Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD referitor la intenţia Băncii Naţionale a Moldovei privind majorarea comisionul pentru ridicarea numerarului din contul de card

|versiune pentru tipar||
PSD / 5 august 2011
Partidul Social Democrat

“Dorin Drăguţanu doreşte să-i îmbogăţească pe bancheri din contul pensionarilor, invalizilor şi altor persoane, ce trăiesc sub minimum de existenţă”

La 4 august 2011, Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu a susţinut o conferinţă de presă, unde a prezentat cel de-al treilea raport al BNM privind rata inflaţiei pentru anii 2011 şi 2012. Conform raportului prezentat, Banca Naţională a Moldovei a păstrat prognoza inflaţiei pentru anul 2011, dar în schimb a majorat prognoza ratei inflaţiei pe anul 2012 de la 5,7% pînă la 7,4%. Acest lucru, nu poate să nu ne îngrijoreze, deoarece Alianţa pentru Integrarea Europeană nu a propus un plan de dezvoltare economică, situaţia devenind, zi de zi tot mai complicată, unde inflaţia creşte, ulterior viaţa cetăţenilor noştri va deveni şi mai grea.

Deşi majoritatea cetăţenilor noştri trăiesc la limita sărăciei, Dorin Drăguţanu a propus majorarea comisionul pentru extragerea numerarului din contul de card, pentru a creşte volumul de plăţi prin card. El s-a arătat nemulţumit de faptul, că în prezent cetăţenii Moldovei preferă să ridice numerarul din contul de card şi să plătească în numerar.

Majorarea acestui comision a fost argumentată prin necesitatea de a lupta cu economia tenebră şi de a împiedica companiile de a-şi ascunde cifrele de afaceri reale şi de a se eschiva de la achitarea impozitelor, deoarece acceptarea plăţilor prin card bancar va face activitatea lor mai transparentă pentru autorităţile fiscale.

Luînd în consideraţie, că de la majorarea acestui comision sub pretextul luptei cu economia tenebră, va avea de cîştigat numai sfera bancară, iar toată povara va fi pe umerii cetăţenilor simpli, comportamentul d-lui Dorin Draguţanu ne dă dreptul să ne gîndim, că d-lui activează în interesul băncilor şi promovează interesul clanului financiar-bancar. “Dorin Drăguţanu doreşte să-i îmbogăţească pe bancheri din contul pensionarilor, invalizilor şi altor persoane, ce trăiesc sub minimum de existenţă”.

Partidul Social Democrat atrage atenţia opiniei publice, că în procesul de luare a acestei decizii nu s-a ţinut cont de interesele şi necesităţile cetăţenilor simpli, majoritatea cărora îşi primesc salariile prin intermediul cardurilor bancare. Aceşti cetăţeni nu-şi fac cumpărăturile la supermarketuri, dar în locurile, unde lipsesc sistemele de plată prin card, cum ar fi pieţele agricole şi majoritatea magazinelor alimentare din satele şi oraşele ţării, fiind nevoiţi să-şi ridice banii din contul de card şi să plătească în numerar.

Este necesar să menţionăm şi faptul, că în Republica Moldova sunt peste 600 mii de pensionari şi peste 200 mii de invalizi, inclusiv în regiunile rurale, dintre care majoritatea îşi primesc pensiile şi indemnizaţiile prin intermediul cardurilor bancare. În acelaşi timp în localităţile săteşti şi centrele raionale nu există infrastructura de utilizare a cardurilor bancare.

Partidul Social Democrat declară, că în situaţia, cînd rata inflaţiei creşte iar economia este în scădere, majorarea comisionul pentru extragerea numerarului din contul de card, prezintă o batjocură faţă de cetăţenii Republicii Moldova şi cere să fie anulată această decizie, care afectează interesele cetăţenilor.

Centrul de presă PSD

Declaraţia PSD cu privire la starea medicinei de urgenţă din satele şi raioanele Republicii Moldova Declaraţia PSD referitor la proiectul de amendamente al Ministerului Economiei referitor la majorarea plăţii pentru energia termică în apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de încălzire