Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

Declaraţia PSD referitor la proiectul de amendamente al Ministerului Economiei referitor la majorarea plăţii pentru energia termică în apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de încălzire

|versiune pentru tipar||
PSD / 9 august 2011
Partidul Social Democrat

PSD: Guvernul doreşte din contul cetăţenilor simpli să asigure întreprinderile energetice ineficace cu mijloace financiare.

Ministerul Economiei continue să îndeplinească cu exactitate, toate indicaţiile Fondului Monetar Internaţional şi a îndreptat Guvernului spre examinare, proiectul de amendamente la Hotărîrea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002 “Despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de prestare şi achitare a serviciilor locative, comunale şi necomunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor şi condiţiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire şi alimentare cu apă”.

Conform acestor amendamente, anterior coordonate cu experţii Fondului Monetar Internaţional, plata pentru energia termică în apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de încălzire se preconizează a fi majorată de la 5% pînă la 20% din costul energiei necesare pentru încălzirea locuinţei respective.

Propunerea privind majorarea plăţii pentru apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de încălzire, Ministerul Economiei explică prin imposibilitatea de a deconecta coloanele de încălzire de tranzit, atunci cînd apartamentele sînt deconectate de la sistemul centralizat, dar şi de necesitatea de a repartiza corect cheltuielile pentru acoperirea pierderilor normative în încăperile tehnice, precum şi pierderile pentru încălzirea locurilor de folosinţă comună.

Este necesar să menţionăm, că în Chişinău circa 15% din numărul total al apartamentelor (20 mii din 199 mii de apartamente), sînt deconectate de la sistemul centralizat de încălzire, iar la Bălţi acest indice constituie circa 28% (10 mii din 33 mii de apartamente).

Partidul Social Democrat declară, că la elaborarea acestor amendamente, cu ajutorul cărora Guvernul doreşte să mărescă eficientizarea energetică a întreprinderilor energetice de stat, nu s-a ţinut cont de interesele şi necesităţile cetăţenilor simpli. În realitate, Guvernul, intenţionează să lupte pentru eficientizarea energetică nu din contul reducerii pierderilor întreprinderilor energetice de stat, ci datorită consumatorilor aduşi în pragul disperării, care în perioada de încălzire se deconectează de la sistemul centralizat de încălzire.

Partidul Social Democrat atrage atenţia opiniei publice, că primind aceste amendamente, Guvernul doreşte din contul cetăţenilor simpli să asigure întreprinderile energetice ineficace cu mijloace financiare pentru a fi privatizate în timpul apropiat, conform cerinţelor experţilor Fondului Monetar Internaţional. Cu regret şi de această dată, toată povara pentru asigurarea financiară a proiectelor elaborate la cerinţa Fondului Monetar Internaţional, cade pe umerii cetăţenilor de rînd

Partidul Social Democrat cere să fie respinse amendamentele, care prevăd majorarea de la 5% pînă la 20% plata pentru energia termică în apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de încălzire, deoarece prin intermediul acestor amendamente, Guvernul protejează monopoliştii ineficienţi, care nu fac faţă angajamentelor privind asigurarea populaţiei cu energie termică şi, de facto, acţionează împotriva consumatorilor care sînt nevoiţi să plătească dublu pentru energia termică.

Centrul de presă PSD

Declaraţia PSD referitor la intenţia Băncii Naţionale a Moldovei privind majorarea comisionul pentru ridicarea numerarului din contul de card Partidul Social Democrat va acţiona în judecată Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova