Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Protestul PSD împotriva politicii Alianţei de guvernămînt şi instigaţiei cetăţenilor cu scopul promovării politicii de distrugere a statalităţii moldoveneşti

|versiune pentru tipar||
PSD / 29 martie 2011
Partidul Social Democrat

Partidul Social Democrat se pronunţă împotriva sfidării şi încălcării normelor constituţionale, conform cărora cetăţenii altor state nu au dreptul să ocupe funcţii de conducere în organele puterii de stat şi să deţină mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Alianţa de guvernămînt a modificat legea despre cetăţenie şi a permis cetăţenilor din alte state să deţină funcţii înalte de miniştri şi deputaţi în Republica Moldova — stat suveran şi independent.

PSD şi-a exprimat de mai multe ori îngrijorarea de faptul, că cetăţenii României, care ocupă posturi de miniştri în Guvern şi exercită funcţii de deputaţi în Parlament, au dat jurămîntul de credinţă intereselor României şi sunt obligaţi să realizeze în viaţă planul de unire al Moldovei cu România.

Alianţa de guvernămînt repetă întocmai acţiunile “Sfatului Ţării”, care în anul 1918 sub pretextul luptei cu anarhia, a permis armatei române întrarea forţată pe teritoriul Republici Democrate Moldoveneşti, iar în rezultatul acestei invazii şi-au pierdut viaţa mii de cetăţeni nevinovaţi, au fost împuşcaţi toţi acei, care cu arma în mînă au apărat independenţa tînărului stat democratic moldovenesc, după ce a obţinut independenţa de la Imperiul Rus.

Istoria este adevărul, iar acest adevăr istoric a fost scos din manualele şcolilor moldoveneşti. Cu toate acestea istoria adevărată se păstrează în memoria noastră despre eroii căzuţi în luptele împotriva ocupanţilor armatei Regale române.

Pe data de 27 martie 2011 liderul Partidului Naţional Liberal a chemat cetăţenii la unire cu România şi a dedicat un discurs elogios trădătorilor poporului moldovenesc din “Sfatul Ţării”, care prin hotărîrile sale au permis armatei române să-i omoare şi nimicească pe patrioţii Republicii Democrate Moldoveneşti in perioada anului 1918, ca mai tîrziu, sub ţevele mitralierilor ocupanţilor români, la 27 noiembrie, fără cvorumul necesar, cînd au fost prezenţi doar 45 din 162 membri ai “Sfatului Ţării”, numai cu 30 de voturi, să hotărască unirea definitivă la România şi renunţarea la orice autonomie.

Comunitatea mondială, necătînd la toate eforturile României regale, niciodată nu a recunoscut dreptul Românie la Basarabia şi nu-l va recunoaşte nicicînd, deoarece mai mult nu există “problema Basarabiei”, dar între hotarele României şi Ucrainei există statul independent şi suveran — Republica Moldova.

PSD condamnă mitingurile şi adunările anticonstituţionale, la care se difuzează apeluri la unirea Republicii Moldova cu România, şi consideră inadmisibilă substituirea noţiunilor de democraţie şi libertatea cuvîntului pe o tolerare condamnabilă cu organizarea marşurilor anticonstituţionale, care s-au petrecut la 27 martie 2011.

Tolerarea de repetate ori şi implicarea directă a autorităţilor puterii de stat în acţiunile anticonstituţionale, trezeşte protestul legitim al forţelor patriotice din Republica Moldova, care concomitent cu acesta petrec acţiuni antiunioniste, fapt ce poate aduce la escaladarea tensiunii pentru toţi participanţii la mitinguri şi provocarea ciocnirilor.

Considerăm necesar să fie adoptată o lege, pentru a interzice mitingurile şi adunările, activităţile partidelor şi organizaţiilor obşteşti, care fac propagandă pentru pierderea statalităţii Republicii Moldova sau intrării Moldovei în componenţa altor formaţiunii statale, cu pierderea parţială sau totală a suveranităţii.

Centrul de Presă al PSD

67 ani de la eliberarea municipiului Bălţi de sub ocupaţia fascistă Declaraţia comună a Partidului Social Democrat şi Sindicatului Independent “Protecţia Socială” cu privire la deciziile anti-sociale ale Alianţei de guvernare