Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPSD

PSD: Demiterea din funcţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale Dumitru Pulbere — acţiune planificată a AIE

|versiune pentru tipar||
PSD / 28 septembrie 2011
Partidul Social Democrat

Hotărîrea judecătorilor Curţii Constituţionale despre demiterea d-lui Dumitru Pulbere din funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale este calificată de Partidul Social Democrat ca o răfuială politică cu un judecător cinstit şi onest, care în practica Curţii Constituţionale, respectă cu stricteţe Constituţia Republicii Moldova, şi activează în conformitate cu normele Constituţiei Republicii Moldova, Legii Republicii Moldova cu privire la Curtea Constituţională, dar şi a poziţiei personale a d-lui Dumitru Pulbere, a devotamentului lui pentru poporul moldovenesc şi ţară.

Componenţa judecătorilor Curţii Constituţionale este formată, conform înaintării a 2 judecători la propunerea Parlamentul ţării, 2 judecători la propunerea Preşedintelui Republicii Moldova şi 2 judecători la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Este evident, că începînd cu 28 septembrie 2011, din cauza nealegerii Preşedintelui ţării, actuala componenţă a deputaţilor Parlamentului ţării trebuie să fie dizolvată.

Dumitru Pulbere a caracterizat refuzul de dizolvare a Parlamentului, ca o uzurpare a puterii de către unele partide din cadrul AIE, care intenţionat nu au inclus pe ordinea de zi a Parlamentului, votarea candidaturii Preşedintelui ţării. Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, că deputaţii Parlamentului şi-au pierdut statutul său, conform normelor Constituţiei.

Partidul Social Democrat consideră, că judecătorii Curţii Constituţionale, primind decizia despre demiterea din funcţie a d-lui Dumitru Pulbere, au demonstrat dependenţa sa faţă de partidele din AIE, care public au exercitat presiuni politice prin intermediul mijloacelor de informare în masă, dar şi contactînd-ui personal pe membrii Curţii Constituţionale, pentru a primi decizia de demitere a d-lui Dumitru Pulbere.

Partidul Social Democrat declară, că demiterea Preşedintelui Curţii Constituţionale, reprezintă o acţiune planificată, pentru înlăturarea judecătorului Dumitru Pulbere şi impunerea lui de a se supune viziunilor politice în contextul procesului politic, dictat de AIE, care urmăreşte scopul de a schimba Constituţia Republicii Moldova şi lichidarea normelor constituţionale despre identitatea naţiunii moldoveneşti, statului de neutralitate al Moldovei, excluderea din Constituţie a normelor despre limba de stat — limba moldovenească.

Partidul Social Democrat se adresează către toate forţele patriotice din Republica Moldova, să condamne demiterea din funcţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale d-lui Dumitru Pulbere, şi de a cere dizolvarea componenţei actuale ai Curţii Constituţionale, deoarece aceasta şi-a pierdut încrederea din partea poporului.

Cu scopul excluderii atentatelor din parte partidelor politice asupra statutului de bază — a independenţei Curţii Constituţionale, propunem sa fie adoptate modificări în Constituţia Republicii Moldova, dar şi modificată Legea Republicii Moldova cu privire la Curtea Constituţională, cu scopul alegerii judecătorilor Curţii Constituţionale de către cetăţenii Moldovei în cadrul unor alegeri naţionale, care vor fi reunite cu alegerile Parlamentare anticipate.

Drepturile şi obligaţiile constituţionale ale cetăţenilor, deputaţilor, membrilor Guvernului, judecătorilor, trebuie să fie apărate numai de judecătorii Curţii Constituţionale, aleşi de tot poporul.

Centrul de presă PSD
Sursa: www.psdm.md

PSD îl susţine pe Vladimir Putin şi Partidul “Edinaia Rossia” Gazoductele “South Stream” şi “Nord Stream” ocolesc Moldova şi România