăţenilor ţării, bazată pe principiile umanismului şi democraţiei.

Dumitru Braghiş,
Preşedintele Partidului Social Democrat
Declaraţia Partidului Social Democrat Membrii Biroului Politic îşi anunţă demisia din PSD — partid antidemocratic şi antinaţional