Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Adresarea PSD către cetăţenii Republicii Moldova, care au votat la alegeri pentru PCRM, referitor la inactivitate fracţiunii comuniştilor în Parlamentul RM

|versiune pentru tipar||
PSD / 2 august 2011
Partidul Social Democrat

Evenimentele, care au avut loc pe arena politică a Republicii Moldova, nu pot să nu îngrijoreze Partidul Social Democrat. Aceste evenimente reprezintă politicile şi acţiunile AIE, care, de fapt, încalcă Constituţia statului în ce priveşte respectarea suveranităţii, independenţei şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova, şi totodată comit acţiuni neconstituţionale împotriva cetăţenilor ţării în ce priveşte dreptul constituţional la educaţie.

În oricare stat de drept, unde se respectă Constituţia, nerespectarea drepturilor fundamentale şi a normelor constituţionale, care au fost comise de AIE, ar duce inevitabil la demisia Guvernului ţării. Lista acestor încălcări ne demonstrează faptul‚ că politica internă a Alianţei este premeditat îndreptată spre nerespecatrea Constituţiei Republicii Moldova: declaraţiile publice ale Ministrului Apărării Vitalie Marinuţa, despre necesitatea intrării Republicii Moldova în NATO; întroducerea în curricula şcolară a cursului de “Istoria Românilor”; reeditarea manualelor de istorie în statul vecin şi finanţarea acestora de Guvernul României; desfăşurarea Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova, sub patronatul nemijlocit al conducerii române şi al Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

Deşi PSD este un partid extraparlamentar, acesta a sesizat imediat despre încălcările normelor constituţionale, comise de AIE, prin adresările sale publice referitor la declaraţiile Ministrului Apărării Vitalie Marinuţa despre necesitatea intrării Republicii Moldova în NATO, şi de asemenea a îndreptat scrisori oficiale în adresa Ministrului Apărării dlui Vitalie Marinuţa şi Preşedintelui Interimar al RM dlui Marian Lupu, cu cererea de a nu admite întroducerea cursului de “istoria românilor” şi reeditarea în România a manualelor de istorie.

Partidul Social Democrat, fiind un partid de centru-stînga, este indignat de atitudinea şi inactivitatea PCRM — unicul partid parlamentar, care reprezintă interesele electoratului moldovenesc pe eşichierul politic de stînga.

Noi nu am auzit nici o declaraţie oficială din partea fracţiunii PCRM în Parlamentul RM referitor la fărdelegile petrecute astăzi şi încălcările normelor constituţionale, enumerate mai sus, comise de AIE. Fracţiunea PCRM de mai mult timp nu participă la lucrările Parlamentului moldovenesc. Chiar şi proaspătul reformator al comuniştilor — Igor Dodon, care a fost trimis pe baricadele consiliului municipal, şi acesta, în final a trădat interesele alegătorilor chişinăuieni, optînd pentru fotoliului de deputat în Parlament, în locul muncii asidue în cadrul consiliului municipal. Actualul deputat comunist tace, uitînd despre principii şi valori, declarate, anterior, de PCRM.

Unicul motiv, care justifică comportamentul deputaţilor PCRM, este preconizata coaliţie cu unul din partidele AIE, iar conform ultimelor declaraţii a liderului comuniştilor Vladimir Voronin, este anume acel PLDM, cu care PCRM îşi rezolvă aritmetic problema din Parlament, intenţionînd să formeze o majoritate constituţională.

Cu regret, aritmetica convenabilă pentru PCRM, a adus la situaţia, cînd Guvernul Filat, împreună cu colegii din Alianţă, şi-au permis să încalce grosolan, oricare norme constituţionale, fără frică de a fi traşi la răspundere de Lege şi puterea poporului.

Acţiunile PCRM, îndreptate numai pentru rezolvarea intereselor sale înguste de partid, care în esenţă reprezintă o indiferenţă complectă faţă de interesele cetăţenilor ţării, ce i-au susţinut la alegeri, demonstrează elocvent, că PCRM a exploatat permanent, în beneficiul liderilor săi politici, simbolica comunistă, care a acăpărat-o din trecutul nostalgic sovietic. Toate marşurile sociale, planificate să fie organizate cu mare pompă de PCRM, nu vor avea nici o valoare, dacă astăzi în faţa pericolului de întroducere în procesul de studiu al obiectului “istoria românilor”, mai presus s-a dovedit a fi aritmetica parlamentară de partid, decît apărarea drepturilor constituţionale ale cetăţenilor simpli.

Partidul Social Democrat se adresează către membrii şi simpatizanţii PCRM, care le-au acordat vot de încredere la alegeri, că atunci, cînd PCRM este inactivă sau îşi petrec cu plăcere concediul, să susţină Partidul Social Democrat în acţiunile sale de apărare a Constituţiei ţării, în ce priveşte respectarea suveranităţii, independenţei şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova, dar şi neadmiterea includerii în procesul de studii a obiectului “istoria românilor”. În cazul, dacă Alianţa de guvernămînt nu-si va stopa acţiunile sale neconstituţionale împotriva cetăţenilor ţării în ce priveşte dreptul constituţional la educaţie, chemăm la manifestarea nesupunerii civice şi îndemnăm părinţii să încurajeze copiii să nu frecventeze obiectul “Istoria Românilor”.

Centrul de presă PSD

Congresului I al învăţătorilor din Republica Moldova — încă un pas în distrugerea sistemului educaţional moldovenesc Declaraţia PSD cu privire la starea medicinei de urgenţă din satele şi raioanele Republicii Moldova