Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia Partidului Social Democrat privind nerecunoaşterea rezulatelor alegerilor parlamentare şi neparticiparea la renumărarea voturilor

|versiune pentru tipar||
PSD / 15 aprilie 2009
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat nu recunoaşte rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie curent, nu participă la acţiunea inspirată de PCRM privind “renumărarea voturilor”, adresând Curţii Constituţionale o contestaţie în acest sens.

În contestaţia adresată Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, PSD menţionează faptul că la Stafful electoral PSD au parvenit de la observatorii partidului şi de la cetăţeni simpli mai multe sesizări despre încălcarea de către autorităţi a legislaţiei electorale, printre care şi sesizările precum că în listele electorale pentru alegerile parlamentare 2009 au fost incluse numele persoanelor decedate şi a persoanelor care în ziua alegerilor nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova, dar care “au participat la votare”.

PSD consideră că prin aceste acţiuni au fost încălcate prevederile art. 39,53, 58 şi 59 ale Codului Electoral, fapt ce a condus la fraudarea alegerilor. Pentru a-şi apăra drepturile legitime de concurent electoral, PSD s-a adresat la CEC, solicitând de a i se prezenta listele care au fost distribuite de către CEC administraţiei publice locale în variantă electronică. Răspunsul primit a fost unul formal, echivalent cu un refuz. În situaţia dată, PSD din nou s-a adresat la CEC pentru ca aceasta să faciliteze obţinerea de la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Departamentul Grăniceri a listelor persoanelor decedate în ultimii 10 ani sau pe durata altei perioade de referinţă şi a listelor persoanelor care în ziua alegerilor nu se aflau pe teritoriul republicii. Şi la această cerere legitimă PSD n-a primit nici un răspuns. Ulterior, PSD s-a adresat direct la Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi la Departamentul Grăniceri, cerând să i se pună la dispoziţie listele persoanelor decedate în ultimii 10 ani sau pe durata altei perioade de referinţă posibilă şi a listelor persoanelor care nu se aflau pe teritoriul republicii în ziua desfăşurării alegerilor. Cu regret, şi aceste adresări au rămas fără răspuns.

În contextul celor expuse, PSD a solicitat Curţii Constituţionale dispunerea prezentării PSD şi Curţii Constituţionale a listelor electorale de la alegerile parlamentare 2009 de către CEC; dispunerea prezentării PSD şi Curţii Constituţionale a listelor persoanelor decedate în ultimii 10 ani sau altă perioadă de referinţă posibilă de către Ministerul Tehnologiilor Informaţionale, conform Registrului de evidenţă a populaţiei pentru contrapunerea lor ulterioară; dispunerea prezentării PSD şi Curţii Constituţionale de către Departamentul Grăniceri a listelor persoanelor care nu se aflau pe teritoriul Republicii Moldova la ziua votării pentru confruntarea lor ulterioară cu listele electorale.

PSD declară că anume verificarea prin contrapunere a listelor electorale va scoate la iveală întreg mecanismul fraudării şi falsificării de către autorităţi a rezultatelor alegerilor. Iată de ce PSD a solicitat Curţii Constituţionale ca pronunţarea deciziei asupra validării alegerilor parlamentare 2009 să se facă numai după verificarea în prealabil a listelor electorale.

În aceiaşi ordine de idei, PSD atrage atenţia opiniei publice asupra faptului că nici un concurent electoral, cu excepţia PCRM, n-a cerut să fie renumărate voturile. PSD declară că această acţiune iniţiată de PCRM este un act de manipulare cu scopul de a ascunde de electorat adevăratul mecanism de fraudare şi falsificare a alegrilor. Cu regret, declaraţiile venite si din partea altor partide precum că “renumărarea voturilor” este o acţiune formală şi contraproductivă care nu oferă soluţii pentru depăşirea crizei politice, aşa şi nu s-au făcut auzite de organele abilitate, în primul rând, de puterea judecătorească din Republica Moldova. În plus, PSD consideră că insistenţa unor mijloace de informare în masă şi, în special, a Companiei publice “Teleradio-Moldova”, de a prezenta lucrurile precum că “doar trei partide liberale” au refuzat să participe la “renumărarea voturilor” este nefondată şi incorectă. Mai mulţi concurenţi electorali — PSD, PDM, PL, PLDM, AMN şi alţii, nu participă astăzi la operaţiunea comunistă privind “renumărarea voturilor”. Acest adevăr urmează a fi adus la cunoştinţa populaţiei ţării.

Considerându-se cel mai grav afectat de fraudele şi falsificările comise de autorităţi în campania electorală, PSD declară că nu va recunoaşte rezultatele făcute public oficial, atâta timp cât nu va obţine respectarea drepturilor sale prin punerea la dispoziţie a celor solicitate.

Dumitru Braghiş,
Preşedintele PSD
Membrii Biroului Politic îşi anunţă demisia din PSD — partid antidemocratic şi antinaţional Declaraţia PSD privind acţiunile lui Muşuc