Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova — încă un pas în distrugerea sistemului educaţional moldovenesc

|versiune pentru tipar||
PSD / 1 august 2011
Partidul Social Democrat

Atît mass-media din Moldova cît şi cea din România a trîmbiţat orgolios despre petrecerea Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova, care şi-a desfăşurat lucrările pe data de 25 iunie 2011 în incinta sălii festive a Bibliotecii Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

După cum s-a anunţat, scopul acestui Congres a fost valorificarea potenţialului naţional al cadrelor didactice, precum şi dezvoltarea departamentelor pentru Învăţămîntul Preşcolar, Primar, Gimnazial; Liceal, Superior, Alternative Educaţionale; pentru Proiecte, Parteneriate şi Publicaţii.

Spre regret, scopurile adevărate s-au dovedit a fi cu totul altele, deoarece Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova, nu a fost organizat de o instituţie publică din ţara noastră sau o organizaţie obştească a învăţătorilor moldoveni, dar de Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala Republica Moldova. Trebuie să specificăm şi faptul că înregistrarea filialei s-a făcut în baza Statutului aprobat la Congresul XXXI-lea al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România şi al Cadrelor Didactice Române de peste hotare, iar în calitate de fondatori ai filialei din Moldova nu au fost aleşi specialişti în domeniu din ţara noastră, dar i-a avut pe 6 cetăţeni ai României, domiciliaţi în statul vecin.

Modul, cum a fost organizat şi cum s-a desfăşurat Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova, demonstrează elocvent amestecul statului vecin în procesul educaţional naţional din Republica Moldova. Aceasta se confirmă şi prin implicarea directă a Guvernului României, care prin intermediul dlui Eugen Tomac, Secretarul de stat, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, subordonat Primului-ministru al României, a declarat că se doreşte reeditarea tuturor manualelor de istorie a românilor şi istorie universală pentru sistemul educaţional din Republica Moldova.

Este necesar de menţionat că cei 200 de participanţi ai Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova, care reprezentau cadrele didactice naţionale — învăţători, profesori, educatori, inspectori, metodişti din Republica Moldova, nu au fost salutaţi de Preşedintele sau Prim-ministrul statului Moldova, stat pentru care la acest Congres trebuiau să fie elaborate şi adoptate obiective cardinale pentru dezvoltarea sistemului educaţional, dar de conducerea de vîrf a statului vecin, prin intermediul Secretarului de Stat pentru românii de pretutindeni Eugen Tomac, care a prezentat mesajul de salutare al Prim-ministrului României.

Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova a fost prezidat de mai mulţi oficiali cu rang înalt din România cum ar fi: Senatorul Parlamentului României, Preşedintele Comisiei pentru Românii de Pretutindeni — Viorel Badea; Preşedintelui Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România — Viorel Dolha; Secretarul de stat al Guvernului României, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni — Eugen Tomac.

La Congres au luat parte şi persoane oficiale moldoveneşti: Preşedintele comisiei parlamentare pe cultură, învăţămînt, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media — Chiril Lucinschi; Primarul general al municipiului Chişinău — Dorin Chirtoacă; Consilierul pe probleme de educaţie din cadrul Guvernului Republicii Moldova — Leonid Bujor; Viceminiştrii educaţiei — Loretta Handrabura şi Tatiana Potîng; Ministrul Educaţiei — Mihail Şleahtiţchi; Preşedintele AŞM, academicianul — Gheorghe Duca; Scriitorul — Nicolae Dabija.

Nu este de loc de mirare, că mai mulţi dintre oficialii moldoveni, prezenţi la Congres, au anumite tangenţe personale cu statul vecin: ori şi-au făcut studiile universitare în România — cum ar fi Mihail Şleahtiţchi şi Dorin Chirtoacă, ori sunt finanţaţi de Guvernul României prin intermediul diferitor proiecte pro-româneşt — cum ar fi Nicolae Dabija.

Desfăşurarea acestui Congres, a reconfimat, că se face tot posibilul, pentru ca sistemul educaţional din Republica Moldova să fi elaborat şi dirijat din statul vecin.

În acest context, ne amintim de cuvîntarea rostită la 7 aprilie 2009 în Piaţa Marei Adunări Naţionale de unul din deputaţii primului Parlament al RM: “…Noi nu avem nevoie de Parlament, de Preşedinţie, de Guvern la Chişinău… toate acestea există la Bucureşti.”

Se pare, că au început-o cu Ministerului Educaţiei din Republica Moldova.

Sursa: www.psdm.md

Adresarea PSD către Marian Lupu Adresarea PSD către cetăţenii Republicii Moldova, care au votat la alegeri pentru PCRM, referitor la inactivitate fracţiunii comuniştilor în Parlamentul RM