Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

În Moldova se constituie Sindicatele Independente ale Neangajaţilor, Muncii şi Protecţiei Sociale

|versiune pentru tipar||
PSD / 16 iunie 2010
Partidul Social Democrat

La 16 iunie, în Sala de conferinţe ale hotelului “Jolly Alon”, la iniţiativa Partidului Social Democrat, şi-a desfăşurat lucrările Masa rotundă cu genericul “Constituirea Sindicatelor Independente ale Neangajaţilor, Muncii şi Protecţiei Sociale — o necesitate dictată de actuala situaţie social-economică din Republica Moldova”. Au fost invitaţi şi au participat la lucrările Mesei rotunde reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, ai uniunilor de cetăţeni, experţi în domeniu.

În cadrul discuţiilor, Victor Şelin, Preşedintele PSD, a menţionat, că legitimitatea constituirii noilor sindicate se conţine în Legea cu privire la Sindicate, adoptată de Parlament la 7 iulie 2000: Capitolul II “Constituirea şi înregistrarea Sindicatelor”, art. 7 “Dreptul la asocierea în sindicat”, punctul 2 spune: “Persoanele, care nu lucrează sau care au pierdut locul de muncă, la fel şi cei care desfăşoară în mod legal o activitate de muncă individuală, pot, la alegere, să constituie un sindicat”. În context, liderul PSD a specificat că conform legislaţiei, la categoria neangajaţi se atribuie pensionarii, studenţii, invalizii, veteranii, gospodinele casnice şi mamele singure care îngrijesc copiii. La categoria celora ce au pierdut locul de muncă se atribuie persoanele apte de muncă şi înregistrate ca şomeri, populaţia rurală care obţine venit doar din prelucrarea cotelor de pământ proprii. Anume aceste persoane, de-a lungul întregii istorii de independenţă a statului, n mod intenţionat, n-au fost organizate în sindicate or, în cazul constituirii unor asemenea sindicate, guvernul ar fi fost obligat să semneze cu ele un contract colectiv, care ar fi prevăzut obligaţiile Guvernului faţă de ele privind asigurarea cu locuri de muncă sau cu protecţie socială. Iar sindicatele ar fi avut dreptul să ceară îndreptarea granturilor venite din străinătate spre satisfacerea necesităţilor vitale ale membrilor lor. Guvernului îi prieşte lipsa unui contract colectiv cu asemenea sindicate, deoarece este cointeresat să repartizeze la propriul discernământ granturile străine.

PSD îşi asumă obligaţia de a ajuta la constituirea noilor sindicate. Venind la guvernare, PSD se obligă să semneze cu aceste sindicate un contract colectiv.

Iniţiativa privind constituirea noilor sindicate este o urmare logică de după iniţiativele prezentate de PSD. Deoarece actuala guvernare refuză să se preocupe de problemele ce ţin de situaţia gravă a cetăţenilor simpli, a devenit clar, că doar prin crearea sindicatelor independente apare posibilitatea de a proteja drepturile păturilor vulnerabile ale populaţiei. PSD este dispus să susţină pe deplin procesul de constituire al noilor sindicate, acordând grupelor de iniţiativă ajutor metodic, informaţional, organizatoric, tehnic şi consultativ juridic pentru ca, în aşa mod, noua organizaţie să poată începe să activeze în condiţii adecvate.

În opinia participanţilor la Masa rotundă, Moldova mai de demult are nevoie de asemenea sindicate, care cu adevărat ar apăra drepturile membrilor lor, şi care nu s-ar transforma, cum sunt cele actuale, într-o anexă a puterii.

În cadrul Mesei rotunde a fost adoptată decizia de creare a Grupului de Iniţiativă pentru constituirea Sindicatelor Independente ale Neangajaţilor, Muncii şi Protecţiei Sociale. Grupul şi-a luat angajamentul de a desfăşura activitatea informaţională şi organizatorică necesară pentru crearea organizaţiilor primare şi raionale ale sindicatelor, pentru ca, în aşa fel, spre finele lunii iulie curent să fie convocat Congresul Naţional al Sindicatelor Independente.

Centrul de presă PSD

Sindicatul independent al neangajaţilor. Ce spune Legea? Delegaţia PSD participă la lucrările Forului partidelor socialiste şi social-democrate din ţările CSI