Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adevărul despre bugetul de stat pentru anul 2011

|versiune pentru tipar||
PSD / 24 septembrie 2010
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat constată, că deşi toate partidele politice îşi construiesc mesajele pe principii de corectitudine, dreptate, adevăr şi grijă faţă de cetăţeni, unele dintre ele le folosesc doar ca epitete, pentru înfrumuseţarea frazelor. Nu fac abatere nici partidele membre ale Alianţei pentru Integrare Europeană (PLDM, PL, PD şi AMN).

Dacă până nu demult ţinta minciunilor şi buimăcelei pentru AIE o constituiau tinerii şi alte persoane active cărora li se promitea într-un timp foarte scurt aderarea la Uniunea Europeană şi circulaţia în acest spaţiu fără vize — un fals demonstrat pe deplin de Partidul Social Democrat — acum a venit rândul pensionarilor, invalizilor şi altor persoane socialmente vulnerabile. Deşi până la sărbătorile de Crăciun mai sunt 3 luni, doi lideri ai AIE — Vlad Filat, Preşedinte PLDM şi Prim-ministru al Republicii Moldova şi Marian Lupu, Preşedinte PD — se luptă pentru titlul de “Moş Crăciun” al Moldovei.

Declaraţia premierului Filat, precum că Guvernul în câteva zile va veni cu un proiect de lege pentru a ajuta cetăţenii cu venituri reduse, nu reprezintă altceva decât un truc electoral şi tăinuirea de la cetăţenii Republicii Moldova a proiectului bugetului pentru anul 2011. Din cauza faptului că pe parcursul anului 2010 actuala guvernare n-a întreprins măsuri de relansare a economiei, de implementare a proiectelor economice şi de creare a locurilor de muncă, bugetul de stat pe anul viitor va fi asigurat în mare parte de împrumuturi externe. Iată de ce, în încercarea de a tăinui realitatea, premierul Filat refuză să prezinte proiectul bugetului pe anul 2011 şi propune, în schimb, un proiect de lege benefic pentru campania electorală a PLDM. Un argument în plus pentru afirmaţia noastră poate servi chiar declaraţia premierului precum că acest proiect este înaintat spre aprobare cu acordul partenerilor străini. Deci, banii vin de la organizaţiile financiar internaţionale, ceia ce ne pune în obligaţiuni şi mai mari faţă de aceste structuri, care urmează şi în continuare să ne conducă şi să ne indice ce şi cum să facem.

Alocarea împumuturilor pentru plata pensiilor, indemnizaţiilor etc. de către organizaţiile financiar internaţionale reprezentanţilor AIE în ajun de campanie electorală scoate în evidenţă coruperea politică a politicienilor Filat, Ghimpu, Urecheanu şi Lupu la nivel internaţional, pe de o parte, şi implicarea organizaţiile financiar internaţionale într-o dubioasă schemă de plasare a acestor persoane în faţa alegătorilor ca funcţionari grijulii, pe de altă parte.

Circul jucat în şedinţa de ieri a Parlamentului de către reprezentanţii Partidului Democrat nu este altceva decât o componentă bine orchestrată a întregului scenariu. Anume Partidul Democrat deţine cea mai importantă funcţie ministerială, Ministerul Economiei şi Comerţului, care are drept sarcină să pregătească proiectul bugetului pe anul viitor pornind de la starea reală a economiei, fie ea în dezvoltare sau în declin. De rând cu PLDM, al cărui ministru de finanţe urma să prezinte proiectul final al Bugetului de stat pe anul 2011, şi cei de la Partidul Democrat au mers pe calea tăiniurii acestui proiect, optând pentru promovarea unor proiecte populiste de dragul campaniei electorale.

Dacă cu adevărat partidele membre ale AIE doreau să ajute familiile cu venituri reduse, uşor puteau aproba proiectul de Lege propus de Partidul Social Democrat “Cu privire la garantarea minimului de existenţă”, proiect propus încă în luna iunie ca politica statului în acest domeniu şi care vine să asigure garanţii concrete şi durabile pentru cetăţeni. De neaprobarea acestei legi, de rând cu partidele membre ale AIE se face vinovat şi Partidul Comuniştilor, care a declarat public că va susţine şi va promova acest proiect de lege, chiar de este în opoziţie parlamentară.

Cu regret, însă, constatăm, că actuala guvernare (PLDM, PL, PD şi AMN) şi în continuare nu fac decât să promoveze o politică populistă în raport cu toate categoriile de populaţie în scopul de a se menţine la putere, în deosebi acum, în ajunul campaniei electorale.

Partidul Social Democrat condamnă această atitudine a AIE şi îndeamnă liderii partidelor membre ale Alianţei să accepte eşecul guvernării lor şi să cedeze locul celora care cu adevărat pot să administreze ţara.

Centrul de Presă PSD

AIE se teme de PSD Declaraţia privind necesitatea constituirii coaliţiei postelectorale de centru-stânga PSD-PCRM cu scopul păstrării independenţei, neutralităţii şi administrării eficiente a statului spre binele poporului moldovenesc