Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD din Moldova faţă de Biruitorii în Marele război pentru Apărarea Patriei

|versiune pentru tipar||
PSD / 5 mai 2010
Partidul Social Democrat

Slavă Biruitorilor în Marele război pentru Apărarea Patriei!!!

Din numele Social-democraţilor Moldovei şi al conducerii politice a partidului primiţi sentimentele noastre de adâncă recunoştinţă pentru munca cu devotament şi pentru virtutea militară, care s-au încununat cu biruinţa asupra fascismului şi cu eliberarea popoarelor din URSS şi din ţările Europei de sub Coaliţia ocupanţilor fascişti.

Amintirea despre cei căzuţi în lupte în Marele război pentru Apărarea Patriei nu va seca nicicând în cugetul nostru, iar noi vom transmite generaţiilor viitoare adevărata istorie a acestor biruinţi.

Sentimente de recunoştinţă aparte împărtăşim pentru veteranii Marelui război pentru Apărarea Patriei, pentru acei care au învins fascismul, care au reuşit să-şi păstreze viaţa şi care în anii de după război au luat parte la restabilirea distrugerilor de război, dezvoltând economia, ştiinţa, cultura, instruind şi educând generaţia în creştere.

Noi toţi, acei care trăim astăzi, trebuie să fim adânc recunoscători Dumneavoastră pentru fiecare zi trăită, pentru bunurile pe care le-aţi făurit şi de care se foloseşte generaţia de astăzi.

În aceste zile de ajun de sărbătoare nu ar trebui să vă amărâm cu atenţionarea faptului că în Moldova au apărut forţe politice care îşi permit să afişeze acţiuni şi declaraţii imorale, la fel şi să adopte decizii legislative prin care doresc să revizuiască rolul istoric al participanţilor la Marele război pentru Apărarea Patriei. Noi, Partidul Social Democrat din Moldova, declarăm că participanţi la Marele război pentru Apărarea Patriei îi considerăm numai pe acei care au luptat cu fasciştii de la 22 iunie 1941 şi până la 9 mai 1945; niciodată nu vom fi de acord cu acele partide politice din ţară care încearcă să-i ridice pe alţi veterani ai celui de al Doilea Război mondial la Slava şi Onoarea ostaţilor ce şi-au apărat Patria în faţa Coaliţiei de state care s-au subordonat ideologiei fasciste şi care au fost ocupanţi ai teritoriului fostei Uniuni Sovietice.

Instituirea de către Parlamentul Moldovei a decoraţiei în formă de cruce este nimic altceva decât o încercare de egalare a participanţilor la cel de al Doilea Război mondial cu adevăraţii apărători ai Patriei. Moldovanul care a fost chemat să slujească în cadrul Coalitiei fasciste şi apoi a intrat în lupta cu fascismul — a trecut şi el suferinţele şi durerile acelui război, merită pe deplin atenţie şi susţinere. Dar, în realitate, Alianţa de guvernare liberală n-a făcut nimic pentru ei, n-a oferit atenţie şi susţinere tuturor veteranilor de război. Ea îi foloseşte pe veterani în ale ei jocuri satanice cu soarta oamenilor. Creşte destrămarea societăţii pe criterii naţionale, pe criterii de bunăstare a oamenilor, au apărut grupuri sociale de angajaţi şi şomeri, de ştiutori de carte şi analfabeţi.

În cadrul Alegerilor parlamentare partidele concurează nu cu argumentări privind cine propune cele mai corecte programe de dezvoltare economică a ţării, dar îşi declară reciproc război.

La 7 aprilie, în capitala Patriei noastre oamenii tineri se snopeau în bătaie şi se omorau unul pe altul, iar lor le era inoculată ideia că unii îşi apără ţara, iar alţii fac revoluţie. Dar, la încheierea măcelului, mitul despre eroism s-a spulberat, iar tineretul a fost minţit şi uitat.

Politicienii — ulii de război, în lupta lor pentru putere, încearcă să-i atragă într-un nou război pe veteranii care, până la apariţia pe pământ a politicienilor de astăzi, s-au împăcat, au conveţuit în pace şi împreună au făurit pentru noi o viaţă mai bună. Oare, cu bună seamă, veteranii vor fi ridicaţi la un nou război şi vor fi sortaţi în dependenţă de faptul cine va primi decoraţia în formă de cruce şi cine va prefera să spună nu, primind medalia cu stea — steaua roşie pe care el a purtat-o la bonetă şi în care a ţintit ocupantul fascist.

Partidul Social Democrat din Moldova spune “nu!” acestor încercări. Ne asumăm angajamentul de a manifesta grijă faţă de toţi veteranii de război ce nu au comis crime militare indiferent de faptul de care parte a luptat omul mobilizat. Dar ordinele şi medaliile trebuie înmânate fiecăruia după merit.

Partidul Social Democrat din Moldova felicită veteranii tuturor ţărilor ce au făcut parte din Coaliţia antihitleristă, care au luptat cu faşismul şi care şi-au adus aportul la Biruinţa în Marele război pentru Apărarea Patriei.

Partidul Social Democrat din Moldova felicită Biruitorii cu prilejul jubileului de 65 de ani de la Biruinţa în Marele război pentru Apărarea Patriei împotriva Coaliţiei ocupanţilor fascişti.

Spunem Slavă Biruitorilor în Marele război pentru Apărarea Patriei!

Memorie veşnică celor căzuţi în Marele război pentru Apărarea Patriei.

Preşedintele Partidului Social Democrat din Moldova,
Victor Şelin
Noul Preşedinte al Partidului Social Democrat din Moldova s-a întâlnit cu noul Preşedinte al Partidului Social Democrat din România PSD din Moldova a înaintat Parlamentului propriul proiect de Lege privind stabilirea minimului de existenţă şi asigurarea protecţiei sociale