Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD din Moldova a înaintat Parlamentului propriul proiect de Lege privind stabilirea minimului de existenţă şi asigurarea protecţiei sociale

|versiune pentru tipar||
PSD / 25 mai 2010
Partidul Social Democrat

In cadrul conferinţei de presă susţinute azi la agenţia de ştiri “Infotag”, conducerea Partidului Social Democrat din Moldova a prezentat opiniei publice propriul proiect de Lege privind stabilirea minimului de existenţă şi asigurarea protecţiei sociale. Proiectul urmează să fie înaintat forului legislativ spre dezbatere şi aprobare.

Conform autorilor proiectului, “prezenta lege este elaborată în conformitate cu art. 47 al Constituţiei Republicii Moldova şi reglementează stabilirea cuantumului minimului de existenţă pe ţară, salariului minim, pensiilor şi indemnizaţiilor lunare în scopul protecţiei sociale corespunzătoare pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova în perioada crizei financiare şi economice”.

În proiectul de Lege se prevede “a stabili minimul de existenţă lunar pe cap de locuitor, începînd cu l iulie 2010 în mărime de — l338 lei; a stabili salariul minim, pensiile şi indemnizaţiile lunare pentru următoarele categorii de populaţie, de la l iulie 2010, în mărime de: copiii în vîrstă pînă la 6 ani — l205 lei; copiii în vîrstă de la 6 pînă la 18 ani — l471 lei; persoanele apte de muncă — l410 lei; persoanele inapte de muncă, inclusiv pensionarii — l137 lei. Prevederile actelor normative care stabilesc condiţii sub nivelul celor prevăzute de prezenta lege sunt nule. Cuantumul minimului de existenţă şi salariu minim în Republica Moldova se stabileşte anual prin lege în conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul fiscal următor. Salariul minim, pensiile şi indemnizaţiile, stabilite în conformitate cu articolul 2 al prezentei Legi sunt supuse indexării de două ori pe an conform cuantumului minimului de existenţă calculat. Prevederile prezentei legi sînt executorii pentru întreprinderi, instituţii, organizaţii şi celelalte persoane juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare”.

În cadrul conferenţei de presă, autorii proiectului au atras atenţia asupra faptului că actual, în Moldova, minimul de existenţă constituie 1338,4 lei. Totodată, veniturile reale ale mai multor categorii de cetăţeni, în special ale pensionarilor, se ridică la doar 83,8% din minimul de existenţă, îar în cele mai dese cazuri, acest nivel este mult mai jos.

PSD din Moldova va cere Parlamentului ca acest proiect de Lege să fie adoptat de el până la data de 16 iunie curent.

PSD din Moldova este dispus să organizeze largi dezbateri publice pe marginea proiectului înaintat, să antreneze societatea civilă în promovarea cu succes a lui. în acest sens, miercuri, 2 iunie, în sala de conferinţe a hotelului “Codru”, începând cu orele 11.00, va fi organizată o Masă rotundă, în cadrul căreia vor fi puse în discuţie prevederile proiectului prezentei Legi. La ea sunt invitaţi reprezentanţi ai partidelor politice, ai instituţiilor de stat, ai sindicatelor şi ai organizaţiilor societăţii civile care activează în domeniu.

Centrul de Presă al PSD

Proiect de lege prezentat de PSD

Legea Republicii Moldova privind stabilirea minimului de existenţă şi asigurarea protecţiei sociale

Prezenta lege este elaborată în conformitate cu art. 47 a Constituţiei Republicii Moldova şi reglementează stabilirea cuantumului minimului de existenţă pe ţară, salariului minim, pensiilor şi indemnizaţiilor lunare în scopul protecţiei sociale corespunzătoare pentru fiecare cetăţean al Republicii Moldova în perioada crizei financiare şi economice.

Articolul 1. A stabili minimul de existenţă lunar pe cap de locuitor, începînd cu l iulie 2010 în mărime de — l338 lei.

Cuantumul garanţiilor sociale de stat, determinate în dependenţă de minimul de existenţă se stabilesc în conformitate cu prevederile legilor şi actelor normative ale Guvernului Republicii Moldova.

Articolul 2. A stabili salariul minim, pensiile şi indemnizaţiile lunare pentru următoarele categorii de populaţie, de la l iulie 2010, în mărime de:

Articolul 3. Actele normative ale autorităţilor publice locale, care reglementează salariul minim nu vor stabili condiţii sub nivelul celor prevăzute de prezenta lege. Prevederile actelor normative care stabilesc condiţii sub nivelul celor prevăzute de prezenta lege sunt nule.

Articolul 4. Cuantumul minimului de existenţă şi salariu minim în Republica Moldova se stabileşte anual prin lege în conformitate cu Legea bugetului de stat pentru anul fiscal următor.

Salariul minim, pensiile şi indemnizaţiile, stabilite în conformitate cu articolul 2 al prezentei Legi sunt supuse indexării de două ori pe an conform cuantumului minimului de existenţă calculat.

Articolul 5. Prevederile prezentei legi sînt executorii pentru întreprinderi, instituţii, organizaţii şi celelalte persoane juridice, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare.

Angajatorii, reprezentanţii lor şi persoanele cu funcţii de răspundere ale autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale vinovaţi de încălcarea garanţilor stabilite de prezenta Lege privind mărimea şi indexarea cuantumului minimului de existenţă şi salariu minim, inclusiv persoanelor angajate parţial sau cu durata redusă a timpului de muncă, poartă răspundere disciplinară, materială, administrativă şi penală în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Articolul 6. Dispoziţii finale

  1. Prezenta Lege întră în vigoare din momentul publicării.
  2. Guvernul, în termen de două săptămîni de la data publicării prezentei Legi:
    1. va prezenta Parlamentului propuneri pentru aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu dispoziţiile prezentei Legi;
    2. va aduce actele sale normative în concordanţă cu dispoziţiile prezentei Legi;
    3. va adopta actele normative necesare executării prevederilor prezentei Legi;
    4. va întreprinde alte măsuri de punere în aplicare a prezentei Legi, de studiere şi aplicare a prevederilor acestuia de către subiecţii de drept.
Declaraţia PSD din Moldova faţă de Biruitorii în Marele război pentru Apărarea Patriei Persoanele neangajate în câmpul muncii trebuie să aibă un sindicat care să le protejeze drepturile